Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:15, 25. 11. 2016.

| Društvo

Uzaludna digitalizacija - nalepnice i na novim zdravstvenim knjižicama

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Elektronska knjižica sa nalepnicom
Olakšava im posao; Foto: Tviter Saša Popović

Iako bi elektronske zdravstvene knjižice trebalo da olakšaju administraciju i smanje papirologiju, na pojedinim karticama su službenici niškog Doma zdravlja zalepili nalepnice sa brojevima kartona. 

To je pojedine Nišlije, koje su već imale posla i troškove oko vađenja nove knjižice, ostavilo u čudu.

To je korak unazad i izvrdavanje sistema i procedura. Da bi dobili broj kartona potrebno je samo da "bar kod" čitačem očitaju pozadinu knjižice. Na žalost, nekom je to previše komplikovano, a još su nam rekli da nikako ne skidamo nalepnicu – kaže Nišlija Saša Popović.

Iz Doma zdravlja kažu da su na Odeljenju za lečenje školske dece lepili brojeve tokom sistematskih pregleda, iako je prethodno zamenik direktora Radovan Mihajlović rekao novinarima Južnih vesti da zaposleni ovo ne bi trebalo da rade.

Odeljenje za zdravstvenu zaštitu školske dece zbog efikasnijeg obavljanja sistematskih pregleda je na zdravstvenim knjižicama stavilo nalepnice. One su privremenog karaktera i predviđeno je njihovo uklanjanje nakon završenog sistematskog pregleda – saopštili su iz Doma zdravlja.

Međutim, roditelji čija deca imaju broj kartona zalepljen za karticu poriču da je to bilo za vreme sistematskog pregleda.

Moje dete nije išlo na sistematski, otišli smo na pregled zbog upale grla – dodaje Popović.

Ovo je potvrdila i Tamara M. koja je svoje dete vodila na pedijatriju u ambulantu na Bubnju gde takođe lepe brojeve kartona na nove zdravstvene knjižice.

Ipak, ovo izgleda nije prvi slučaj da se digitalizacija ne sprovodi dosledno, jer je naepnicu na elektronskoj knjižici još krajem prošle godine dobio i Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.

Podsetimo da do kraja 2016. godine svi korisnici zdravstvenog osiguranja moraju da zamene kartonske knjižice elektronskim. Kako je rečeno u Fondu za zdravstveno osiguranje kartice će omogućiti bolju kontrolu doprinosa, brži i lakši pregled kod lekara i podizanje lekova, bez zamorne administracije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ima jos gore

    15:32 // 2. 12. 2016.

    Ha, ha, dobro ste i prosli vi sa naleopnicom! Nekome su MARKEROM po sred knjizice upisali broj kartona!!!

  • Blackburn

    16:45 // 27. 11. 2016.

    Neki drugi narodi ne bi poverovali,ali ovaj nas je dusu dao za manipulaciju!

  • mirko

    10:31 // 27. 11. 2016.

    U domu zdravlja na pedijatriji nemaju citac zdravstvenih knjizica. Mojoj deci na knjizicama takođe su zalepili papiriće sa brojem kartona (jer je tako lakše naći kartone). Najlakše se pojaviti na televiziji i reći završena digitalizacija, završen auto put, tunel je dovoljno visok da prođe šleper (a onda zabraniti autobusima da koriste tunel), a narod poveruje i očekuje da sve to funkcioniše

    • Nikola

      16:21 // 27. 11. 2016.

      Ovo je apsolutno netačno. Postoji citač kartica, ali nije to problem. Problem je inspekcija koja insistira da se vodini elektronski i "običan" karton. S obzirom na to sestra mora da nađe karton pacijenta a to mnogo lakse ide ako on ima broj....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: