Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:10, 29. 7. 2014.

| Društvo

Volonteri sveta uče srpski, kolo, voze traktor

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
voloneri-traktor.jpg
Neki od volontera su se prvi put vozili u traktorskoj prikolici

Sedamnaestoro volontera iz 12 država sveta u Donjoj Toponici kod Niša upoznaju srpske običaje, jezik i kulturu, a ljubazni domaćini čine sve da se gosti osećaju kao kod kuće.

Mladima iz Južne Koreje, Estonije, Švajcarske, Austrije, Francuske, Španije, Italije, Velike Britanije, Grčke, Češke, Bosne i Hercegovine i Srbije meštani nose pitu i kuvanu hranu. Kažu da su im se posebno dopali domaći ajvar i džem od šljiva čije zalihe već nestaju. Slava-volonteri Volonteri iz Azije i Evrope saznali su i kako se u Srbiji proslavlja slava.

Jedne večeri tokom kampa "Summer in Toponica 3", koji traje već 11 dana, svako od učesnika dobio je zadatak da lokalnom stanovništvu predstavi svoju zemlju.

- Prva nam se predstavila Velika Britanija, odnosno naš stari prijatelj Amir Kuli, koji nam se ponovo vratio. Proćaskao je sa publikom na tečnom srpskom jeziku, a onda uz gitaru i pomoć volontera iz Grčke, odsvirao pesmu "Yesterday" od "Bitlsa" - priča Milan Stojiljković, predsednik Grupe "Kobra" koja uz pomoć Volonterskog servisa Srbije i mladih istraživača organizuje ovaj kamp.

Na Amira, koji je u Toponici zbog poslovnih obaveza ove godine ostao samo nedelju dana, i prvi boravak u kampu ostavio je jak utisak. Rekao je da je učešće na njemu jedna od najlepših stvari koje su mu se dogodile u životu i na koju je mislio i u najtužnijim trenucima.

- Znao da ću se vratiti opet, i evo me, na par dana, jer vas sve nosim u srcu. Bio sam na nekoliko kampova, ali nikad nigde nisam poželeo da se vratim, iako sam se divno provodio. Verujem u vas i verujem da se vidimo uskoro ponovo - rekao je Amir prijateljima na rastanku.

Italijan je predstavio čuvenu kuhinju svoje zemlje, Ruskinje su kroz igre i svadbene običaje dočarale specifičnosti regije Don Kozaki, Moskovske regije i Tatarstana. Jedna od njih, lekar Polina Prozakova ovde je drugi put. Pažnju najmlađih zatim je privukao španski flamenko.

- Španac nam je pokazao kratki film o svojoj zemlji, a zatim igru "Čokolita" u kojoj su učestovali i najmlađi.

Volonteri-Toponica Volonteri prave letnjikovac i uređuju plato u Donjoj Toponici.Plesalo se i uz škotsku muziku, grčki sirtaki, francuske šansone, estonski tradicionalni ples...

Decu su posebno oduševile švajcarske čokolade koje su od Aleksije Marcou iz te zemlje dobila na poklona, učesnik iz Banja Luke im je govorio o prelepoj prirodi i predelima svoje zemlje, Austrijanac je pokazao tradicionalne običaje teranja zime i dočeka proleća...

- Zatim je Subin Li iz Južne Koreje, koja odlično igra "Nišku Banju", deci pokazala kako da se klanjaju starijima, predstavila im je narodnu nošnju, zatim tradicionalnu pesmu "Arirang" i naravno, svima poznatu" "Gangam Style" - kažu članovi Grupe "Kobra".

Volonteri su od 19. jula stigli da posete Svrljig i znamenitosti Niša, srede plato ispred Doma kulture u selu, naprave letnjikovac, zasade cveće i naprave statuu u čast volonterizmu pored koje će u četvrtak, 31. jula, biti upaljena baklja u čast volonterizma.

Posle toga svi će morati nazad svojim porodicama, kućama i poslovima. Kažu da rastanak od novih prijatelja 3. avgusta neće nimalo biti lak, a neki su već isplanirali da dođu bar još jednom. 

volontgeri-popsica Svratili su na rashlađenje u Popšicu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Republika Juzna Srbija

    18:36 // 30. 7. 2014.

    BRAVO MAJSTORI!!! SAMO NAPRED! TAKO SE PRAVI DOBAR IMIDZ O JEDNOJ ZEMLJI!!!

  • Branislav Petrović

    13:33 // 29. 7. 2014.

    Pohvale organizatoru na dobro zamišljenom skupu mladih sa svih strana sveta.Naravno i J.V. koji izveštavaju.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: