Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:20, 18. 1. 2016.

| Društvo

Uskoro protivpožarni aparati u romskim naseljima na jugu

Autor:M. V.Izvor:Južne vesti
pozar
Aparati stižu u romska naselja; foto: Pixabay

Zbog učestalih požara u romskim naseljima u kojima je poslednjih godina poginulo 12 dece, niški "YUROM Centar" će počev od sledeće nedelje postaviti protivpožarne aparate u 22 naselja na jugu Srbije i edukovati Rome kako da ih koriste.

Prema rečima direktora ovog centra Osmana Balića, protivpožarna zaštita biće instalirana u romskim naseljima u Žitorađi, Prokuplju, Kuršumliji, Leskovcu, Bojniku, Lebanu, Vladičinom Hanu, Surdulici, Vranju i Bujanovcu u okviru projekta “Čuvaj se” - “Arak Tut”.

Smatramo da je krajnje vreme prekinuti ćutanje javnosti i institucija, jer su broj žrtava i materijalna šteta preveliki. Požari se dešavaju u naseljima starim po 80 godina. To što su ta naselja nelegalna decenijama i što u njima nema hidranta, to je više politički stav i vidljiva posledica urbanističke diskriminacije. Jedna od ideja projekta je i da se podigne kultura vršenja vlasti - kaže Balić. 

Ipak, on napominje da su i sami građani odgovorni za svoju bezbednost, te da o nedostatku bezbednosne kulture govori i to što se u romskim naseljima ne može naći kofa peska, a mnogi ne znaju ni broj telefona vatrogasne službe.

I sami žitelji romskih naselja moraju da više vode računa o sopstvenoj bezbednosti. Setimo se samo troje dece koja su nedavno poginula u požaru zbog nemara majke - navodi on.

Balić naglašava da će, osim postavljanja aparata, biti obučena i grupa volontera - vatrogasaca iz samih romskih naselja koji će se integrisati u dobrovoljna vatrogasna društva.

Takođe, u ovim naseljima će se prikazivati i kratki film koji će edukovati Rome kako da postupaju u ovim situacijama.


Otpad i loše instalacije glavni uzrok požara

490x370-800x600-romi-4 "Treba edukovati Rome kako da se ponašaju u slučaju požara"; foto: arhiva JVKako ističu iz ovog centra, dva glavna uzročnika požara u romskim naseljima su velika količina otpada koji Romi skladište u dvorištima ili pored svojih stambenih objekata, kao i loše instalacije.

Više od 20 % slučajeva uzrok požara su loše električne instalacije. Romska naselja su često po obodima gradova i sela, a priključci na mrežu su često nelegalni i loše urađeni što uzrokuje preopterećenje sistema - kažu u YUROM-u.

Prema njihovim rečima, u oko 90 % slučajeva žrtve požara su deca, a Balić se pita koliko još žrtava treba da bi se nešto uradilo u romskim naseljima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Staaari Nislija

    22:37 // 18. 1. 2016.

    Uskoro PP aparati na niskom buvljaku. Akcijska cena

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

I? Kvo ce bidne u četvrtak iznad Univerzitet? Beli dim ili crni dim?

Qgo čitalac

Tekst: O rektoru iza zatvorenih vrata - Jovan Stepanović dobio najviše glasova Senata

Pronađite nas na: