Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:43, 11. 1. 2016.

| Društvo

Uz novinare na protestima za smenu Gašića i građani

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
slika2
Drugi protest po redu; Foto: Vanja Keser

Zašto još nije smenjen ministar odbrane Bratislav Gašić, koji je seksističkim komentarom uvredio novinarku B92, pitanje je koje su uputili novinari na protestima održanim u Nišu, Leskovcu i Vranju, kao i drugim gradovima. Osim medijskih radnika, na protestima i građani.

Na platou ispred niškog Narodnog pozorišta skupilo se oko 150 novinara i ljudi iz medija, a podršku su im pružili i građanski aktivisti, predstavnici civilnog sektora, kao i pisac Dejan Stoiljković.

Podrška je stigla i od predstavnika Udruženja predsednika skupština stanara, koji mesecima protestuju protiv rukovodstva Toplane i Parking servisa.

protest novinari Podrška stigla i od predstavnika Udruženja stanara; foto: J. V.Sociolog i jedan od predvodnika protesta stanara u Nišu Đokica Jovanović istakao je da je “ovo prvi put da jedna profesija pokazuje da ima kičmu”.

Naša vlast želi da od novinara napravi pisare. Razumem ljude u medijima koji se plaše da će izgubiti egzistenciju. Ne razumem samo zašto se nazivaju novinarima. Oni su administrativni beležnici, a ne novinari - poručio je Đokica Jovanović.

Uz novinare su bile i njihove buduće kolege, studenti novinarstva. Asistent na Departmanu za novinarstvo Filozofskog fakulteta u Nišu i dugogodišnji novinar Velibor Petković na protest je doveo grupu studenta komunikologije jer, kako kaže "novinarstvo mora da se pokaže i u praksi inače je samo mrtvo slovo na papiru".

Doveo sam ih da vide koliko je teško u Srbiji isterati stvari. Čak i obećanje premijera ne znači ništa. Ovo im pokazujem i koliko će im biti težak posao - rekao je Petković.

Sa protesta u Nišu poslata je poruka da je čudno kako premijer Aleksandar Vučić nije smenio ministra Gašića ni nakon 35 dana, dok mu je bilo potrebno da kao mantadar formira Vladu za 6 dana.

Na isto su ukazali i novinari na protestima večeras u u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Subotici, Čačku, Boru, Mladenovcu, Lazarevcu, Kikindi, Pančevu i Novom Pazaru.

Podsetimo, premijer Aleksandar Vučić još 7. decembra obećao da će pokrenuti proceduru za Gašićevu smenu, ali on još obavlja ministarske dužnosti.


U Leskovcu podrška opozicije, ali i "posmatrači"

protest novinari le Samo 5 novinara na protestu u LeskovcuSvega tridesetak ljudi, koji su iz nekih opozicionih stranaka, kao i 5 novinara prisustvovalo je potestu #NovinariNeKleče na Širokoj čaršiji u Leskovcu. U ime svoje profesije protestovali su dopisnik B92, Južnih vesti, Jugmedije, Jugpressa i sajta Sportske strane juga, dok predstavnici lokalnih televizije ovog puta nisu podržali proteste.

Poverenik NUNS-a u Leskovcu Bratislav Ilić rekao je da Srbija više ne može da čeka.

Već decenijama čeklamo da se ispune neka obećanja. Poslednje u nizu je ono koje je premijer dao o smeni ministra Gašića. Nadamo se da neće biti potrebe da se okupimo na protestu i narednog ponedeljka - kaže Ilić.

Skup na Širokoj čaršiji u Leskovcu pratila su i fotografisala i 4 mladića koja nisu bila poznata prisutnim novinarima i građanima. Čim su ti "posmatrači" bili primećeni, otišli su sa mesta događaja. protest-vr2 U Vranju manje novinara nego na prvom skupu


Dvadesetak novinara na skupu u Vranju

Na drugom po redu skupu novinara za smenu ministra Gašića u Vranju večeras dr ispred Skupštine grada okupio se manji broj novinara nego na prvom protestu.

Kolegama se obratio novinar Saša Stojković koji je izrazio žaljenje što je na ovom skupu manji broj novinara.

U Vranju je uvek bilo malo slobodnih ljudi. U ovom teškom času za naš narod i našu otadžbinu, ovakvi skupovi su ono što daje zadnju nadu - rekao je Stojković i dodao je da će novinari i dalje okupljati sa istim zahtevom.

I ovoga puta je u Vranju izostala podrška NVO sektora i građana.

protest-vr Dok Gašić ne bude smenjen, novinari će nastaviti sa protestima

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ljakse

    00:04 // 12. 1. 2016.

    Prolazija sam malopre tam.Ne mogu da se saberu.

  • shaft

    21:20 // 11. 1. 2016.

    Gospodin Djokica je sve rekao u par reci!Za pametnog dosta!Dodao bih-to su samozvani "novinari", uvek je bilo " in" biti zurnalista,ali ovi,nasi,bez talenta,afiniteta,omedjeni provincijalizmom i pertijskom poslusnoscu su karikature!Cast retkim izuzecima!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: