Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:06, 24. 6. 2016.

| Društvo

Vrućine “usijale” telefon Hitne pomoći

Autor:M. V.Izvor:Južne vesti
vrucine-JV
Ne izlazite napolje po velikoj vrućini; foto: arhiva JV

Mučnina, preznojavanje, zatamnjenje pred očima i nesvestica simptomi su toplotnog kolapsa zbog kojeg sve više Nišlija, starijih ali i mlađih, poslednjih dana zove Hitnu pomoć.

Kako kaže zamenica načelnika operativne smene u Hitnoj Jadranka Trifunov, povećan je broj kolapsa na javnim mestima, što je uobičajeno svakog leta.

Kolabiraju naročito stariji ljudi, mada se dešava i mlađima kada dugo borave na suncu ili kada se ne pripreme dobro za visoke temperature - navodi Trifunov.

Visoke temperature, kaže ona, naročito teško podnose ljudi sa niskim pritiskom.

Naročito oprezni treba da budu i pacijenti sa psihičkim tegobama. kao i svi hronični pacijenti koji primaju stalnu terapiju od koje pritisak dodatno pada.

Oni treba da redovno sami kontrolišu krvni pritisak i da redovno uzimaju terapiju. Dijabetičari, takođe, moraju redovno da kontrolišu šećer u krvi - objašnjava ona.

Savet svima je, prema rečima Jadranke Trifunov, da obaveze po gradu obavljaju rano ujutru ili uveče, ukoliko je to izvodljivo, da ne bi morali da izlaze od 10 do 18 sati, kada su temperature najviše.

Ukoliko je boravak napolju neizbežan, treba piti dosta tečnosti, obući se lagano, i zaštititi se od sunca - kožu kremama protiv UV zračenja, a glavu kačketima i šeširima.


Narednih dana “podnošljivije”, u ponedeljak pljuskovi

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u subotu 25. juna u Nišu će živa u termometru dostići 35 stepeni, a noćna će biti čak 23 stepena.

prognoza-rhmz RHMZOd nedelje blagi pad temperature - u nedelju 33 stepena, dok će minimalna noćna biti 21 stepen.

U ponedeljak se očekuje tokom dana do 31 stepen, a noću do 20 stepeni.

Prema najavama, biće i popodnevnih pljuskova, a pljuskovi su mogući i u utorak kada će temperatura pasti na 27 stepeni. Prijatnije će biti i za spavanje jer će noćna temperatura biti 18 stepeni. 

Još svežija noć Nišlije očekuje u sredu 29. juna, kada će minimalna temperatura biti 16 stepeni, a maksimalna dnevna do 29 stepeni i pretežno sunčano vreme.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • NIKOLA

    18:29 // 24. 6. 2016.

    Imam 100 godina ali nepamtim ovako vreli jun!
    To je valjda to, globalno zagrevanje planete.

  • jeka

    16:28 // 24. 6. 2016.

    Nenormalno vreme

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: