Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:46, 6. 7. 2015.

| Društvo

Uklonjen spomenik srpskim policajcima kod Bujanovca

Autor:I. M.Izvor:Južne vesti
spomenik-policajcima-u-Lucanima.jpg
Spomenik je uklonjen u subotu kao "gest dobre volje"; foto: politika.rs

Spomenik na kome su fotografije i imena 20 policajaca koji su poginuli u borbama s pripadnicima takozvane “Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe”, a koji je podignut 2012. godine kod bujanovačkog sela Lučane, uklonjen je u subotu.

Kako piše "Politika", spomenik u obliku krsta je uklonila Žandarmerija.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih su "Južne vesti" došle, ovaj “gest dobre volje” je uvertira za nedavno najavljen dolazak premijera Srbije Aleksandra Vučića na jug Srbije.

Za političke lidere Albanaca sa juga Srbije ova odluka je put ka “izgradnji poverenja”.

Uklanjanje tog spomenika je jedan od naših zahteva. Mislim da je to dobar znak jer bilo je nenormalno da u čistom etničkom naselju, gde žive isključivo Albanci, bude podignut spomenik u obliku krsta, a plus to radi Žandarmerija. To je bila čista provokacija – kaže narodni poslanik Šaip Kamberi.

Predsednik Opštine Preševo Ragmi Mustafa, koji je jedan od zagovornika uklanjanja tog spomenika, nije želeo da govori za "Južne vesti" o tome.

Ovaj spomenik je često pominjan kao kontraverzni.

Pored toga što je postavljen na mestu gde je porodicama poginulih policajaca bilo gotovo nemoguće da polože vence, mediji su početkom ove godine otkrili da je poreske obveznike neverovatnih 600.000 evra koštalo to što su četvorica žandarma 24h dnevno čuvali taj spomenik.


Prethodno uklonjen i "albanski" spomenik iz Preševa

Sagovornici Južnih vesti podsećaju da je postavljanje spomenika povodom sukoba od 1999. godine, već duže vreme "otvoreno pitanje".

Tako je novembra 2012. godine, ubrzo nakon što je Žandarmerija postavila spomenik kod Bujanovca, ispred zgrade Opštine u Preševu otkriven spomenik u čast poginulih pripadnika "Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe".

Pravdajući se proceduralnim razlozima Žandarmerija je januara 2013. godine u toku noći uklonila spomenik podignut u čast poginulih Albanaca, pripadnika takozvane “Oslobodilačke vojske” koji je bio postavljen ispred Opštine u Preševu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Batman

    12:54 // 7. 7. 2015.

    Gde se nalazi Bujanovac? U Srbiji ili Albaniji? Ocigledno da Beograd nevodi brigu o jugu zemlje.Kada su izbori onda svi dodju, ovako daleko je Nis od Beograda.

  • Инкогнито Ја

    10:12 // 7. 7. 2015.

    Ја очекујем следеће ствари:
    /1/ Постављање споменика на истом месту, али не са крстом већ са обележјем једне друге религијске заједнице.

    /2/ Расписивање пореза грађанима да би се платила ратна штета суседним територијама, државама- шта ли већ.

    /3/ Ако грађани запиште како немају пара, да се штета плати уступањем територије суседима. Слично је урађено кад су Димитровг. и Босил. припојени Србији.

  • Објективно

    07:46 // 7. 7. 2015.

    Срамота,нељудски,безосећајно,непатриотски. Али прави циљ и порука је да се у народу убије свака помисао и узалудност борбе за слободу,веру и отаџбину.Сви који дају оно што им је највредније (живот) за ове узвишене и обичном човеку блиске идеале, проћиће као борци из прошлих ратова.Биће заборављени,омаловажени,понижени.Па ко воли нек изволи.Али хвала богу у овом народу има оних који мисле другачиј

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: