Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:11, 25. 7. 2016.

| Društvo

Vasiljević: Kršićemo i zakon kad je to u interesu građana

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
Bratimir Vasiljević
Sve za građane; Bratimir Vasiljević, foto: Arhiva JV

Tek izabrani predsednik niške Opštine Pantelej Bratimir Vasiljević već prvog radnog dana najavio je da će "tamo gde mora, a u interesu je građana", svesno kršiti zakone.

Nepunih nedelju dana nakon što je Srbija u pregovorima sa Evropskom unijom otvorila pregovaračka poglavlja 23 i 24 koja se tiču jednakog pristupa pravdi, reformi sudstva i tužilaštava, predstavnici gradskih vlasti Niša svojim izjavama protivureče evropskim standardima.

Govoreći o planovima za rad Opštine i izazovima sa kojima će se susretati, novoizabrani predsednik Opštine Pantelej Bratimir Vasiljević je u izjavi televiziji "Zona plus" rekao da je, kada je interes građana u pitanju spreman i na "rizik da ponekad bude sankcionisan" od strane državnih revizora ili inspekcija.

Ovakav stav Vasiljević pravda tvrdnjom da neke poslove Opština ne može da obavi na legalan način.

Zato što uvek i u svakom trenutku ćemo, moguće, biti optuživani da nenamenski koristimo sredstva. Ali mi moramo da menjamo stvari i mi moramo da budemo na službi građanima Opštine Pantelej - rekao je Vasiljević.

U izjavi za "Južne vesti" Vasiljević pojašnjava da je problem u nedovoljnim i često nejasnim ovlašćenjima koje opštine imaju.

Jednostavno, gde god upotrebite nadležnosti koje Opština ima, gde god upotrebite sredstva, može da se kvalifikuje kao nenamensko trošenje. A mi ćemo tamo gde moramo, gde moramo, da prihvatimo i takvu kvalifikaiciju da odradimo ljudima, da im izađemo u susret - kaže Vasiljević.

Podsetimo, Bratimir Vasiljević, funkcioner SNS, je za predsednik Opštine Pantelej izabran 15. jula, ali je od svog prethodnika Srđana Savića tu funkciju preuzeo u sredu.

Inače, od izbora 2014. do pre manje od 2 meseca Bratimir Vasiljević je bio poslanik u Skupštini Srbije, instituciji koja usvaja i menja zakone, dok je neko vreme paralelno bio i predsednik Skupštine Opštine Pantelej.

Ipak, on nijednom nije za govornicom republičkog Parlamenta otvorio temu koja se tiče problema u funkcionisanju gradskih opština o kojima danas govori.

Zapravo, za dve godine, koliko je bio poslanik, on se za reč javio sam dva puta - jednom u vezi sa zakonom o turizmu, a drugi o zakonu o privatizaciji.


Smešno ili tužno?

Dobrašinović Dragan Tragikomedija; Dragan Dobrašinović, foto: Arhiva JVLider Koalicije za nadzor javnih finansija Dragan Dobrašinović kaže da nije iznenađen ovakvom izjavom visokog javnog funckionera, ali ironično dodaje da jeste načinom na koji mediji o tome izveštavaju. Tačnije, rubrikom u kojoj se ovakve vesti objavljuju.

U ozbiljnim državama bi ovakva izjava bila deo humorističkog, a ne informativnog programa - kaže Dobrašinović.

Ipak, Dobrašinović dodaje da "u našem slučaju, ovakva izjava predstavlja ogoljenu sliku realnosti".

Vasiljević je samo izgovorio ono što drugi javni funkcioneri godinama ćuteci sprovode u uslovima u kojima postoji blokada pravosuđa i u kojima se kršenje zakona od strane nosilaca javnih funkcija ne sankcioniše - kaže Dobrašinović.

Zasada na Vasiljevićevu izjavu nije javno reagovala nijedna od prozvanih institucija.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • stana

    09:07 // 12. 8. 2016.

    Kada gradjanin ne poštuje zakon plaća iz svog džepa pa to i ne praktikuje.Predsednik opštine javno kaže da će tamo gde mora svesno kršiti zakon i spreman je na sankcije .Ne treba nam takv na čelu opštine .Njegovo neznanja će platiti građani iz svijih džepova.Taj čovek je bio u parlamentu.Čitajte između redova.

  • dragan.dj

    13:07 // 4. 8. 2016.

    Hocemo kanalizaciju u ulici Pecka sramota 2km do tvrdjave amo POKAZI TE DA RADITE U INTERESU GRADJANA

  • Bica

    14:01 // 30. 7. 2016.

    Nesam skoluvala

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: