Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:35, 15. 4. 2016.

| Društvo

Vlada od EU traži novac za postrojenje za otpadne vode u Nišu

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
otpadne vode
U Srbiji radi tek 6 postojenja za preradu otpadnih voda; foto:www.vodovodva.co.rs

Nakon što je završena Studija izvodljivosti za Projekat postrojenja za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Nišu, Vlada Srbije će obezbediti bespovratna sredstva iz pretpristupnih fondova EU za izgradnju, najavila je sekretar Ministarstva zaštite životne sredine Stana Božović.

Studija izvodljivosti je predstavljena danas u Nišu, a ona je, kako je rečeno, omogućila sve elemente za odlučivanje od strane Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i Grada Niša o finansiranju projekta otpadnih voda. otpadne vode Studija predstavljena u Gradskoj kući u Nišu; foto: FB Zoran Perišić

Vrednost postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda sa izgradnjom i rekonstrukcijom kanalizacione mreže iznosiće oko 43 miliona evra i ovaj iznos će Vlada Republike Srbije obezbediti iz pretpristupnih fondova EU - rekla je Božovićeva.

Za novčanu pomoć EU apliciraće se 2017. godine, tako da nije još izvesno kada bi, ukoliko sredstva budu odobrena, izgradnja trebalo da počne.

Projekat prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda za Grad Niš podrazumeva izgradnju novih kolektora, sanaciju dela postojećih, zatim gradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, kao i dodatne tretmane mulja.

Studija, čija je vrednost 100 hiljada evra, finansira se iz sredstava donatorske razvojne pomoći Švedske agencije za razvoj.

Inače, ovo je druga studija izvodljivosti koja je rađena. Prva je završena 2012. godine, ali ona nije, kako je rekao gradonačelnik Niša Zoran Perišić, nije prihvatljiva za grad jer podrazumeva model javno-privatnog partnerstva koji bi “skupo koštao građane Niša”.

Podsetimo, o izgradnji ovog postrojenja u Nišu priča se već godinama. Da je predhodni ugovor o projektu štetan ocenio je krajem 2012. godine zamenik gradonačelnika Niša Ljubivoje Slavković. Mesec dana nakon toga, najavljeno je raspisivanje tendera za izvođača radova na izgradnji postrojenja.

Sredinom 2013. godine su predstavnici austrijske kompanija PORR predstavili gradskom rukovodstvu svoj biznis-plan za izradu fabrike za prečišćavanje otpadnih voda. Međutim, nakon toga se ništa dogodilo.


Novac iz fondova neophodan jer je potrebno mnogo ulaganja 

Da je novac iz evropskih fondova prekopotreban za rešavanje ovog pitanja u zemljama sa nerazvijenom ekonomijom, pokazuje primer Rumunije u kojoj je preko 90 % vodovodnih sistema, u koje je uključeno i prečišćavanje otpadne vode, finansirano sredstvima Evropske unije.

Da se mnogo toga promenilo od 2007. godine, od kada je Rumunija postala članica EU, kaže Julijan Žugan, državni sekretar u rumunskom Ministarstvu zaštite životne sredine.

Postoji mnogo više postrojenja za preradu otpadnih voda. Od 10 % došli smo do situacije da se više od 60 % otpadnih voda prečišćava. Naravno, dobili smo i priliku da dobijemo mnogo više novca iz fondova - objašnjava Žugan.

Inače, Srbija je na začelju Evrope jer se u celoj zemlji prečišćava samo 5 do 10 % otpadnih voda.

Da bi Srbija dostigla evropske standarde u oblasti upravljanja otpadnim vodama, kako procenjuju u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, očekuje se da će do 2041. našoj zemlji biti neophodno 5 milijardi evra investicija.

​Južne vesti" će se u narednom periodu baviti temama koje brinu građane Srbije, a tiču se eventualnog ulaska u Evropsku uniju.

Da li će moći i dalje da slobodno putuju po Evropi? Da li će imati pristup EU fondovima? Da li će proivođači morati da menjaju svoju proizvodnju da bi je uskladili sa standardima EU ? Da li će moći da i dalje da peku rakiju?

Sagovornici Južnih vesti o ovim i sličnim temama biće proizvođači sa juga Srbije, studenti, poljoprivrednici, predstavnici institucija…

Javna promocija evropskih vrednosti od ključnog je značaja za stalni napredak Srbije ka EU.

Južne vesti će pokušati da kroz više različitih priča prikažu pozitivne aspekte članstva u EU i koje su prednosti EU donosi "običnim" građanima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • mirjana

    12:40 // 17. 4. 2016.

    a zna li stana da delnicka ulica u vrtistu nema vodovod pa deca piju bunarsku koja je puna arsena a nema ni kanalizaciju a ulica ima preko dvesta kuca ali idu izbori

  • Ing. V. Stoiljković

    12:29 // 16. 4. 2016.

    Zamolio bih Perišića, Slavkovića i ostale laike da prepuste problem stručnim i kredibilnim ljudima.

  • gaga

    22:10 // 15. 4. 2016.

    Aj da vidimo i to cudo

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: