Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:45, 14. 6. 2016.

| Društvo

Završni ispit za osnovce uz najjače kontrole do sada

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
zavrsni ispit
foto: arhiva JV

Blizu 6.000 osnovaca iz Nišavskog, Topličkog i Pirotskog okruga i odraslih koji završavaju osnovno obrazovanje 15. juna će polaganjem testa iz srpskog započeti završni ispit pred upis u srednje škole. Kontrole nikad jače, kažu iz Školske uprave.

Samo u Nišu malu maturu polagaće oko 2.500 đaka, u Nišavskom okrugu oko 3.100, Topličkom oko 900, a Pirotskom oko 800 osmaka.

Đaci prvog dana od 9 do 11 sati rešavaju zadatke iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, u četvrtak 16. juna polažu test iz matematike, a u petak 17. juna kombinovani test sa pitanjima iz istorije, biologije, geografije, fizike i hemije.

Kako ističe načelnik Školske uprave Nišavskog okruga Dragan Gejo, kontrole i nadzor su veoma jaki, tako da je mogućnost zloupotrebe i greške svedena na minimum. Novina je, kaže, to što će učenici imati identifikacione kartice sa šiframa.

Ujutru rano direktori škola uzimaju testove i uz pratnju policije ih odnose u škole. Testovi se raspoređuju po odeljenjima i stavljaju na stolove. Deca imena ne upisuju na testove, već samo na karticu koja se ubaci u plavu kovertu - objašnjava Gejo.

Nakon što se ispit završi, kaže on, dežurni nastavnici testove sa zapisnikom nose kod direktora škole. Nakon toga dolaze takozvani šifranti koji šifruju testove, a potom ih zasebna komisija pregleda i boduje.

Supervizori imaju pravo da na petnaestak minuta pregledaju nekih 15 % testova i ako uoče grešku, onda komisija mora ispočetka da krene sa pregledom. Bodovi se na kraju unose blanko, bez imena i prezimena, odnosno samo sa šifrom u testu. Nakon što se završi treći dan male mature svi testovi se dešifruju i izlaze rezultati - ističe Gejo.

Učenici na završnom ispitu mogu osvojiti ukupno 30 bodova, svaki test nosi po 10 bodova, a uspeh u školi se boduje sa maksimalnih 70 poena. Bodovi na osnovu uspeha i sa ispita se sabiraju i na osnovu toga će se osmaci opredeljivati za željene škole.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 19, a konačni 24. juna. Popunjavanje i predaja liste želja je 25. i 26. juna u matičnim školama, a upis učenika u prvom upisnom krugu je 5. i 6. jula.

Planom upisa u niškim srednjim stručnim školama biće mesta za 2.585 učenika na četvorogodišnjim i 480 na trogodišnjim smerovima. Četiri niške gimnazije upisaće ukupno 703 đaka.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vlada

    19:37 // 15. 6. 2016.

    Kontrola je realna ako od 1000 djaka 30 prodje sa maksimum bodova,300-400prodje ispit,ostali padnu.A kod nas 300-400 max i svi ostali prodju.Kriterijum cista nula.Stavljate decu u zabludu da su pametna!

  • shaft

    17:38 // 15. 6. 2016.

    Dajte najjace kontrole i kad je Jura,Miskovic,prodaja knjiga,ekskurzije,rad prosvetara na crno...u pitanju

  • Milos

    00:56 // 15. 6. 2016.

    Deci treba da se taj test olaksa, nije fer da im se tek tako odredjuje sudbina u daljem obrazovanju!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: