Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:17, 1. 6. 2016.

| Društvo

Za 9 godina sto transplantacija bubrega u Nišu

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Nebojsa-Vasic
Dobio nov bubreg zahvaljujući ocu; foto: JV

Tridesetčetvorogodišnji Nebojša Vasić iz okoline Gnjilana, kome je otac nakon što se iznenada razboleo donirao bubreg, stoti je pacijent kome je u Kliničkom centru u Nišu od 2007. godine urađena transplantacijia ovog organa i koji se uspešno oporavlja.

Otac troje dece vratiće se normalnom životu, očekuje tim za transplantaciju Kliničkog centra u Nišu čiji su sve operacije izvedene uspešno, što znači da svih 100 pacijenata ima funkcionalne bubrege i nema potrebe za dijalizom.

Klinički centar Lekari ponosni na uspešnost operacija; foto: Media & Reform centar NišOptimista je i Nebojša, koji se od operacije urađene pre 5 dana oporavlja na Klinici za nefrologiju.

Bolest mi se javila u januaru. Tada sam došao ovde i nisam znao šta mi je. Kada su otkrili bolest, lekari su predložili transplantaciju. Sada sam dobro, kao i moj otac - priča Nebojša.

Pacijenti se na transplantaciju šalju onda kada bubrežna funkcija kod njih više ne postoji i ona je, kaže dr Goran Paunović iz tima oformljenog za ove operacije, 10 puta jeftinija od lečenja pacijenta uz dijalizu.

Bubrege za čak 73 % ovakvih operacija u Nišu dali su živi srodnici.

Ukupan broj transplantacija bi, saglasni su lekari u timu, zasigurno bio veći od sto kada bi bilo više kadaveričnih davalaca organa, odnosno kada bi više građana potpisalo donorske kartice ili kada bi porodice onih koji su doživeli moždanu smrt češće davale saglasnost da se organi njihovih najbližih doniraju.

Kada se konstatuje moždana smrt, imamo način da uz saglasnost porodice, onima koji su u terminalnim fazama bolesti spasimo živote. Mogu da se doniraju dva bubrega, srce, rožnjača, jetra i pluća - kaže direktor Klinike za kardiovaskularnu i transplantacionu hirurgiju dr Dragan Milić.

Kao pozitivni primer države u kojoj je razvijena svest o potrebi doniranja organa dr Milić i njegove kolege smatraju Hrvatsku koja, prema podacima na sajtu "Srbija za transplantaciju", ima 35 donora na milion stanovnika, a Srbija samo 4.


Petina operacija u novoj zgradi Kardiohirurgije

U Nišu, gde se zasada, uz plan da počne transplantacija jetre, radi samo transplantacija bubrega, poslednjih 20 takvih operacija urađeno je u novoj zgradi Kardiohirurgije otvorenoj novembra 2014.

Tamo su, kažu lekari, uslovi za transplantacije savršeni.

Imamo dve sale u istom nivou. U njima dva tima počinju operacije istovremeno. U jednoj se radi eksplantacija, odnosno tim urologa uzima bubreg, a za to vreme tim u drugoj sali priprema pacijenta za transplantaciju - objašnjava dr Milić.

Klinicki-centar-Nis Na čekanju za nov bubreg nekoliko desetina pacijenata; foto: JVNakon operacija, oba pacijenta se odvode na intenzivnu negu, odnosno u posebni blok gde i jedan i drugi leže jedan pored drugog. Najčešće se donor već posle dva dana na dalji oporavak prebacuje na Kliniku za nefrologiju, a onaj ko je dobio organ posle četiri. 

Na novi bubreg u Nišu trenutno čeka nekoliko desetina pacijenata. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milivoj

    22:04 // 6. 6. 2016.

    Svaka čast doktoru Miliću!

  • Coka

    15:54 // 1. 6. 2016.

    SVE POHVALE ZA dr.Milica

    • Aleksandar Simic

      17:13 // 1. 6. 2016.

      Nemojmo zaboraviti i pohvaliti takodje dr Ljubu Dinica, urologa koji radi transplatacije bubrega zajedno sa dr Milicem!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: