Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:41, 1. 10. 2013.

| Društvo

YouTube lekcije umesto privatnih nastavnika matematike

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Sasa-Popovic.jpg
Saša Popović

Đaci od V do VIII razreda širom Srbije, zahvaljujući zalaganju niškog profesora Saše Popovića, gradivo iz matematike će moći da utvrđuju i savladavati gledajući video lekcije na internetu.

Popović, koji je 2011. godine napravio prve edukativne video klipove na srpskom jeziku za pripremu polaganja završnog ispita iz matematike, već je obradio sve lekcije iz nastavnog programa za petake i šestake.

Njima i ostalim starijim osnovcima će do kraja godine "pokloniti" 1.200 video klipova, odnosno 20 sati video materijala.

- To je više vremena nego što svaki učenik individualno može da dobije od nastavnika. Đaci na video udženiku slušaju i gledaju kako na primerima objašnjavam teoriju. Ovaj način učenja mogu da koriste za obnavljanje, vežbanje ili upoznavanje sa lekcijama koje u školi tek slede - kaže Popović.

Petaci već mogu da se, pomoću lekcija objavljenim na sajtu UciSlobodno.com i na You Tube-u, pripreme za prvi pismeni zadatak iz matematike koji ih prema programu očekuje za 3 nedelje. Saša Popović Lekcije za đake 5. razreda na sajtu ucislobodno.com

Prednost ovog načina učenja u odnosnu na klasični sa nastavnikom jeste što đak može da vraća video koliko puta mu je potrebno da bi informacije što bolje savladao. Uz to, potpuno je besplatan.

- Obrazovni sistem je u opštem haosu i rasulu. Deci je potrebno da se dodatno obrazuju, ali nedopustiva je praksa da već u I ili II razredu imaju privatne časove iz nekih predmeta - kaže Popović.

On dodaje da odgovornost za takvu situaciju dele roditelji, nastavnici, ali i Ministarstvo prosvete jer nastavnike opterećuje mnogobrojnim stvarima koje se ne tiču direktno nastave.

- Važne su i vannastavne aktivnosti, ali nastava je najvažnija, kao i motivisanje dece da aktivno učestvuju u njoj - smatra Popović.

Takvu aktivnost omogućavaju upravo njegove video lekcije ukoliko ih nastavnici koriste kao nastavni model "preokrenute učionice".

- To znači da deca kod kuće sama pogledaju video materijal, dođu u školu i nastavnik ne koristi čas za predavanje, već odmah prelazi na vežbanje zbog čega su deca direktnije uključena u rad. Moja koleginica i ja smo pokušali da tako radimo i model se odlično pokazao - kaže Popović.

Koliko učenje pomoću klipova pogoduje đacima pokazuje činjenica da su njegovi klipovi za pripremu završnog ispita iz matematike za nepune 3 godine pregledani 5,5 miliona puta, kao i da se stotinak hiljada dece tako pripremalo za ispit.

Popovićev sajt "Uči slobodno" izabran je za najbolji edukativni sajt na "Web festu", a na konkursu američke kompanije iz Kolorada dobio je prvu nagradu za najbolji YouTube edukativni klip

Lekcije iz matematike Popović "prenosi" na internet uz podršku Pedagoškog društva informatičara Srbije kroz projekat NIS-a "Zajednici zajedno". 

Dostupno i đacima bez računara

Da bi ovako mogli da uče i đaci koji nemaju računar ili internet, kompletan video materijal će do kraja godine biti poklonjen bibliotekama svih niških osnovnih škola, a đaci će moći da ga iskopiraju i koriste preko DVD plejera. 

Matematika za V razred - Skup i elementi skupa

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ljuba

    22:11 // 1. 10. 2013.

    koji retard moze da lupa minuse??? kad je ovo za svaku pohvalu.

    • Caka

      00:04 // 2. 10. 2013.

      Možda je to neko ko naplaćuje časove, pa mu stručnost, znanje, nesebičnost i očigledna ljubav prema poslu kojim se bavi profesor Popović, smeta.Za profesora, veliko poštovanje i treba ga nagraditi!

  • hedonist

    19:10 // 1. 10. 2013.

    profesore,kapa dole!trebalo bi i nis,da nagradi ovog humanistu!kvazi akademci i politicari-ugledajte se na ovog COVEKA,nesto i pruzi,a ne samo da otimas!

  • Zone

    16:48 // 1. 10. 2013.

    Odgledala sam ponuđenu lekciju Skup i elementi skupa i oduševljena sam, odličan primer za ostale. Ministarsvo obrazovanja bi trebalo da finansira ovakve projekte, a profesor Popović da bude nagrađen.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: