Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:34, 6. 5. 2016.

| Društvo

Višak listića u kutiji i prepravljen zapisnik, a sve regularno

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
zapisnik
Zapisnik prepravljen bez prisustva članova biračkog odbora i van prostorija Opštinske izborne komisije; foto: IZN

Na ponovljenim izborima u Panteleju na biračkom mestu 22 u Gornjem Matejevcu je nakon glasanja u kutiji bilo više listiće nego izašlih birača, tvrde iz Grupe građana “Iskreno za Niš”. Ipak, predsednik odbora je sam prepravio brojeve, a Opštinska izborna komisija to prihvatila i prigovor “Iskreno za Niš” odbila. Čeka se Upravni sud.

U zapisniku koji su sa biračkog mesta poneli svi članovi biračkog odbora jasno piše da je u kutiji bilo 499 listića, a da je glasalo 498 građana.

Kada se ovako nešto dogodi, Zakon o lokalnim izborima je jasan i u Članu 35. piše da se tada izbori poništavaju, imenuje se novi birački odbor i izbori se na tom biračkom mestu ponavljaju.

Međutim, do Opštinske izborne komisije u Panteleju, stigao je zapisnik u kojem je broj 498 precrtan, upisano je 499, a pored se potpisao predsednik biračkog odbora u Gornjem Matejevcu Ivan Zdravković.

zapisnik2 Zapisnik sa biračkog mesta 22 Pantelej koji su sa sobom poneli članovi odbora bio je bez prepravki; foto: IZNZbog neslaganja broja listića u kutiji i prepravljanja zapisnika “Iskreno za Niš” podnela je prigorovor OIK Pantelej.

Smatramo da je prekršen Zakon o lokalnoj samoupravi, jer se brojevi nisu poklapali, a prepravljanje zapisnika je krivično delo, posebno što je to urađeno nakon što su svi članovi biračkog odbora u Gornjem Matejevcu potpisali neki drugi zapisnik, a ne taj koji je kasnije ispravljan - kažu u “Iskreno za Niš”.

Ipak, Opštinska izborna komisija je njihov prigovor odbila pod obrazloženjem da je neosnovan.

Kako piše u dokumentu koji je dostavljen Grupi građana “Iskreno za Niš”, Komisija je utvrdila da je zapisnik prepravljan, ali da je prepravke potvrdilo i naknadno brojanje.

Opštinska izborna komisija je u prisustvu članova stalnog i proširenog sastava izvršila brojanje potpisa onih koji su glasali i utvrdila da je glasalo 499 birača, a ne 498, što je u skladu sa izvršenom ispravkom - piše u obrazloženju OIK-a.

Međutim, u obrazloženju se ne navodi kada je zapisnik prepravljen i kako je uopšte moguće da neko to uradi, a posebno bez znanja ostalih članova biračkog odbora.

Zbog toga su predstavnici “Iskreno za Niš” podneli žalbu Upravnom sudu, a predsednica OIK-a u Panteleju Ljiljana Berić nije želela komentariše ovaj slučaj, već je rekla da je sav materijal dostavljen sudu i da će se odluka znati do kraja dana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milos

    02:05 // 7. 5. 2016.

    Tako je bilo i devedesetih kad su isti ovi bili na vlasti....nadam se da ce narod somoci snage da ponovo izadje na ulice, sa ovima nam se srno pise!

  • krojf

    22:55 // 6. 5. 2016.

    Stravično!

  • Dr VIOLETA

    15:55 // 6. 5. 2016.

    Ljilja Berić ......HA, HA, HA !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: