Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:39, 28. 9. 2016.

| Društvo

Uredniku “Južnih vesti” i Čedoslavi Ristić nagrade LAF-a

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
pedja-i-ceda-foto-LAF
Predrag Blagojević i Čedoslava Ristić; foto: A. K.

Drugu godišnju nagradu Lokalnog antikorupcijskog foruma za borbu protiv korupcije dobili su urednik Južnih vesti Predrag Blagojević i Čedoslava Ristić koja je ispred Udruženja stanara nadzirala rad Toplane.

Kako se navodi u obrazloženju LAF-a, Blagojević je ovoga puta nagrađen jer kontinuirano i posvećeno izveštava o temama koje se tiču koruptivnog ponašanja javnih službenika, političara i rukovodilaca.

Zbog ovakvog strateškog opredeljenja Južne vesti su postale izuzetno uticajni medij na jugu Srbije i šire, a sam Blagojević je bio izložen pritiscima i pretnjama - navode u LAF-u.

Diplomirana pravnica i inspektorka poreske uprave u penziji Čedoslava Ristić je “dobila nagradu kao građanka”, jer je ispred Udruženja stanara u “praznoj stolici” u Nadzornom odboru Toplane otkrila i javnosti predočila niz nepravilnosti u radu ovog javnog preduzeća, među kojima i one vezane za havariju u Toplani Jug.

Dala je i značajan doprinos razjašnjenju načina arbitrarnog odobravanja budžetskih sredstava pojedinim podobnim medijima i njihovim stvarno, partijski i politički podobnim vlasnicima. Istovremeno, ustanovila je nenamensko trošenje tih sredstava od strane pojedinih vlasnika medija - kažu iz ovog gradskog tela.

O ovogodišnjim laureatima odlučivala je Komisija u čijem su sastavu bili Miodrag Škundrić iz Agencije za borbu protiv korupcije, Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja, kao i članice LAF-a Zorica Miladinović, Valentina Krstić i Dragana Sotirovski.


Povelje i medijima, novinarima, udruženjima…

Južne vesti su ove godine dobile Povelju za uspešnu saradnju sa LAF-om, a istim priznanjem ovenčani su i radio i televizija Banker, portal JuGmedia, dnevni listovi Blic i Večernje novosti, kao i novinar Milorad Doderović, “koji se može smatrati pridruženim članom LAF-a”.

Osim njih, za saradnju sa ovim gradskim telom nagrađeno je i niško Udruženje predsednika skupštine stanara.

Ovo udruženje je u toku ove godine, između ostalog, demonstriralo značaj građanskog aktivizma, borbe za transparentan rad javnog sektora, borbe za građansku kontrolu javnih preduzeća ili značaja polaganja računa nosilaca javnih funkcija gradanima - navodi se u obrazloženju nagrade.

Doskorašnja članica LAF-a Vesna Crnogorac dobitnica je Povelje za doprinos borbi protiv korupcije, jer je “bezmalo tri godine davala doprinos, ton i značaj radu ovog tela, ozbiljno se zalažući za javnost u radu institucija, pravilnost njihovog funkcionisanja i odgovornost nosilaca javnih funkcija”.

dobitnici-foto-ak Ovogodišnji laureati; foto: A. K. Ista povelja je uručena i direktoru BIRODI-ja Zoranu Gavriloviću koji je “autentični, posvećeni, agilni, uporni, nesalonski, pravi borac protiv korupcije”.

Među nagrađenima za antikoruptivno delovanje je i Centar za zaštitu potrošača “Forum”, koji “ne samo da organizovano i ozbiljno vodi brigu o potrošačkim pravima i interesima građana, već argumentovano ukazuje na ozbiljne nepravilnosti u radu javnog sektora”.

Ovo je druga dodela priznanja, koja, verujemo, predstavlja značajan iskorak u borbi protiv korupcije, odnosno nagrađivanju hrabrih, kvalitetnih i zaslužnih, kao i motivisanju svih onih koji bi to mogli postati, možda već sledeće godine - kažu u LAF-u.

Podsetimo, prvi laureati Godišnje nagrade za borbu protiv korupcije prošle godine su bili profesor Đokica Jovanović ispred Udruženja stanara i šefica niškog dopisništva RTS-a Dragana Sotirovski, koji su kasnije i postali članovi LAF-a.

Kao datum za dodelu nagrada za antikorupcijsko delovanje odabran je 28. septembar, koji se u svetu obeležava kao Međunarodni dan prava javnosti da zna.

O dobitnicima ovih povelja odlučivao je LAF Niš.


“Korupcija nije samo plava koverta”

Iz LAF-a podsećaju da je korupcija mnogo širi pojam od onoga što se obično pomisli - davanje i primanje mita.

To je i čitav niz društveno štetnog i protivzakonitog ponašanja, čiji je cilj korišćenje funkcije, položaja, ovlašćenja i moći radi sticanja lične, privatne i partikularne koristi. Korupcija je protivzakonito i netransparentno stavljanje ličnog interesa ispred javnog - kažu u Lokalnom antikorupcijskom forumu.

U ovu društvenu pojavu spadaju i zloupotrebe službenog položaja, javnih nabavki, konkursa, trgovina uticajem, sukob interesa, partijsko zapošljavanje, nepozitam, kronizam “odnosno izvikana ‘veza’ koja je ovde, nažalost, postala običaj”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • diskriminisan

    12:52 // 8. 10. 2016.

    Svi clanovi LAFa su takodje preko veze tu postavljeni...

  • честитамо свим добитницима

    17:57 // 28. 9. 2016.

    Насрдачније честитке са жељама да се настави још храбрије, објективније и професионалније. Објективно, демократско и непристрасно новинарство треба и да постоји због тога.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: