Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:13, 24. 10. 2016.

| Društvo

Umire li Crna Trava?

Autor:N. S.Izvor:Južne vesti
Crna Trava
Foto: Radosav Stojanović/wikipedia

Od početka 2016. u Crnoj Travi i svim okolnim selima je rođeno samo 7 beba, dok 2013. nije bilo nijedne. Ukoliko se trend nastavi, u Crnoj Travi, poznatoj po vrsnim građevincima, više neće imati ni ko da popravi već izgrađene kuće.

O ozbiljnosti situacije govori i situacija iz školskih klupa.

Moja ćerka je jedino dete koje ide u 6. razred osnovne škole - kaže njen otac, Dejan Milovanović.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u celoj opštini živi 1.409 stanovnika, od čega je samo 80 mlađe od 14 godina.

Zbog svega toga postoji strah da će i Građevinsko-tehnička škola "Milentije Popović", koja je iznedrila čuvene dunđere, uskoro ostati bez đaka.

Ispade da nam je naša najvrednija stvar, građevinska škola, postala najveći usud. Najbolji građevinci se traže svuda po Srbiji. Crnotravci su izgradili pola Beograda, pa ne čudi što nas je sada više tamo nego u Crnoj Travi - kažu sagovornici Južnih vesti.


Problem i migracije

Vrtoglavo smanjenje broja stanovnika je naročito vidljivo kada se uporede podaci sa popisa. Od 1953, kada ih je bilo skoro 14.000, do 2011. ih je ostalo samo 1.660.

Migracija čitavih porodica je krenula početkom 60-ih, pa je u narednih 20 godina broj stanovnika prepolovljen, pokazuju i podaci publikacije “Prirodno kretanje stanovništva u Republici Srbiji 1961-2010” koju je izdao Republički zavod za statistiku.

Već tada je u Crnoj Travi bilo više umrlih nego rođenih, a prirodni priraštaj je iz godine u godinu sve lošiji. Dok je 1961. godine rođeno 205 beba više nego što je umrlo ljudi, prošle godine je umrla 51 osoba, a rođeno svega 6 beba.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Madžara

    10:28 // 1. 1. 2017.

    ...nastavak komentara: se suprotno, da li je bila takva politika ili nešto drugo u svakom slučaju povratka nema prema tome:Zbogom Crna Travo, osim naravno preko leta.
    Dobrivoje Zdravković generacija tehničara 72/73 prošlog veka kada smo pohađal gr. teh. školu u dve smene. Mogu još da kažem da su statistički podaci netačni! Trenutno u srnotravskoj opštini nema više 600-700 duša.
    90% starujuod 60

  • Madžara

    10:13 // 1. 1. 2017.

    Najveći problem da ne kažem zlo u crnotravskoj opštini je bila upravo ta građevinsko-trhnička škola, koja je u suštini i iselila njeno stanovništvo. Svršeni srednjoškolci građ. tehničari nemajući posla u samoj opštini ili su se zapošljavali ili su odlazili na fakultete a potom skućivali širom Srbije. Umesto da se osmislilo npr. drvno- prerađevička industrija, (bogat region bukvom) radilo se

  • crnotravka

    20:19 // 18. 12. 2016.

    Pitam se za koga su uredjivali trg,trosili silne pare na poplocavanje,neke fensi lampione a na samom ulazu Kurjaci (Vukovi) zavijaju.Samo se clanske karticce menjaju a predsedavajuci se ustolicio.Sada kad nema naroda uradjeno je kakvo takvo asfaltiranje puta za selo Zlatanci gde je na zalost ostalo 10 stanovnika .Zalosno je sto se i to malo novca izdvojenih za nerazvijena podrucija lose usmeravaj

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: