Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:37, 27. 9. 2014.

| Društvo

Zakucati ekser bananom? Moguće!

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Banana-noc-istrazivaca.jpg
Hemičari su pokazali da banana zamrznuta gasom može biti čvrsta kao čekić (foto: Vanja Keser)

Da li je moguće ekser zakucati bananom i zapaliti zeleni plamen? Kog je oblika uvećana nanočestica zlata? Da li bi ceo kosmos mogao biti ispunjen dodekaedrima? Kako se kreću praživotinje?

Odgovore na ova i još mnoga druga pitanja saznali su posetioci hola Elektronskog fakulteta u Nišu gde su mladi i budući naučnici predstavili tajne nauke u „Noći istraživača“.

Za mikroskopima koje su radoznalim posetiocima doneli studenti Departmana za hemiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu smenjivali su se mališani koji su u kapi vode videli mikrosvet za koji nisu znali ni da postoji.

Ovde su praživotinje trepljari, amebe i bičari, a tamo larve insekata koji su indikatori zagađenosti vode poređani prema nivou zagađenosti – objašnjava posetiocima studentkinja Departmana dok njena koleginica pokazuje vrste vodenih biljaka u akvarijumu.

Noc-istrazivaca Dodekaedar sa ogledalima oduševio posetioce (foto: Vanja Keser)Za susednim štandom njihove kolege sa Departmana za hemiju crtale su nevidljivim mastilom, pokazale da vatra može biti zelena, da vodeni vrtlog može menjati boju, kao i da iz boce zaista može izaći duh.

Studenti Departmana za fiziku pomogli su posetiocima da istraže čudesan „svet senzora“ i pokazali da se samo promenom položaja magnetnog senzora može upravljati automobilom, a da će drugi senzori „voditi računa“ o tome da on ne udari u prepreku.

Kad promenimo položaj magnetnog senzora u odnosu na Zemljinu osu horizontalno, šaljemo neku informaciju koja, na primer, pokreće auto. Ako to učinimo uspravno, onda pomeramo točkove. Tako i vaši mobilni telefoni znaju kada ste ih okrenuli uspravno, kada vodoravno i na njima se menja slika – saznali su posetioci ove postavke.

Jedna od najstarijih video igara koje su doživele komercijalni uspeh „Pong“, iako je najmlađima bila nezanimljiva, starije je u „Noći istraživača“ podsetila na detinjstvo.

Od toga da dva igrača samo u jednom smeru pomeraju „palice“ o koje se odbija loptica mališane je više privuklo gađanje Tvrđave projektilom kojim su upravljali bez džojstika i tastature, već samo pokretom ruke.

PMF Za mikroskopima Deprtmana za biologiju deca čekaju red da upoznaju mikrosvet

Đaci ETŠ „Nikola Tesla“ predstavili su kako funkcioniše „Teslino jaje“ i kako struju može da napravi vetar, a učenici MTŠ „15. maj“ su CNC mašinom u šper-ploči isecali oblike koje su posetioci sami crtali na računaru.

Pred dodekaedrom koji su napravili đaci Gimnazije „Svetozar Marković“ bilo je gužve tokom čitave „Noći istraživača“. Iznutra je bilo moguće sagledati beskonačnost kosmosa.

Ovako bi trebalo da izgleda svemir da je organizovan. Ovo je oblik koji možete nastavljati jedan na drugi i njime savršeno ispuniti bilo koji prostor. To, na primer, sa kockama ne bi bilo moguće, jer bi uvek na kraju ostala neka šupljina – priča Toma Novaković, učenik bilingvalnog odeljenja III razreda.

Njegovi drugovi su od cevčica povezivali 120 ovakvih oblika u jedan hiperdodekaedar, što je oblik koji ima nanočestica zlata, mnogi virusi i ćelije nekih ameba.

MTŠ 15 maj CNC mašina može useći svaki oblik jednostavnim praćenjem X. Y i Z ose Na štandu o evoluciji foto-aparata najmađi su na dve strane istog kartona sami crtali oblike, a zatim su njihovim brzim okretanjem pomoću gumica stvarali utisak pokretne slike.

Osim iz života čuvene Marije Kiri, posetioci su na izložbi „Kosmička traganja“, mogli da vide i fotografije autora Miodraga Sekulića.

Zainteresovani za likovne umetnosti mogli su da prave mozaike poput „Glave meduze“ na lokalitetu Medijana iz IV veka i pomoću japanske tehnike savijanja papira „origami“ prave ždralove.

Posetioce je u istraživačku avanturu povelo više od 150 mladih naučnika sa fakulteta, iz srednjih i osnovnih škola, a osim na Ekonomskom fakultetu, gde su programi bili prebačeni zbog najavljene kiše, manifestacija se održavala i u Kancelariji za mlade i kafiću u Obrenovićevoj ulici.

Tamo su na „Sastanku na brzaka“ radoznalci imali po 5 minuta da o hemiji, književnosti, matematici, medicini i farmaciji razgovaraju sa uspešnim mladim istraživačima ovih oblasti.

Zadatak Zadatak: Bakarni obruč prevući preko bakarne žice nepravilnog oblika bez tako da obruč ne dodirne žicu. Svaki dodir detektuje lampica (foto: Vanja Keser)

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: