Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:02, 10. 6. 2016.

| Društvo

Visoki računi za grejanje uznemirili Nišlije

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
radijator JV arhiva
Radijatori nekad bili i pretopli, ali sada došlo na naplatu; foto: JV arhiva

Skoro tri puta su računi za maj veći u odnosu na one koje su na adrese Nišlija stizali za mesec april. U Toplani kažu da razloga za paniku nema, jer je u maju obračunato i 40 % januarske potrošnje o čemu su korisnici bili ranije obavešteni.

Građani koji su se javili redakciji kažu da su majski računi znatno veći i da grejanje leti ispada skuplje nego u zimskim mesecima.

Varijabilni deo je uvećan za 4,25 puta dok je fiksni skuplji za 100 dinara po kvadratu - priča jedan Nišlija.

Međutim, u Toplani, koja i dalje zvanično nema direktora, kažu da na majskom računu nije samo obračun za taj mesec, već i 40 % od januarskog računa koji tada nije naplaćen u celosti.

Za maj 2016. fakturisano je i 40 % za januar ove godine po ceni od 4,63 dinara po kilovatu za varijabilni deo, a za one koji plaćaju paušalno na 12 meseci 78,42 dinara po kvadratu - poručuju iz Toplane.

Predsednik Nadzornog odbora Zoran Pavlović nije hteo da komentariše pritužbe Nišlija, već je poslao zvanično saopštenje u kojem, između ostalog, piše da su građani na vreme bili obavešteni o načinu obračunavanja za celu godinu.

Ovo potvrđuje i Jovan Jovanović iz Centra za zaštitu potrošača “Forum” i kaže da su takvi obračuni jer se potrošnja raspoređuje na 12 meseci.

Korisnicima na poleđini je sve lepo pojašnjeno. Za januar piše koliko je potrošeno, a koliko je fakturisano. U tabeli se vidi i maj u kojem piše da nije ništa potrošeno, jer smo tek dobili račune za taj mesec, ali stoji koliko je dodato na taj račun iz januara - pojašnjava Jovanović.

On kaže da je ta metodologija obračuna poznata od početka godine i da su korisnici o tome informisani.

Prema podacima sa računa, Nišlije bi i naredna tri meseca - jun, jul i avgust trebalo da imaju na postojeći račun dodatak od 40 % za februar, mart i april.


Stanari: Računi ogromni zbog potrošnje iz januara

I u Udruženju predsednika skupština stanara kažu da nikakvih nejasnoća nema oko visokih računa. Pojašnjavaju da su majski računi znatno veći od aprilskih, jer je u januru, tvrdi Saša Kostić iz Udruženja, bilo pumpanja računa prekomernom potrošnjom.

Ustanovili smo da je u tom mesecu bila znatno uvećanja potrošnja nego uobičajeno. Ustanovili smo da su odvrtali protoke u podstanicama i da su nabili potrošnju. U mojoj zgradi su, na primer, u januaru izmerili 177.000 kilovata potrošnju, čim smo naštelovali podstanicu i zaključali je katancima pala je potrošnja na 86.000 kilovata - kaže Kostić.

Zato su sada, kaže Kostić, računi za maj tako visoki, jer na redovan račun ima i 40 % potrošnje iz januara.

Ljudi sada reaguju, jer je maltene za 100 % povećan račun u odnosu na prošle mesece - kaže Kostić.

Dodaje da bi i uz dodatak od 40 % računi za naredne mesece trebalo da budu nešto niži, makar kod onih koji su preštelovali podstanice i zaključali ih u januaru.


SDS: Predizborna štelovanja

Boban Mihajlović iz Socijlademokratske stranke kaže da je odgovor za visoke račune u katastrofalnom vođenju Toplane, ali i izborima koji su bili 24. aprila.

Gradska struktura se zdušno potrudila da fingira algoritam za obračun isporučene toplotne energije i račune za april, u vreme izborne kampanje, smanji u što je moguće većoj meri, a da nakon završetka izbora građani plaćaju razliku - kaže Mihajlović.

Gafova u Toplani, kako kaže Mihajlović, je bilo toliko da se ne mogu ni pobrojati, a sve na kraju plate građani.

Otuda i ne čudi pojačano interesovanje za isključenje sa daljinskog grejanja što dodatno urušava celokupan toplotni sistem u gradu - rekao je Mihajlović.

Gradska vlast, umesto da rešava problem, kako kaže Mihajlović, već 3 puta za 4 godine na mesto direktora Toplane “dovodi provereni stranački kadar” bez dana provedenog na poslovima daljinskog grejanja.

Podsetimo, nedavno je doskorašnji direktor Toplane Slobodan Maksimović suspendovan, a za v. d. dirketora je imenovan Zoran Stojanović, aktuelni predsednik Opštine Medijana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • dušan

    13:20 // 13. 6. 2016.

    Ta novu grejnu sezonu je jedno resenje da se cele zgrade dogovore i isključe.Nakon toga pregovori o ceni,načinu merenja utroška o fiksnim troškovima i sklapati ugovor svake godine.Za početak 2016/2017 ne pristajte na grejanje.Svaka čast svakome ali građani niste valjda budale.

  • Nesa

    18:20 // 12. 6. 2016.

    GLASALI STE,izabrali vodju,ukljucis tv prvo AV da vam kaze kako napredujemo samo smo lenji i treba da radimo i po 10 sati svaki dan kao vodja a ne da kukamo,rasipamo t.energiju treba grejati samo do 10 stepeni u stanu a to sto vam je hladno pa radite nesto recimo vezbe tako budete u formi a hladnocu ne osecate,obavezno da stanete mirno kad vam se AV na tv pojavi koliko sutra povecanje penzije MALO

  • nenad 2008

    12:15 // 12. 6. 2016.

    Zakatančili podstanicu, pa su mirniji. Gradonačelniče, kakvo je to nadmudrivanje sa Toplanom? Zar da se građani dovijaju, da bi se spasili koji dinar? Gde ste vi u svemu ovome? Da li se tiče vas rad Toplane, ili ste opsednuti budućim mandatom? Da li za svoj rad odgovarate Centrali ili građanima Niša?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: