Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:25, 24. 4. 2014.

| Društvo

Voda ispravna u samo tri opštine

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
voda

Zbog posledica poplava, voda nije za piće u Gadžinom Hanu, Blacu, Prokuplju, Kuršumliji, Doljevcu i Svrljigu, a ispravna je u Nišu, Žitorađi i Merošini, pokazuju analize u Nišavskom i Topličkom okrugu.

U Aleksincu je, prema rečima stručnjaka iz Instituta za javno zdravlje u Nišu, voda "upotrebljiva, ali treba pokazati oprez", tako da se konstantno rade vanredne analize.

Institut-za-javno-zdravlje Laboratorije Instituta rade prekovremenoKako je rečeno, voda u Gadžinom Hanu je toliko loša da će biti neupotrebljiva još najmanje dvadeset dana.

- Voda u Gadžinom Hanu, osim višestruko puta veće zamućenosti, ima organski supstrat koji je u nju dospeo direktnim uplivom atmosferskih i bujičnih voda. To su, u stvari, površina zemljišta, ostaci hrane i druge organske materije. One bi sa hlorom, koji se koristi za dezinfekciju, stvorili trihalometane koji su kancerogeni, zato mora da se čeka - objašnjavaju stručnjaci.


Moguće epidemije crevnih zaraznih bolesti

Branislav-Tiodorovic Tiodorović: "Seoski vodovodi predstavljaju rizik za stanovništvo"Zbog mogućnosti da je neko pio vodu pre nego što je proglašena neispravnom, iz Instituta upozoravaju da je moguća pojava crevnih zaraznih bolesti, pogotovo među seoskim stanovništvom, s obzirom na to da "seoski vodovodi nisu pod kontrolom".

- Sa velikom verovatnoćom možemo reći da se sledeće nedelje očekuje pojava pojedinačnih slučajeva ili manjih epidemija crevnih zaraznih bolesti, jer postoji rizik da su neki ipak pili zagađenu vodu. Još nema takvih slučajeva, ali sa kolegama u zdravstvenoj zaštiti pratimo situaciju - kaže Branislav Tiodorović, direktor Instituta.

On ističe da seoski vodovodi, koje bi trebalo da kontrolišu lokalne samouprave, odnosno vodoprivredna preduzeća, predstavljaju rizik za stanovništvo širom Srbije.

- Nakon što je u Svrljigu voda u vodoovdu proglašena neispravnom, ljudi su se okrenuli česmama koje nisu priključene na vodovod. Utvrđeno je da ni ona nije ispravna - upozoravaju iz Instituta.


Nužne pojačane mere zaštite

Prema rečima stručnjaka, kao posledica poplava mogu da se zadrže bare i pojave komarci koji su prenosioci groznice zapadnog Nila, tako da je važno pravilno reagovanje. Nužna je i dezinfekcija poplavljenih objekata nakon što se voda povuče. Naglašavaju da je u ovakvim uslovima važna i kontrola hrane.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: