Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:39, 1. 12. 2015.

| Društvo

Vozom iz Niša do Beograda i pre planiranog vremena

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
voz
Spreman da pođe put Niša; foto: JV

Iako je bilo planirano da “Inter city” voz iz Niša u Beograd stigne u 11:20 on je tamo bio 5 minuta ranije, a malobrojni putnici koji su kročili na peron beogradske stanice bili su u čudu ne samo zbog vremena, već i zbog udobnosti, brzine i komfora koji pružaju nove švajcarske kompozicije.

Pre otprilike mesec dana u redovan železnički saobraćaj između Beograda i Niša uveden je elektrovoz koji je proizvela švajcarska kompanija “Štadler”. Stanice i peroni su nepromenjeni, kao i uniforme železničara, ali putovanje nije isto.

U novom vozu sve je čisto i sve je “na dugme”, a ženski glas redovno obaveštava putnike o sledećoj stanici i podseća da je voz pod video nadzorom, a pušenje zabranjeno.

voz Sve čisto i novo, ali putnika nema; foto: JVNa nekoliko displeja non-stop su ispisani brzina kretanja voza, spoljna temperatura i vreme. Klima radi tokom celog putovanja, a obezbeđene su i utičnice za struju tako da je moguće uključiti lap-top ili punjač za mobilni telefon.

Novinari “Južnih vesti” su u petak 27. novembra do Beograda putovali 4 sata i 25 minuta i voz je 5 minuta pre planiranog vremena stigao u glavni grad, reklo bi se, na opšte zaprepašćenje svih putnika.

Stigli smo ranije. Nemoguće. Odlično ide i vreme ubrzanja mu je baš kratko. Odlična i prijatna vožnja - rekao je jedan Nišlija koji je pošao da poseti sestru u Beograd.

voz2 Brzna i do 100 km/h, ubrzanje maksimalno; foto: JVI zaista, nekoliko deonica, sudeći prema displeju u vagonima, voz je prelazio brzinom od 100 km/h, ali bilo je i onih gde je kretanje bilo ograničeno na 30 ili 10 km/h. Prilikom promocije voza iz “Železnica Srbije” su rekli da zbog stanja pruge voz ne može da razvije svoju maksimalnu brzinu od 160 km/h, ali da rekonstrukcijom pruge treba očekivati da voz bude sve brži.

Ipak, i pored udobnosti i tačnosti, gužve nema. Iako voz staje na ukupno 12 stanica, u njemu je bilo svega dvadesetak putnika. U neformalnom razgovoru za voznim osobljem saznajemo da je svakog dana tako.

Možda je ljudima rano, mada i mnogi još ne znaju da ovaj novi voz saobraća i da je tako udoban. Dobra je stvar posebno za one koji imaju neke obaveze u Beogradu, jer se stiže rano i može da se završi sve što je isplanirano - priča jedan železničar.

U povratku opet ista priča - ulazi se samo sa kartom, nema pregovaranja sa kondukterom oko njene cene i opet nema kašnjenja. U Niš se stiže na vreme, a ovog puta bilo je i muzike. Među onima koji su stigli u Niš još jedan zadovoljan putnik.

Mnogo lep voz. Hteo sam da vidim kakav je voz i krenuo sam u četvrtak ujutru. Kupio sam kartu u jednom smeru. Mađutim, toliko mi je bilo prijatno da sam rešio i da se vratim vozom - priča ovaj Nišlija.

sedista Sedišta udobna, omogućeno i povezivanje računara; foto: JVOvaj “Inter city” voz, kako je službeno nazvan, saobraća svakog dana iz Niša u 6:45 i iz Beograda u 15:20. Osim u Beogradu i Nišu, od većih mesta staje u Jagodini, Aleksincu i Paraćinu.

Niskopodni je tip voza i ima 235 mesta za sedenje - 223 drugog razreda i 12 sedišta prvog razreda, a opremljen je i višenamenskim pregradama za invalidska i dečija kolica i bicikle.

Cena karte od Niša do Beograda je 930 dinara u jednom pravcu za drugi i 1.210 dinara za putovanje u prvom razredu, dok povratna karta košta 1.480 dinara u drugom, odnosno 1.940 dinara u prvom razredu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Jasmina

    18:54 // 13. 11. 2020.

    Ovo je sada mnogo bolje nego oni vozovi od pre, samo jos pruga da se sredi I bice super.

  • Marija

    17:31 // 3. 12. 2015.

    Što ne spustite malo cenu? Iskreno bih pre išla vozom nego busom.

  • tomica petrovic

    12:13 // 2. 12. 2015.

    od bg do nisa autobus putuje i preko 3 i po sata,tako da nije puno brze.ja licno bih uvek vozom isao,al me nervira samo stanje nasih pruga...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: