Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:43, 28. 4. 2015.

| Društvo

Zaprašivanje protiv komaraca opet sa zakašnjenjem

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
komarci.jpg
Stručnjaci kažu da će ove sezone biti manje komaraca nego prošle godine

Prvo zaprašivanje protiv komaraca u blizini niških reka i bara ove godine počinje danas, što je mesec dana ranije nego prošle godine, ali pošto prema rečima stručnjaka zaprašivanje treba da počne u drugoj polovini marta, opet se značajno kasni.

Zato, objašnjava načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje Niš dr Zoran Veličković, neće biti vremena za 7 tretmana zaprašivanja koliko je potrebno, već samo za 5.

Ako se poštuje biologija, potrebno je 7 tretmana od marta do polovine oktobra, prvo protiv larvi i posle protiv odraslih jedinki. Ipak, i pored kašnjenja, situacija će biti bolja nego prošle godine i zbog toga što se počinje mesec dana ranije i što ima manje kiša - kaže Veličković.

U maju će početi zaprašivanje protiv krpelja koji su se, dodaje Veličković, već pojavili.


Preparat za zaprašivanje neškodljiv

Prvog dana prvi larvicidni tretman protiv komaraca biće obavljen na priobalju Ostrovačke, Kunovičke, Jelašničke i Kutinske reke, Nišave od Ostrovice do naselja Nikola Tesla, na mrtvaji kod Niške Banje, priobalju Gabrovačke reke i Suvodolskog potoka od pruge do ušća, kao i kod Nišave od Brzog broda do Železničkog mosta.

U sredu, 29. aprila radnici preduzeća "Sanit" će zaprašivati priobalja Malčanske, Breničke i Matejevačke reke i Knezselskog potoka i Nišave od uliva Jelašničke reke do Mosta mladosti, zatim priobalja Gabrovačke reke i Suvodolskog potoka do pruge, Nišave od Železničkog mosta do ulivanja u Južnu Moravu i zelenilo pored te reke od ulaska u Gornje Međurovo do ušća sa Nišavom.

Poslednjeg dana prvog tretmana, u četvrtak 30. aprila, biće zaprašivano priobalje Toponičke i Rujničke reke, Humskog i Rujničkog potoka, zatim Nišave od Železničkog mosta do uliva u Južnu Moravu i dalje od njenog ušća sa Nišavom do izlaska iz Donje Trnave, staništa komaraca kod Batušinačkih bara, bara pored Nišave, starog korita kod Medoševca, Ciganskog ključa, kao i bare između sela Trupale i Popovac.

Kako objašnjavaju u "Sanitu", za tretman se koristi ekološki preparat na bazi regulatora rasta koji ima dejstvo na larve komaraca, ali je potpuno neškodljiv za vodenu faunu i ostale organizme, tako da ne zahteva posebne mere predostrožnosti.    

Za dodatne informacije u vezi sa ovim tretmanom građani mogu da se obrate Preduzeću "Sanit" telefonom na brojeve 018-258-019 i 018-243-876.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Miodrag Brankovic

    19:21 // 28. 4. 2015.

    A kad ce zaprasivanje u parku Cair????

  • Moca

    15:54 // 28. 4. 2015.

    Ko da misli na rupe,deponiju i komarce kada se blize unutar partijski izbori raspustenih lezilebovica. Naravno jedino ne zaboravljaju na plate.

  • Dosta je bilo - Niš

    15:20 // 28. 4. 2015.

    Kao i za krpljenje rupa -ne mogu naučiti iz sopstvenog iskustva, pa to ti je. Gospodo, komarci neće magično nestati ove sezone, valjda ste znali to? Ako je za utehu, "manje su loši" nego prošle godine

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: