Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:20, 20. 5. 2015.

| Društvo

Za kvalitet voća i povrća na pijacama garantuju proizvođači?

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
490x370-490x370-pijaca-bulevar-trznica.jpg
Treba li sve prepustiti proizvođačima (foto: trznicanis.rs)

Iako je prema zakonu kontrola voća i povrća u prometu u nadležnosti Poljoprivredne inspekcije, inspektori kažu da na pijace ne idu i da imaju dogovor sa “Tržnicom” da ovo preduzeće kontroliše šta se prodaje na niškim pijacama.

Poljoprivredni inspektor Nišavskog upravnog okruga Ljubiša Mihajlović kaže da su sa upravom “Tržnice” obavili sastanak i rekli im “šta je to što može, šta ne može da se prodaje”.

Pijace ne obilazimo, nas interesuje da strateški proizvodi kao što su hleb, zejtin, šećer budu kontrolisani, da te namirnice ne izađu neproverene iz proizvodnje - kaže on.

Direktor JP “Tržnica” Radovan Milojević kaže da nije u njihovoj nadležnosti da kontrolišu šta će se prodavati na tezgama i kakvo će voće i povrće prodavci plasirati, ali da oni kao “društveno odgovorno preduzeće” vode računa o kvalitetu namirnica tako što samoinicijativno povremeno šalju na ispitivanje uzorke voća i povrća. 240x0-Lazna-aronija Hrana koju niko ne kontroliše može biti opasna po život (foto: JV)

Imali smo nedavno sastanak sa predstavnicima Instituta za javno zdravlje i sa njima smo se dogovorili da svakog meseca uzorkujemo voće i povrće i da iz svog džepa “Tržnica” plaća ispitivanje. I do sada smo to povremeno radili i sve je bilo u redu - uverava Milojević.

Da je hrana na pijacama bezbedna, Milojević uverava podsećanjem na slučaj kada se jedan čovek zamalo otrovao bobicama koje su se prodavale na niškoj kvantaškoj pijaci kao aronija “i od tada za aroniju mora da prodavac ima sertifikat i atest” da se sličan slučaj ne bi desio.


Sve prepušteno savesti proizvođača

Poljoprivredna, sanitarna, fitosanitarna, veterinarska inspekcija koje su zadužene za kontrolu hrane rade prema Zakonu o bezbednosti hrane koji je donet 2009. godine.

Taj zakon, kako objašnjavaju nadležni, obavezuje proizvođača da sam analizira svoje proizvode i da inspekciji pokazuje dokumentaciju o obavljenim analizama i tretmanima biljaka i životinja.

Inspektori, kako sami kažu, retko kada uzorkuju hranu, i to prema potrebi, i nose je u laboratoriju na analizu. Oni uglavnom kontrolišu dokumentaciju koju proizvođač treba da ima. 

Fitosanitarna inspekcija kontroliše voće i povrće u fazi proizvodnje. Proveravamo vođenje evidencije o primeni sredstava za zaštitu bilja. Iz te evidencije može da se vidi koja su sredstva za zaštitu korišćena, kada, koliko i slično - objašnjava inspekcijski postupak fitosanitarni inspektor Gabrijela Živković.

Kako kaže Živkovićeva, u toku cele prošle godine na teške metale, mikrobiologiju i sredstva za zaštitu bilja analizirano je svega 30 uzoraka voća i povrća i samo u jednom uzorku je nađeno prisustvo pesticida u meri većoj od dozvoljene.

Na pitanje da li je 30 uzoraka za celu godinu dovoljno da se zaključi da je hrana bezbedna, Živkovićeva kaže da “to nije pitanje za nju jer oni sve rade u skladu sa pravilnicima”.

490x370-meso Ni meso se ne uzorkuje često (foto: flickr.com)I načelnik veterinarske inspekcije Nišavskog okruga Ivan Lozo rekao je da uglavnom potrebe za uzorkovanjem nema, te da proizvođači uredno vode dokumentaciju.

Ipak, načelnik Centra za humanu higijenu Instituta za javno zdravlje Lazar Bošković kaže da je u celoj stvari problem sa zakonskom regulativom koja je “slepo prepisana od Evropske unije”.

Sadašnja regulativa je mnogo blaža nego ranije i za ceo sistem kontrole je odgovoran direktno proizvođač. U EU postoji sistem kontrole bezbednosti hrane koji se gradio dugi niz godina. Možete misliti posle 20 godina ovakvog stanja u našoj zemlji koliko je proizvođač zainteresovan za kvalitet svog proizvoda? Da li će on da ga da negde na analizu ili neće to je njegova lična stvar, za razliku od sistema koji je bio ranije da proizvođač ima eksterne kontrole od strane službi, i u maloprodaji i u proizvodnji - kaže Bošković u emisiji “15 minuta”.

Kako kaže, neophodno je promeniti zakonsku regulativu, odvajati više para za analize, edukovati proizvođače, ali i pojačati kaznenu politiku kako bi se povećala bezbednost hrane.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dr.Pravdić

    13:26 // 20. 5. 2015.

    Jeste,tačno je da je zakon slepo prepisan ali ne znači da treba naši organi da se ponašaju kao slepci.

  • Jovica

    12:31 // 20. 5. 2015.

    Proizvodjaci?
    Jel su to oni "domacini" sa pijaca?Koji kupuju voce i povrce od drugih ljudi iz kamiona?Puna ih je pijaca na bulevaru.
    Svi su domacini a kad im pogledas ruke, cistije nego manekenki.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: