Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:16, 2. 4. 2014.

| Društvo

Zabranjena upotreba vode u niškim selima

Autor:Aleksandar StankovIzvor:Južne vesti
slavina23.jpg
Voda u Vrelu i okolnim selima nije za piće, foto: wikimedia.com (Anita Martinez)

Voda za piće u selima Vrelo, Paligrace, Gornja Trnava i Velepolje nije zdravstveno ispravna i meštanima je zabranjeno njeno korišćenje.

Ovu odluku donela je Sanitarna inspekcija na osnovu izveštaja Instituta za javno zdravlje Niš.

Vanrednim sanitarno-tehničkim pregledom utvrđeno je da je neprijavljivanjem radova na sistemu vodosnabdevanja, ugrožena kontinuirana dezinfekcija vode.

Inspektori su na licu mesta zatekli, kako stoji u izveštaju, u koji su novinari imali uvid, novoizgrađenu česmu i otvoreni šaht, bez poklopca. U selu Vrelo, duž vodovodne mreže, pored hidranta za ispiranje iskopan je rov, koji je bio prekriven površinskom vodom.

U selu Gornja Trnava meštani su sami isključili vodu zbog radova i popravke na mreži, a u selu Velepolje je u objektu rezervoara zatečeno neovlašćeno lice koje je puštalo vodu u sistem, tako što je plovak podizalo motkom.

vrelo Deo izveštaja Sanitarne inspekcijePomenuta sela se vodom snabdevaju iz sistema “Vrelo” čiji je investitor i vlasnik niška Direkcija za izgradnju grada.

Zbog čega je ovakvo stanje na ovom vodosistemu novinari u Direkciji nisu uspeli da saznaju. Kako je rečeno, zbog trenutne situacije u ovom preduzeću, dogovor je da se medijima ne daju izjave.

Sanitarna inspekcija je, isticanjem pisanih obaveštenja, meštane pomenutih sela obavestila da je do daljeg zabranjena upotreba vode za piće i pripremanje hrane.


vodovod Niški Vodovod čeka odluku Opštine Crveni KrstNiški Vodovod želi da pomogne

Na ovom vodosistemu JKP “Naisus” trenutno nema nikakve ingerencije, ali u ovom preduzeću kažu da su spremni da pomognu, jer je prema njihovim procenama vodosistem “Vrelo” trenutno potpuno nefunkcionalan.

Da bi “Vrelo” postao deo Vodovoda mora da zadovolji i ispuni sve uslove kao i vodosistemi koji se nalaze u sastavu ovog preduzeća.

- Grad je za kompletnu sanaciju “Vrela” opredelio 30 miliona dinara, za hitnu intervenciju koja je u ovom trenutku neophodna, opredeljeno je 9 miliona. Mi smo spremni i želimo da pomognemo, ali čekamo Opštinu Crven Krst da izađe sa konkretnim modelom ugovora. Da vidimo da li smo to mi ili će neko drugi raditi na sanaciji ovog vodosistema - rečeno je novinarima u JKP “Naisus”.

Iako je polovinom avgusta najavljeno da “Naisus” preuzima ovaj vodosistem, kako je rečeno u ovom preduzeću, bez ugovora iz Opštine nije moguće ništa raditi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miroljub - s. Berčinac

    14:31 // 2. 4. 2014.

    Da li je predsednik u toj opštini invalidni vojni penzioner Darko Bulatović ?

    • Мија

      19:51 // 2. 4. 2014.

      Једно позитивно бројање! Али није он само то, по угледу на Друговенчаног он може много више...
      Да ли су упућене цистерне са водом за пиће у угрожена села? Ил ће си помину с бунари...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: