Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:19, 9. 10. 2014.

| Društvo

"Žandarmeriju treba detaljno pročešljati"

Autor:S. Janačković, A. StankovIzvor:Južne vesti
zandarmerija.jpg
Momir Stojanović: "Ovolikoj zemlji ne trebaju 3 specijalne jedinice MUP-a jer to mnogo košta"

Komandant niškog odreda Žandarmerije Senad Koštić traži da se zaustavi medijska kampanja protiv niškog odreda, a član skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Momir Stojanović kaže da stanje u Žandarmeriji treba preispitati.

Stojanović, inače narodni poslanik Srpske napredne stranke iz Niša i nekadašnji direktor Vojno-bezbednosne agencije, smatra da je incident u kome je petorica pripadnika Žandarmerije pretuklo brata premijera Aleksandra Vučića povod da se u ovoj jedinici "detaljno pročešlja stanje".

Činjenica je da su sazreli uslovi da se preispita stanje u Žandarmeriji. Njene jedinice su sastavljene od pripadnika bivše specijalne antiterorističke jedinice i drugih jedinica koje su se ugasile i ljudima koji su učestvovali na ratištima u bivšoj SFRJ - rekao je Stojanović "Južnim vestima" u emisiji".

Momir Stojanovic Momir Stojanović: "Ovolikoj zemlji ne trebaju 3 specijalne jedinice MUP-a jer to mnogo košta"Zbog toga je, dodaje on, ministar zatražio da se urade lekarski pregledi svih pripadnika kako bi se utvrdilo njihovo psihološko stanje i da li mogu da rade u specijalnim jedinicama.

Stojanović predlaže i reorganizaciju.

I u stavu MUP-a je da se detaljno pročešlja stanje. Razmišljanja idu od toga da se pojedini odredi ukinu do toga da se od Specijalne antiterorističke jedinice i Žandarmerije formira samo jedna. Ovolikoj zemlji kakva je naša ne trebaju 3 specijalne jedinice MUP-a jer to mnogo košta, a i realno, dovoljno je da imamo jednu jedinicu - smatra Stojanović.

Prema njegovim najavama, sledi donošenje Zakona o policiji koji će, kako kaže, "urediti mnoge stvari, pa i postojanje specijalnih jedinica".

Smatra da je u incidentu u kom je Andrej Vučić pretučen upotrebljena prekomerna sila.

Nevažno da li je to brat premijera ili je brat vaš ili moj, mora da se pokaže u praksi da pravna država deluje. Činjenica je da je tu upotrebljena prekomerna sila, za to mora javnost da sazna, ko je upotrebio, iz kojih razloga - kaže Stojanović.

On dodaje da sektor unutrašnje kontrole MUP-a još radi na tom slučaju, da će o svemu izvestiti ministra unutrašnjih poslova koji će se zatim "obratiti javnosti i saopštiti šta je istina".


Koštić: "Medijska kampanja protiv niške žandarmerije"

Kako piše "Politika", komandant niškog odreda Žandarmerije Senad Koštić je u pismu komandantu Milenku Božoviću i Ministarstvu unutrašnjih poslova zatražio da se zaustavi medijska kampanja protiv niškog odreda.

Apelovao sam na komandanta Žandarmerije da učini sve kako bi se sačuvao ugled i renome naše jedinice, koja je uvek bila, a sada je u potpunosti spremna za realizaciju svih i eventualnih zadataka za državu Srbiju, za njenu odbranu i bezbednost. Poslednjih dana odred Žandarmerije iz Niša nazivan je “odredom smrti“ i “odredom batinaša“, što nanosi ogromnu štetu jedinici -  izjavio je Koštić za “Politiku“.

Prema pisanju "Politike", on je u pismu naglasio i da je spreman da se povuče sa sadašnje pozicije i rasporedi na drugu dužnost "ukoliko se smatra da je za nešto kriv ili ako neko celu jedinicu, odnosno odred, smatra krivim".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vragolan

    14:55 // 20. 10. 2014.

    "Ovolikoj zemlji ne trebaju 3 specijalne jedinice MUP-a jer to mnogo košta"
    - Ajde odma da ugasimo jedinu koja nije iz Beograda i jedinu koja moze da prkosi diktatoru... Sramota! Sve izrežirano!

  • Durlanac

    14:04 // 10. 10. 2014.

    U normalnoj zemlji ministar bi podneo ostavku. Ko je kriv što su nam žandarti takvi?? Pa Stefanović i Dačić i šta sad? Najbolje da ispljujemo DS i za ovo.

  • Srba

    13:50 // 10. 10. 2014.

    Ovakve paravojne formacije treba zabraniti ustavom!!!!
    Rasformirati, ugasiti i sve "vojnike" (zandarmerce) rasporediti kod vojske ili policije, zavisi od potrebe, i njighove zelje. Nema vise problema.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: