Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:00, 4. 2. 2013.

| Društvo

Veliko interesovanje za e-dnevnike u Nišu

Autor:Jelena CvetkovićIzvor:Južne vesti
prezentacija.jpg

Za kompjuterski program koji roditeljima omogućava da na internetu prate aktivnosti, izostanke i uspeh dece u školi, veliko je interesovanje profesora i roditelja, ali i otpor dece.

E-dnevnik u Aleksinačkoj gimnaziji postoji već dve godine, a osim ocena evidentiraju se izostanci i pohvale đaka. Preko Interneta dnevnik je dostupan roditeljima 24 časa.

Škole iz Aleksinca, Ražnja i Merošine uspešno ga koriste već godinu dana, a od nedavno se koristi i u Gimnaziji “Stevan Sremac” u Nišu. Profesori kažu da su utisci veoma pozitivni.

- Korišćenje e-dnevnika u našoj školi je pilot program, a kod kolega i roditelja naišao je na pozitivne reakcije i odobravanje. Đaci, naravno pomalo negoduju jer će biti pod većom kontrolom, ali polako i to prihvataju - kaže Dragan Ilić, profesor informatike u Gimnaziji “Stevan Sremac”.

Ilić dodaje da će dnevnik u narednom periodu biti predstavljen Savetu roditelja, kao i na roditeljskim sastancima kako bi svima bio dostupniji.

Autori ovog kompjuterskog programa profesor Nebojša Lazarević i student elektronike Milutin Stanković kažu da je do sada, možda najznačajniji rezultat njegove primene, bolja komunikacija između roditelja i profesora.

- Iako je bilo bojazni da će dnevnik još udaljiti roditelje od škole desilo se suprotno. U školama, gde se elektronski dnevnik koristi nastavnici i profesori kažu da se roditelji javljaju ubrzo nakon promene podataka u dnevniku - kaže Lazarević.

Prezentacija dnevnika dostupna je na sajtu www.e-ocene.com. Prema rečima Lazarevića, sve zainteresovane škole mogu da ih kontaktiraju preko ovog sajta kako bi besplatno preuzeli program i dobili detaljne informacije za korišćenje.

- Mislili smo i na bezbednost podataka, tako da program omogućava da roditelj uz šifru koju dobije pristupi samo podacima svog deteta, a osim profesora niko drugi ne može da menja podatke – objašnjava Milutin Stanković.

Dodaje da profesori mogu da preko ovog programa popune i svedočanstva, ali i lakše formiraju statističke podatke za analizu uspeha đaka.

Kako je najavljeno, planirano je još jedno predstavljanje programa koje će biti otvoreno i za zainteresovane roditelje, 6. februara u opštini Pantelej.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Trebalo

    18:35 // 5. 2. 2013.

    Najzad! nakon 10god broadband interneta u Srbiji.

    Nije stvar u obilazenju skole, nego u poverenju koje se gradi sa detetom. E-dnevnik je obavezna stvar, jaca se veza izmedju roditelja i dece, ukoliko to roditelj zeli naravno.
    Skole nisu ono sto su nekad bile, gde su nas nastavnici lemali kad nismo valjali, pa nam roditelji nisu ni morali znati sta se desilo jer smo batine vec svakako dobili.

  • Nyssa

    14:49 // 5. 2. 2013.

    Fenomenalno. Mnogi roditelji zbog obaveza nemaju vremena da obilaze skolu svog deteta kako bi bili informisani u vezi uspeha o njegovom uspehu. Dobri roditelji bi mogli da iskoriste tu pogodnost da prate uspeh deteta i pomognu mu ukoliko ima poteskoca, a ne da to koriste kao vid kontrole i uslovljavanja.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: