Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:50, 14. 9. 2016.

| Društvo

Vojska "otvorila vrata" kasarne za građane

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Vojska
U stroju i uz himnu odali obeležili Dan brigade i artiljerije; Foto: JV

Odajući počast vojnicima koji su 14. septembra 1918. godine počeli proboj Solunskog fronta artiljerijskom paljbom, Mešovita artiljerijska brigada obeležila je Dan svoje službe. U kasarni “Mija Stanimirović” građani su mogli da razgledaju oružje kojim brigada raspolaže.

Na svečanosti povodom obeležavanja Dana artiljerije pukovnik Zvonko Stojković podsetio je članove brigade na 14. septembar pre 98 godina – uspeha na bojnom polju i žrtava koje su srpski vojnici podneli za otadžbinu i slobodu. Taj dan je, kako je kazao, na Solunskom frontu osvanuo uz grmljavinu 580 artireljirskih oruđa sa položaja srpske vojske. Detaljni izbor ciljeva i precizna artiljerijska vatra omogućili su vojsci silovit prodor "sa ušančenih položaja u slavu". Pozdrav U gostima predstavnici Grada, Policije, Crkve...; Foto: JV

Ti događaji obeležili su početak kraja Prvog svetskog rata i srpsku vojsku uveli u sve istorijske čitanke sveta – kazao je komandant Brigade Stojković.

On je podsetio da topovske cevi nisu mirovale 22 sata i da su nakon Cera, Drine i Kolubare srpski vojnici još jednom zadivili čitav svet.

Vođen željom za povratak matici, junak kome su divljenje iskazivali i strani hroničari, srpski vojnik je otišao u slavu i nezaborav - dodao je. 


“U teškim uslovima ispunjavamo zadatke”

Spomenik Spomen poginulim vojnicima u ratovima 90-ih; Foto: JV Stojković je kazao da su uprkos dugogodišnjoj “složenoj vojno-bezbednosnoj situaciji i restriktivnom finansiranju” operativne sposobnosti brigade na zadovoljavajućem nivou.

Proteklih godinu dana su, ističe, osposobljavali svoje jedinice i rezerviste, učestvovali u komandno-tehničkoj vežbi “Morava 2016”, a na poligonima za gađanje postigli odlične rezutate. Vojnici su, podsetio je, učestvovali u humanitarnim akcijama i odgovorno ispunjavali zadatke.

U vreme mira na dostojanstven način nastavljamo dela naših predaka – kazao je.

Jedinica Vojne policije je, kako je rekao, formirana pre 61 godinu, dok je 1885. godine na današnji dan vojni Ministar, generalštabni pukovnik Jovan Petrović, izdao naredbu o glavnom inendantstvu i administraciji.

Vojnici su obeležili Dan artiljerije, Mešovite artiljerijske brigade, Vojne policije i Intendantske službe, ali i Dan saobraćajne i tehničke službe koji je 15. septembra.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: