Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:20, 20. 7. 2015.

| Društvo

Više od 100 dana bez vode, a rešenja i dalje nema

Autor:M. V, A. S.Izvor:Južne vesti
ostrovica
Meštani Ostrovice bez vode više od 100 dana; foto: B92

Meštani naselja Ostrovica i Sveta Petka u Sićevačkoj klisuri više od tri meseca su bez vode, jer im je obližnji kamenolom koji strujom napaja pumpe za vodu isključio napajanje zbog dugovanja.

U Srbiji je proglašen crveni meteoalarm zbog visokih temperatura, a u ovim naseljima nemaju vodu ni za piće, a kamoli za umivanje i kupanje. U istoj situaciji su već dve nedelje i meštani sela Ostrovica i Ravni Do.

Vladisav Stefanović iz naselja Ostrovica kaže da su bez vode ostali navodno zbog dugovanja, ali ističe da meštani nemaju toliko veliki dug, kao i da kamenolom ispostavlja prevelike račune koje oni ne mogu da plate.

Mi ne dugujemo skoro ništa, rekli su nam da platimo 53.000, mi smo platili ali nisu hteli da nas uključe. Ponudili su nam da platimo u nekoliko rata, ali da potpišemo da ćemo uplatiti ostatak, a mi nemamo - kaže Stefanović.

Upravnik kamenoloma Milan Stajić tvrdi da meštani duguju 1,8 miliona dinara kamenolomu za struju kojom se pumpe napajaju, zbog čega su one morale da budu isključene. Međutim, kaže, to je moglo biti sprečeno da su meštani hteli da sarađuju.

Ponuđena im je mogućnost otplate u 3-4 rate i nisu se odazvali na naše pozive. Upozorili smo ih aprila da ćemo ih isključiti, međutim nisu ni pitali da se nađe neko rešenje. Da su plaćali mesečno 20.000 ili 30.000 dinara videlo bi se da imaju volju za plaćanjem i ne bi došlo do toga - priča Stajić.

kamenolom U kamenolomu kažu da vode nema zbog dugova; foto: B92On kaže da je meštane više puta zvao na dogovor kako bi napravili presek dugovanja, međutim, tvrdi da se oni nikada nisu odazvali tim pozivima. Sada, kako navodi, više nije siguran da ima prostora za dogovor, jer o tome više ne odlučuje on, nego zastupnik kapitala iz Beograda.

Siniša Krstić iz Direkcije za izgradnju Niške Banje, na čijoj se teritoriji nalaze naselja bez vode, kaže da meštani moraju da izmire dug, ali da kamenolom traži više nego što treba. Po njegovim procenama, meštani duguju oko 1,3 miliona dinara. 

Imali smo dogovor sa kamenolomom o otpisu dugova od pre 2008. godine, što su oni poštovali. Međutim, kad su upali u krizu, počeli su da traže pare unazad. Ja ću sada poslati dopis zastupnku kapitala, pa ćemo videti da li će pristati na otpis dugova ili mora da se plati odmah, ili može i na rate - kaže Krstić.

Podsetimo, problem sa vodom stanovnika Ostrovice datira od 2008. godine kada su se meštani prvi put obraćali nadležnima. 2010. godine su ih posetili narodni poslanik Dušan Milisavljević i tadašnji direktor Vodovoda Aleksandar MItić i rekli da postoji nekoliko rešenja, ali se do danas ništa nije uradilo.

Bez vode su bili nekoliko dana i jula prošle godine.


ostrovica3 Flaša uvek pri ruci; foto: B92"Nemamo ni čašu vode za putnika namernika"

Meštanin Vladisav Stefanović napominje da su ova naselja na pragu humanitarne katastrofe jer ima mnogo starih i bolesnih, a meštani “nemaju ni čašu vode da daju putniku namerniku”. Svako se za vodu, kaže, snalazi na svoj način.

Neki kupuju, neki donose iz drugih sela. Ko ima stan u Nišu, ide tamo da se kupa - kaže on.

Direktor Direkcije Siniša Krstić kaže da postoji mogućnost da se ovaj dugogodišnji problem najzad reši tako što će se meštani odvojiti od kamenoloma.

Međutim, kaže, zbog brojnih procedura, trafo-stanica bi mogla da bude postavljena tek sledeće godine. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zorica Anđelić

    21:03 // 21. 7. 2015.

    Da neko nema vodu u ovakvim uslovima je van svake pameti. Neljudski je da sada kada je crveni alarm ucenjivati ljude na taj način.To je zločin! Treba istaći da je potrošnja struje merljiva kategorija.Vidim da se ovde procenjuje odokativno, a s druge strane se dopušta dug velikim preduzećima. Treba uhapsiti vlasnika kamenoloma.

  • neko

    18:50 // 20. 7. 2015.

    I mestani huma nemaju vodu godinama...

  • Biserka

    14:28 // 20. 7. 2015.

    Ostrovica ima svoj izvor i problem je u struji koju trose pumpe za napajanje. Vode ima, struje nema. NA OVAKO VISOKOJ TEMPERATURI OSTAVITI LJUDE BEZ VODE JE RAVNO ZLOCINU!!! GRADONACELNIK DA SE JAVI I DA SE VODA UKLJUCI.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: