Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:59, 8. 12. 2015.

| Društvo

Vasiljević traži zatvorsku kaznu za novinarku “Blica”

Autor:A. S, P. B.Izvor:Južne vesti
vasiljević
Vasiljević traži zatvor za novinara; foto: JV arhiva

Tvrdeći da su mu njenim pisanjem urušeni ugled i čast, narodni poslanik Bratimir Vasiljević je od suda zatražio da novinarku Ivanu Anđelković osudi na 6 meseci zatvora, kao i da mu plati 900.000 dinara.

U svojoj tužbi Vasiljević ukazuje upravo na delo “uvreda” koje je sagledano Krivičnim zakonikom, a sve zbog serije tekstova novinarke “Blica” u kojima je ona, pozivajući se na podatke koje je dobila iz Elektrodistribucije, pisala o tome kako je narodni poslanik “krao struju”.

Sporni su, piše u tekstu Vasiljevićeve privatne tužbe koju su potpisala trojica advokata, tekstovi u kojima je Anđelkovićeva pisala da je Vasiljević dugovao za struju preko milion dinara, da mu je struja "sečena" i da je zbog toga mogao da odgovara i pred sudom.

Vasiljevićevi advokati tvrde da njihov klijent nije počinio "nikakvo krivično delo", pa ni krađu struje, a naglašavaju “da je novinarka s tim bila upoznata ili je morala da zna”.

U tužbi se posebno navodi da je pisanjem o svemu ovome novinarka poslanika uvredila "iznošenjem ličnih i porodičnih prilika" i time mu nanela "ogromnu nematerijalnu štetu i sramotu”, što je dovelo do "umanjenja životnih aktivnosti".

Kod tužioca je nakon neprimerene medijske kampanje i satanizovanja od strane javnih štampanih i elektronskih medija koju kampanju je orekstrirala okrivljena, došlo do umanjena životnih aktivnosti za 20 %, kao i umanjenje životnih aktivnosti zbog duševnog bola i patnje usled gubitka ugleda, dostojanstva, časti i povrede prava ličnosti od 30 %, i ukupnog umanjenja životnih aktivnosti od 40 % - piše u tužbi.

Vasiljević je pred sudom, prenosi "Blic", rekao da nije od novina tražio da objave demanti spornih tekstova, rekavši da "kada se prospe perje, ne može se sakupiti".

Podsetimo, Vasiljevićeva tužba protiv Anđelkovićeve je već jednom odbijena jer je sud utvrdio da je novinarka tekstove pisala na osnovu zvanične dokumentacije.

Inača, "Južne vesti" su još septembra 2014. godine objavile da je Vasiljević, koji je u to vreme istovremeno bio narodni poslanik i predsednik Skupštine niške Opštine Pantelej, dugovao za struju preko milion dinara i da mu je "brojilo bilo zatečeno bez plombe".

On je tada potvrdio objavljene informacije, ali se branio tvrdnjom da živi u stambenoj zgradi i da ne zna ko mu je skinuo plombu sa brojila.


Anđelković: Ovo je pritisak na novinarstvo

Sama činjenica da me poslanik vladajuće stranke tuži na dva mesta i da zahteva zatvorsku kaznu zbog toga što sam samo radila svoj posao predstavlja pritisak na mene kao novinara i, pretpostavljam, nameru zastrašivanja kako se ne bih bavila istraživačkim novinarstvom - kaže Ivana Anđelković.

Anđelkovićeva je ponovila da je tekstove pisala isključivo na osnovu onoga što je dobila zvanično od EPS-a.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ranko

    08:49 // 10. 12. 2015.

    I OVO je narodni poslanik!?

  • Sonic_Youth

    21:33 // 9. 12. 2015.

    Gasic ga poducio kako postupati sa novinarkama...

  • nislija

    21:27 // 9. 12. 2015.

    Covek je tragi komedija,nazalost kao takav predstavlja Nis u skupstini zahvaljujuci najgorem gradonacelniku Nisa u istoriji i kao coveka g.Perisicu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: