Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:43, 26. 7. 2016.

| Društvo

Zatvor ruši igralište da bi sadili kukuruz

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
Zatvorski čuvar štiti državnu imovinu
Zatvorski čuvar štiti državnu imovinu od dece; Foto: JV

Nakon što je prethodnih meseci uloženo mnogo truda i rada kako bi od zapuštenog prostora, dela ekonomije Okružnog zatvora u Prokuplju, napravilo igralište za decu, upravnica Zatvora stopirala radove i najavila tužbe zbog "uzurpacije" zemljišta.

Meštani naselja Plehane kuće na ulazu u Prokuplje okupili su se danas ispred dela parcele prokupačkog zatvora negodujući jer, kako tvrde, ne razumeju potez nadležnih i pitaju se kome smeta deo od dvadesetak ari koji su oni uredili za igralište gde se svakodnevno zabavljalo na desetine mališana.

Ta parcela se godinama ne koristi, dok nešto dalje, u njenom nastavku rastu kukuruz i pšenica.

Na ovom prostoru je nekada bila divlja deponija, sve je bilo zaraslo u korov i bilo leglo zmija. Pre nešto više od 4 meseca krenuli smo u sređivanje, a podstakla su nas naša deca, koja su saminicijativno počela da čiste korov i đubrište na ovom prostoru – kaže Božidar Ljubić, jedan od najstarijih žitelja ovog naselja.

Jovan Milošević Meštani traže i pomoć Države; Foto: JVNjegov komšija Jovan Milošević tvrdi da su predhodnih meseci sakupili i uložili stotinak hiljada dinara kako bi napravili klupe, ljuljaške i golove za igralište.

Jutros, kada sam video da su došli i počeli da ruše ono što smo pravili, hteo sam da se šlogiram. U međuvremenu smo poslali dopis nadležnom ministarstvu da nam se i zvanično odobri korišćenje ovog prostora i mogli su bar da sačekaju tu odluku - dodaje Milošević.

Meštani tvrde da je ovo jedino igralište u krugu od oko tri kilometra, te da su se deca ranije igrala i postavila koš na banderi pored puta gde prolazi veliki broj automobila.

I mališani, koji su uz pomoć roditelja sagradili čak i toalet, su razočarani. Sada su, kažu, primorani da se ponovo igraju na ulici, gde prolaze automobili.

Sve dok smo radili prethodnih meseci niko nas nije ometao, a sada bez najave i objašnjenja su došli da to poruše – kažu mališani.

Ruše ogradu Ograda od građana; Foto: JV

Mališani su se posle višemesečnog truda ponadali da su konačno dobili svoj kutak gde će moći bezbedno da se igraju i provode vreme.

Sa drugarima sam puno ovde radio. Mi, stariji, smo kopali rupe, postavljali ogradu, dok su mlađi čistili travu, iznosili smeće. Hteli smo i da posejemo travu, da to baš lepo uredimo – kaže Miljan Miljković, aktivni sportista i fudbaler OFK Topličanina.

Sa njim se slaže i mali Strahinja Stošić koji je dobar deo svog letnjeg raspusta utrošio radeći na sređivanju igrališta.

Ovo je bio prostor gde smo dosta provodili vreme. Samo su došli policajci i zabranili nam da tu dolazimo – jada se dečak.


Igralište Deo "uzurpiranog zemljišta"; Foto: JVZatvor: Uzurpacija od strane pojedinaca

Upravnica Okružnog zatvora u Prokuplju Jasmina Mirović tvrdi da je reč o "uzurpaciji" državnog zemljišta.

Grupa meštana je bez ikakvog pravnog osnova ušla na katastarsku parcelu Okružnog zatvora. Počeli su da prave ljuljaške, dovezli zemlju, pa čak su sagradili i objekat od tvrdog materijala. Odmah sam obavestila nadležne u Ministarstvu, pravobranilaštvo je već preduzelo mere i podnelo tužbu za ometanje poseda protiv N.N. lica, a upućen je zahtev i građevinskoj inspekciji da uradi svoj deo posla. Ja kao odgovorna za imovinu i interes Ministarstva preduzela sam mere iz svoje nadležnosti – ističe Mirovićeva.

Ona napominje da zatvor u Prokuplju ima svu potrebnu dokumentaciju za spornu katastarsku parcelu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milan bajcince

    12:20 // 30. 7. 2016.

    Mestani treba se organizuju u protesti podrska dolazim

  • xyz

    09:25 // 27. 7. 2016.

    Ma sta ima deca da se igraju...Neka se drogiraju pa za koju godinu tu da sade kukuruz..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: