Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:23, 3. 2. 2016.

| Društvo

Više personalnih asistenata, ali pomoć svega 4 sata dnevno

Autor:M. V, S. J. Izvor:Južne vesti
490x370-Kolica
Veći broj korisnika, a budžet isti; foto: flickr.com/zeevveez

Zato što će najviše osoba sa invaliditetom, kojima su potrebni personalni asistenti, ove godine na njihovu pomoć moći da računaju svega 4 sata dnevno, mnogi korisnici, a i sami asistenti ogorčeni su ovakvim stanjem stvari.

Grad je za ovu namenu ove godine izdvojio nešto manje od 14 miliona dinara, ali su, kažu nadležni, zbog želje da povećaju broj korisnika koji će dobiti asistente morali da mnogima od njih prepolove radno vreme, ali i primanja.

Tako će ubuduće od 39 personalnih asistenata i ličnih pratilaca, samo devetoro njih pomagati osobama sa invaliditetom osam sati dnevno.

Gradski većnik za socijalna pitanja Svetozar Aleksov objašnjava da su postojale dve opcije - da se zadrži prošlogodošnji broj od 32 asistenta, ali da većina njih ostane da radi puno radno vreme, ili da se njihov broj, automatski i broj korisnika, poveća na 39, ali sa skraćenjem radnog vremena.

Odlučili smo se za drugu opciju jer smo se vodili solidarnošću. Inače, Grad nema obavezu da izdvaja za ovu namenu, jer personalni asistenti nisu pravo koje pripada osobama sa invaliditetom, već jedan projekat čiji je značaj Grad prepoznao - kaže Aleksov.


Mnogi korisnici oštećeni ovom odlukom

490x370-osi Ova odluka je problem za OSI koje su društveno angažovane i imaju dosta obaveza; foto: JVOvakva odluka, međutim, razočarala je kako personalne asistente, tako i osobe sa invaliditetom, naročito one koji su društveno angažovani, imaju dosta obaveza i potrebna im je celodnevna asistencija.

Oštećeni smo ovakvom odlukom jer nećemo imati vremena ni za šta. Dosta smo društveno angažovani, ja se, recimo, profesionalno bavim i bilijarom, imam treninge, bez asistencije neću moći da završavam sve svoje obaveze - kaže korisnik usluge personalne asistencije Ivan Novković.

Podsetimo, na ovaj problem osobe sa invaliditetom su prvi put upozorile sredinom januara rekavši da su diskriminisani ovakvim projektom koji predviđa da samo osobe sa mišićnom distrofijom dobiju celodnevnu asistenciju. 


Personalni asistenti: Kako da živimo sa 13.000 dinara?

Jedan od personalnih asistenata Bane Spasić kaže da je rad od četiri sata dnevno dovoljan za ljude kojima je, recimo, potrebna pomoć u kućnim poslovima, ali ne i onima koji imaju aktivan društveni život.

Ima ljudi koji vode udruženja, studiraju, non-stop su na sastancima. Njihove obaveze traju više od četiri sata dnevno - kaže Spasić.

Kao naročito bitan problem Spasić navodi to što će sa prepolovljenim radnim vremenom morati da traže dodatni posao, što će biti veoma teško.

Ko će da nas zaposli na pola radnog vremena? Dakle, ostaje nam ili da radimo negde "na crno", ili da jednostavno ostavimo ovaj posao i nađemo neki drugi - kaže on.

Dodatna poteškoća je, prema njegovim rečima, to što ne mogu da žive sa 13.000 dinara koliko će mesečno dobijati, posebno kada se uzme u obzir da su u tu sumu uračunati i troškovi njihovog prevoza, pa im ostaje “čisto” svega oko desetak hiljada dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • oko

    10:14 // 4. 2. 2016.

    Ma molim Vas, štednja je! Možete vi to i sami, neradnici jedni!
    Ja tako čujem vlast!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: