Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:05, 24. 10. 2014.

| Društvo

Vlast najavljuje gašenje LAF-a?

Autor:B.G. Grupa autoraIzvor:Južne vesti
Nenad Neša Stanković
Najava borbe protiv korupcije ili njeno ometanje? Nenad Stanković

Nevladin sektor zabrinut najavama gradskih čelnika Niša da će lokalna vlast "usaglasiti propise sa nacionalnim", strahujući da je to uvod u novo gašenje Lokalnog antikorupcijskog foruma.

U Birou za društvena istraživanja (BIRODI), organizaciji na čiji predlog je i formiran LAF, su uz određenu dozu uzdržanosti pozdravili najavljenu inicijativu zamenika predsednika Skupštine Grada Nenada Stankovića.

Očekujemo da najavljena inicijativa za usaglašavanje lokalnih propisa koji se odnose na borbu protiv korupcije sa postojećom nacionalnom Strategijom za borbu protiv korupcije nije uvod u novo "gašenje" Lokalnog antikorupcijskog foruma (LAF) i uopšte borbe protiv korupcije, već iskrena želja da se podrži i promoviše antikorupcijska praksa koja je nastala u ovom gradu - piše u saopštenju.

Uz ocenu da je formiranje niškog LAF-a još ranije vrlo dobro ocenjeno, iz BIRODI-ja su izrazili očekivanje da će to biti recept i za ostatak Srbije.

BIRODI će u narednom periodu pokušati da uspostavi saradnju sa gradonačelnikom Niša, koji je ujedno i predsednik Stalne konferencije gradova i opština kako bi se primer dobre prakse iz Niša preneo i na druge gradove u Srbiji - kažu u BIRODI-ju.

Podsetimo, Lokalni antikorupcijski forum je prvobitno u Nišu formiran jula 2011. godine.

Međutim, nakon što su iz tog tela pozvali nadležne institucije da provere navode iz izveštaja Državne revizorske institucije da je zloupotrebljeno milijardu dinara iz gradskog budžeta, na predlog tadašnje gradonačelnika Miloša Simonovića na telefonskoj sednici Gradskog veća LAF je raspušten i raspisan konkurs za novi sastav.

Stručna javnost je bojkotovala konkurs, a ubrzo po promeni gradske vlasti je i formalno poništen.

U saradnji sa Agencijom za borbu protiv korupcije izabran je novi sastav LAF-a, koji je počeo sa radom novembra prošle godine.


Petković: Strah od nezavisnog anti-korupcijskog tela

Podsećajući da je aktuelni sastav LAF-a izabran od strane petočlane komisije koju su formirali niški mediji, nevladine organizacije i Agencija za borbu protiv korupcije Dragan Petković, koji je predsedavao tim telom, ovakvu inicijativu gradskih vlasti vidi kao "posledicu straha od delovanja jednog nezavisnog tela na koje ne mogu da utiču".

Eventualno ukidanje LAF-a bi bio direktan napad na organizacije civilnog društva, medije i Agenciju za borbu protiv korupcije i smejanje u lice građanima Niša i demonstracije sile.

Petković smatra i da LAF odlično radi svoj posao i predstavlja pretnju svakom netransparentnom delovanju gradskih vlasti, a najavu njegovog ukidanja vidi kao dokaz toga.


Stanković: Usaglasiti antikorupcijske propise

Govoreći na skupu koji je u utorak organizovao LAF, zamenik predsednika Skupštine Grada Niša Nenad Stanković je podsetio da je Vlada Srbije nedavno usvojila Nacionalnu strategiju za borbu protiv korupcije i najavio da će se i "lično angažovati u donošenju i usaglašavanju svih akata na nivou Grada u skladu sa zakonom, Nacionalnom strategijom i akcionim planom za sprovođenje Strategije".


Perišić: Nema govora o tome, LAF ostaje

Kako je rekao gradonačelnik Niša Zoran Perišić on ne vidi razlog za ukidanje Lokalnog antikorupcijskog foruma koji je ponovo pokrenut nakon formiranja vlasti u 2012. godini.

- LAF je telo koje treba kao supervizor, kontrolor da bude tu i da vodi računa da se novac građna troši na pravi način. Tako da ukidanje Lokalnog antikorupcijskog foruma se neće desiti - rekao je Perišić.

Ovi tekstovi nastali su kao deo projekta "Susteinable development of Investigative Journalism in South Serbia" koji je podržan od strane Ambasade Kraljevine Norveške u Srbiji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • gole

    00:28 // 27. 10. 2014.

    Gori smo od Kolumbije ona ima narko mafiju a mi mafiju u svim sverama drustva, nemoze nam ni bog pomoci.

  • 400 hiljade

    21:05 // 26. 10. 2014.

    Jel to onaj brka reče , da neko prima 400 hiljade za mesec. Jadna deca onih koji primaju 400 hiljada. glasam da se ukine LAF , da takvi mogu mirno da žive

  • Petar Petrovic

    12:32 // 26. 10. 2014.

    Posle ove Perisiceve iyjave skoro sam siguran da ce LAF biti ukinut.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: