Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:50, 23. 5. 2016.

| Društvo

Za proslavu maturske večeri ode i ceo minimalac

Autor:J. V. Izvor:Južne vesti
slika1
Deci provod, roditeljima trošak; foto: JV

Kraj maja i početak juna za učenike koji završavaju osnovnu ili srednju školu vreme je pripreme za maturske večeri, kada mnogi od njih žele da izgledaju glamurozno. Za njihove roditelje, međutim, to znači da za garderobu, kafanu i ostale troškove moraju da izdvoje i po nekoliko stotina evra.

Podzemni prolaz i tržni centri ovih dana vrve od maturanata i njihovih roditelja iz Niša ili okolnih mesta koji su u potrazi za garderobom u kojoj će se slavljenici osećati dobro, a koja, istovremeno, neće mnogo uzdrmati kućni budžet.

IMG-6451 Haljine za sve modne ukuse; foto: JVTako je za muška odela potrebno izdvojiti od 5.000 dinara pa naviše, dok haljine koštaju od 500 pa do 20.000 dinara. I muške i ženske cipele se kreću od par hiljada do desetak hiljada dinara.

Međutim, devojkama je potrebna i frizura koja košta u proseku od 1.000 dinara za šišanje i feniranje, pa do nekoliko hiljada dinara za farbanje, lokne… Povrh svega, treba srediti i nokte, otići kod šminkera i na depilaciju, a kad se tome pridodaju i torbica, nakit i prateći modni detalji, sve zajedno može koštati i par stotina evra. 

To je zaista veliki trošak. Moji roditelji rade za minimalce, i ja sam se trudila da ih što manje otrošim, a pride i da kupim nešto što ću možda moći da nosim i u nekoj drugoj svečanoj prilici, a ne samo jednom. Ipak, čak i uz takve kompromise, kad se sve skupi, nikako nisam mogla da prođem sa manje od 18.000 dinara - kaže Marina M. iz Niša, buduća brucoškinja.

IMG-6452 Podzemni prolaz u Nišu; foto: JVPrema podacima Ministarstva trgovine, februarska neto plata u Nišu bila je nešto manja od 40.000 dinara. Međutim, za prosečnu potrošačku korpu bilo je potrebno izdvojiti čak preko 60.000 dinara. U takvim ekonomskim prilikama, mnogi roditelji ovaj trošak oko proslave maturskih večeri smatraju nepotrebnim jer i bez njega, kako tvrde, jedva sastavljaju kraj sa krajem. 

Novčanike su dodatno istanjili oni koji su prethodnih meseci deci plaćali pripremnu nastavu za polaganje prijemnog za srednju školu ili fakultete, a mnoge roditelje budućih brucoša će već na jesen ponovo čekati troškovi školarina i studentskog života. 


Osnovci i dalje, uprkos preporuci Ministarstva, slave u kafanama

Dok nešto stariji pamte da su se male mature nekada slavile skromnije, poslednjih godina osnovci sve više liče na one koji završavaju srednju, pa i fakultete. Za garderobu i doterivanje izdvaja se dosta novca, a i kraj osnovnog školovanja se slavi u kafanama. 

Uprkos tome što već nekoliko godina postoji preporuka Ministarstva prosvete da se male mature ne slave u ugostiteljskim objektima, ta preporuka se masovno krši, pa umesto škola, kafansku proslavu organizuju - roditelji.

IMG-6455 Odela koštaju i po par stotina evra; foto: JVOtac jedne 14-godišnjakinje iz Niša kaže da su sami roditelji na jednom od sastanaka insistirali da njihova deca kraj osnovnog školovanja obeleže u jednom niškom restoranu.

Kako kaže, to je krajnje neprimereno, jer "nije problem u parama koliko u samom tom događaju koji je vrlo ružan".

Devojčice se obuku k'o pevačice, unosi se i alkohol... Ali roditelji su imali neka glupa opravdanja, kao na primer da je deci to prvi put u životu. Nisam ni imao priliku da obrazložim svoje argumente, jer su bili toliko glasni u svom zagovaranju da se nešto slavi u kafani da šta god da kažete u takvoj situaciji budete ismejani - tvrdi ovaj Nišlija.

Rukovodilac Školske uprave Nišavskog okruga Dragan Gejo potvrđuje da je i dalje na snazi ova odluka, ali se ne poštuje. Iako roditelji organizuju te proslave, a ne škole, nastavnici ipak dolaze na njih.

To je glupost da se sa 14, 15 godina prave mature, šiju haljine, troše pare. Verovatno deca to vole, ali to nema nikakvog smisla, bolje da taj novac iskoriste za nešto drugo - smatra Gejo.

On napominje i da škole, pošto ne učestvuju u organizaciji, ne bi imale nikakvu odgovornost u slučaju da se desi neki incident ili nezgoda tokom maturske proslave. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • vjuer

    09:49 // 24. 5. 2016.

    NIJE TAČNO na osnovna škola nema veze sa organizacijom proslave male mature. U školi koju pohađa moj osmak je glavna tema na poslednjem roditeljskom sastanku bila organizacija male mature, škola je prikupila ponude, izabrala kafanu i muziku i odštampala lisitće-saglasnost roditelja da se podmeću kao organizatori. Jedina dobra okolnost je to da svaki roditelj ima obavezu da dođe po svoje dete.

  • Ivan

    08:15 // 24. 5. 2016.

    Gde ima odelo za 5000 dinara a da nije praistorijsko da idem da kupim odmah.

  • shaft

    17:43 // 23. 5. 2016.

    @Zika-Bravo za komentar,ali ovo je Srbija,zemlja novokomponovanih i poremecenog sistema vrednosti!Kad pitas one koji zive na Zapadu,kako je tamo,decidirano kazu da je sve mnogo,mnogo skromnije i kulturnije!Iako,mnogo,mnogo su bogatiji od nas!Grand,Pink i Prva,svojim laznim sjajem vaspitavaju decu,koja bi da se poistovete sa laznim zvezdama!Ludilo!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: