Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:50, 2. 2. 2016.

| Društvo

Zbog "lošeg priliva u budžet" Niš se ponovo zadužuje

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Ljubivoje Slavković
Slavković o obustavi redovnih transfera iz Republike posle sednice Gradskog veća; foto: JV

Iako je Grad Niš već opterećen kreditom od 2 milijarde dinara, zbog finansijskih problema i obustave isplate mesečnih transfera od strane Republike zbog blokade računa škola, gradsko rukovodstvo odlučilo se na novo zaduženje - od 300 miliona dinara.

Kako je objasnio zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković, ovaj kredit za tekuću likvidnost, koji se vraća iste godine, poslužiće "kao podrška budžetu u naredna 3 do 4 meseca" i biće i podignut i realizovan već u februaru.

Očito je da priliv iz budžeta neće podmiriti obaveze koje je nametnuo RINO sistem. Kredit će poslužiti i za mnoge obaveze prema javnim preduzećima koje će dospeti u međuvremenu - kaže Slavković.

Kada je za ovaj kredit bila ostavljena pozicija u budžetu, u decembru 2015, gradonačenik Zoran Perišić je rekao da je to "potencijalni kredit" koji bi se "možda podigao" tokom 2016. godine

Podsetimo, u februaru prošle godine podignut je kredit od 2 milijarde dinara, kako je tada objašnjeno, za vraćanje postojećih kredita i kapitalne investicije. Pošto je uzet sa "grejs" periodom njegova otplata, koja će trajati 10 godina, treba da počne naredne. 

Kredite za tekuću likvidnost ovo gradsko rukovodstvo podizalo je i 2013. i 2014. godine, prvi put 340, a drugi - 335 miliona dinara.


"Za blokade računa škola krivi loš priliv i RINO sistem"

To što su računi škola u blokadi jer im Grad Niš duguje novac za troškove, što je izazvalo da Republika obustavi redovne uplate Gradu, zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković opravdava lošim prilivom budžeta i problemima zbog novog RINO sistema naplate.

Prema njegovim rečima, školama je danas uplaćeno 15 miliona dinara i očekuje se da će mesečni transfer, koji iznosi nešto manje od 60 miliona dinara, stići za 5 do 6 dana.

I pored problema za koji opozicija kaže da se Nišu događa prvi put u istoriji, Slavković tvrdi da "finansijska situacija nije neobična u odnosu na poslednjih 10, 15, pa i 20 godina".

U prva 3 meseca prilivi su problematični, a s druge strane je Vlada proširenjem RINO (Registar izmirenja novčanih obaveza) sistema stvorila obavezu Grada Niša da na vreme izvršava obaveze - kaže Slavković.

Kako pojašnjava, država je RINO sistem, po kom obaveze moraju da se izmiruju u roku od 45 dana, uvela u drugoj polovini prošle godine, ali je od 1. januara on proširen na obaveze lokalne samouprave prema školama i javnim preduzećima.

I sad imamo situaciju da Grad ne može da redovno servisira obaveze, a primenom Zakona o budžetskom sistemu došlo je do privremene obustave transfera iz republičkog na gradski budžet zbog blokade osnovnih i srednjih škola - priča Slavković.


"Problem su jubilarne nagrade, ne tekuči računi škola"

Do blokade računa škola, prema Slavkovićevim rečima, doveo je iznos od 25 miliona dinara, a iz budžeta je za jubilarne nagrade nastavnika, koje im inače sleduju zakonski, plaćeno oko 40 miliona dinara.

Nisu im bile isplaćene, pa su tužili i više od 10 miliona je dato za sudske troškove. Znamo da je to zakonska obaveza ugovorena Kolektivnim ugovorom, ali Grad u njegovom pravljenju nije učestvovao - kaže Slavković.

Ističe da je siguran u to da se redovno izmiruju obaveze koje se tiču plaćanja troškova za, na primer, struju, vodu i grejanje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • OBAVESTENJE

    08:30 // 4. 2. 2016.

    Obavestavam zamenika gradonacelnika grada Nisa da je program RINO poceo da se primenjuje od 01.04.2013.godine,sto bi u prevodu znacilo SKORO 3 GODINE.
    Neznanje, laz ili nesto trece.......

    • Dr.Pravdić

      11:07 // 4. 2. 2016.

      @obaveštenje.Od svega po malo, po potrebi!!

  • marko

    19:42 // 3. 2. 2016.

    Da je Miloš gradonačelnik ne bi dizali kredite

  • shaft

    18:26 // 3. 2. 2016.

    Zaminik i saradnik nasmejani,opusteni,kredit nek vracaju nasa deca,samo im dugove ostavljamo!Treba mnogo da mrzis Nis,da bi mu ovo radio!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: