Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:32, 18. 11. 2014.

| Društvo

Zbog nejasnoća oko tendera ekskurzije tek na proleće

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
jjj.jpg
Đaci OŠ "Dušan Radović" neće na ekskurziju ove jeseni, kaže direktor Božidar Stošić

Niški osnovci će ove godine, umesto u prvom polugodištu, na ekskurzije ići tek na proleće, jer u školama, koje su nedavno obaveštene da za ekskurzije moraju da raspisuju tender, kažu da imaju poteškoća da sprovedu ovu proceduru.

Niške škole je početkom ove školske godine Ministarstvo prosvete obavestilo da i one podležu Zakonu o javnim nabavkama, te da su dužne da preko tendera traže agenciju koja će izvoditi ekskurziju, kaže direktor OŠ “Kralj Petar Prvi” i direktor Aktiva niških osnovnih škola, Robert Džunić.

Međutim, u školama, prema Džunićevim rečima, uglavnom “još uvek ne mogu da razumeju ceo proces oko javnih nabavki i nemaju službenika za javne nabavke, odnosno lice obučeno za sprovođenje tenderskog postupka, koje bi morali da imaju prema Zakonu o javnim nabavkama”.

Direktor OŠ “Dušan Radović” Božidar Stošić smatra da nepostojanje ovlašćenih lica koja će se baviti tenderom jeste jedan od problema, ali dodaje da poteškoće stvara i to što se, kako kaže, ekskurzije ubrajaju u javne nabavke velike vrednosti. 

Za takve nabavke škole treba da imaju sredstva, a novac za ekskurzije nije školski, nego novac roditelja. Sad lutamo jer nam iz Ministarstva šalju čas jedna, čas druga obaveštenja, umesto da urade model koji bismo mi pratili. Sada imamo nedoumicu kako da organizujemo tendere, da li kao nabavke velike vrednosti, za šta nismo stručni, ili da damo javni poziv u novinama, kao što je bio slučaj do prošle godine, kada su se odazivale agencije i onda Savet roditelja birao najbolje ponude - kaže Stošić.

On kaže da ni u ovoj školi deca neće ići na ekskurziju do kraja ove godine, već eventualno na proleće i dodaje da u ovom trenutku 33 direktora niških škola čekaju da, “ili dobiju neko novo objašnjenje, ili da svi prođu proceduru koja se tiče tenderskog postupka i tako se stručno osposobe.”

Đaci OŠ “Kralj Petar Prvi” za sada jedini išli na ekskurziju

OŠ “Kralj Petar Prvi” je za sada jedina niška škola koja je, kako tvrdi direktor Džunić, sprovela tenderski postupak, sklopila ugovor sa turističkim agencijama, a đaci su se već vratili sa ekskurzija.

Na pitanje kako je u OŠ “Kralj Petar Prvi” sproveo tender, ako već nijedna škola nema ovlašćenog službenika za sprovođenje tenderskog postupka, Džunić navodi da su “samim tim što im je to bila zakonska obaveza, direktor i sekretar škole proučili celokupnu proceduru i raspisali tender”.

On dodaje da kao direktor Aktiva niških osnovnih škola nema podatke o tome da li možda u ovom momentu ostale škole pripremaju ili sprovode ekskurzije direktnom pogodbom sa izvođačima ekskurzija.

Do prošle godine su se ekskurzije sprovodile na taj način, svaka agencija je direktno sklapala ugovor sa roditeljima, a procedura u delu pravilnika za sprovođenje ekskurzija se poštovala, i zaista sada ne mogu da kažem ko će raditi na taj način, a ko će sprovoditi tendere - objašnjava Džunić.

Međutim, kako je Južnim vestima potvrđeno u Ministarstvu prosvete, škole su u obavezi da primenjuju Zakon o javnim nabavkama, odnosno da na tenderu prikupljaju ponude od agencija koje će sprovoditi ekskurzije, a ne direktnom pogodbom sa njima. O planu putovanja, objašnjavaju u Ministarstvu, odlučuju škole i Saveti roditelja, a celokupni način organizacije i realizacije ekskurzije i nastave u prirodi kontroliše prosvetna inspekcija

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • shaft

    08:00 // 19. 11. 2014.

    @ ti bre sve znas-prijatelju dragi,dzaba ironija i vredjanje,clan sam saveta roditelja i surova realnost i istina je da su zaposljeni u skoli neki vid komercijalista tur.agencijama.cast izuzecima!

    • Nema vredjanja,gosn shaft

      17:23 // 19. 11. 2014.

      Kad ste vec u savetu roditelja,zasto dozvoljavate direktoru da ,,mucka,,u saradnji sa zaposlenima.Ali,ima nade za vas,upravo sada se razmatra zakon o uzbunjivacima,pa eto radosti za vas i slicnima.

  • Goran

    15:02 // 18. 11. 2014.

    Direktor i sekretar OŠ Kralj Petar I ispadoše najveći stručnjaci u Nišu, a i u široj okolini da odrade posao i raspišu tender. Haha!

  • veliki je problem

    12:16 // 18. 11. 2014.

    da deca budu pod istim krovom, autobusi stari do 5godina, kopije vozačkih čitljive, da izvođač ima rezervne autobuse i da podizvođač dostavi svu dokumentaciju kao i izvođač. ZJN je dobar, menjajmo ga.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: