Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:06, 15. 4. 2016.

| Društvo

Vlada Srbije finansira novi kolektor u Leskovcu

Autor:Dragan MarinkovićIzvor:Južne vesti
kolektor-leskovac.jpg
Vlada će za novi kolektor izdvojiti 2 miliona evra; foto: arhiva JV

Nakon što je ustanovljeno da je leskovački kolektor za koji je Grad podigao kredit neupotrebljiv, Vlada Srbije odobrila je 2 miliona evra za izgradnju novog da ne bi propala donacija Norveške od 8 miliona evra za kanalizaciju u 17 leskovačkih sela.

Pored toga, i Vlada Švedske izdvojila je 100.000 evra za izradu tehničke dokumentacije i tender, čime je osigurana donacija Vlade Norveške.

Na ovaj način će biti rešen problem gradskog kolektora u koji je uloženo 2,5 miliona evra, a koji je propao i potpuno je neupotrebljiv i pre nego su otpadne vode i potekle kroz njega.

Reč je, naime, o glavnom gradskom kolektoru preko koga otpadne vode stižu do nedavno sagrađanog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na periferiji Leskovca, u čiju gradnju je Evropska unija uložila 10,4 miliona dinara, a u okviru projekta “Upravljanje otpadnim vodama u Leskovcu“ vrednog 24,2 miliona evra.

Postojanje kolektora bilo je zapravo uslov za dobijanje tako vrednog projekta, pa su Leskovčani izdvojili, uz pomoć kredita, 2,5 miliona evra i godinama ga gradili. Kada je pre godinu dana trebalo da se poveže sa postrojenjem, ispostavilo se da je on neupotrebljiv, a prema rečima gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića, protiv izvođača radova i drugih odgovornih osoba za gradnju propalog kolektora podnete su krivične prijave zbog nanete štete gradu od 2,5 miliona evra. 

Kolektor je inače bio uslov za donaciju Vlade Holandije od blizu 8 miliona evra za izgradnju kanalizacije u 17 prigradskih i seoskih sredina na severu grada.

Sredstva Vlade Srbije biće izdvojena naredne godine, a mi verujemo da će novi kolektor biti gotov najdalje za godinu dana. Na ovaj način smo uspeli da sačuvamo i donaciju holandske Vlade - kaže gradonačelnik Cvetanović.

Amabasador Holandije je kazao da je bio upoznat sa problemom i da je zadovoljan što je Vlada Srbije izdvojila 2 miliona evra.

To znači da će holandska donacija vredna oko 8 miliona biti realizovana jer je to bio uslov da se nastavi finansiranje sa naše strane. To znači da smo postigli 3 cilja – postavićemo temelje za brži ekonomski razvoj, osnaživanje i podizanje kvaliteta same životne sredine i omogućiti ljudima koji su na donjem pragu socijalne izdržljivosti da se  povežu na mrežu - istakao je ambasador Hendrik Gerit Kornelis van den Dol.

Pored EU i Vlade Holandije, projekat “Upravljanje otpadnim vodama u Leskovcu“ finansiraju i Grad Leskovac i Vlada Srbije sa 5 miliona evra.

Inače, prema navodima Cvetanovića, protiv izvođača radova i drugih odgovornih osoba za gradnju propalog kolektora podnete su krivične prijave zbog nanete štete Gradu od 2,5 miliona evra.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: