Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:04, 19. 9. 2016.

| Društvo

Zbog para i procedura đaci dve nedelje bili bez užine

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Predškolska ustanova
"Pčelica" priprema hranu za đake; Ilustracija; Foto: carkonstantin.edu.rs

Deca koja su na produženom boravku u niškim osnovnim školama nisu imala obroke prvih 12 dana, a dostava hrane iz “Pčelice” je kasnila jer su, prema rečima direktorke škole “Radoje Domanović” Dušice Tričković, roditelji prethodno morali da uplate akontaciju ovoj ustanovi.

Iako u Upravi za obrazovanje kažu da je ove godine novina u tome što direktno roditelji sklapaju ugovor sa “Pčelicom”, u školi “Radoje Domanović” kažu da je ovo pravilo važilo i prošle godine.

Direktorka škole Dušica Tričković dodaje da je sada predškolska ustanova promenila procedure i da traži od roditelja da uplate akontaciju za obroke. Iznos koji je trebalo da plate unapred za obroke iznosi u proseku 5.000 dinara, ali se razlikuje u zavisnosti od toga u koju kategoriju se ubrajaju učenici, objašnjava. Deca Roditelji morali ranije po decu; Ilustracija; Foto: ni.rs

Kako đaci ne bi predugo "trpeli gladni" iz škole “Car Konstantin” su ih sa boravka slali kući oko 13 sati, tvrde roditelji čije je dete upisalo ovu školi.

To za mnoge zaposlene roditelje koji nemaju bake i deke predstavlja veliki problem jer moraju da angažuju i plate nekoga ko će te dve nedelje od 13 časova paziti na decu dok ne stignu s posla – kažu ogorčeni roditelji.

Kako saznajemo u kuhinji “Pčelice”, od 12. septembra oko 1.000 učenika niških škola dobija obroke, a direktor škole “Car Konstantin” Nenad Stefanović kratko je potvrdio da učenici u boravku dobijaju hranu "od prošle nedelje". Obroke od prethodne srede dobijaju i učenici koji su na produženom boravku ili na celodnevnoj nastavi u školi “Radoje Domanović”.

Nismo skraćivali nastavu već su se roditelji sami organizovali i donosili deci hranu dok "Pčelica" nije počela da dostavlja obroke. Boravak je trajao regularno, od 8 do 16 sati, a čim su roditelji uplatili akontaciju, isporuka obroka je postala redovna – kazala je direktorka Dušica Tričković.


Iz "Pčelice" nema zvaničnog odgovora

Direktora “Pčelice” Zorana Jonića nismo uspeli da dobijemo, ali su nam iz Uprave za obrazovanje kazali da je vakuum u snabdevanju najmlađih učenika hranom nastao zbog toga što je roditeljima trebalo vremena da izaberu pakete obroka za svoju decu. 

Roditelji su imali mogućnosti izbora da li žele doručak, ručak ili užinu za svoje mališane, a po prvi put oni sami sklapaju ugovor sa “Pčelicom”. Roditeljima je predočeno da će zbog izmene procedure biti kašnjenja u isporuci, kako bi mogli da se snađu – kazala je načelnica Uprave Marina Kostić.

Ipak, prema rečima roditelja ugovori sa “Pčelicom” mogli su biti potpisani i pre početka školske godine, a prvobitno je iz ove ustanove stigla informacija da sa služenjem obroka neće početi pre 19. septembra.

Ugovori  sa "Pčelicom" mogli su biti potpisani i ranije. Takođe, čuo sam od nekih roditelja da su Zahtev za pružanje usluga predali još u junu mesecu, ali da su 1. septembra dobili informaciju da to ne važi i da moraju opet popunjavati isti – dodaju roditelji.

Kako su kazali u školi “Radoje Domanović” kašnjenja u isporuci obroka bilo je u svim osnovnim školama, dok su đaci koji imaju pravo na besplatnu užinu dobijali obroke od 1. septembra. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nikola Jovovic

    07:45 // 20. 9. 2016.

    Bitno da je Jonic jos uvek direktor.

  • NN-1

    20:05 // 19. 9. 2016.

    "Šta znaju deca , šta je glad ?
    Mogu da gladuju ... ihaaaaaaa !
    Strašno !

  • Petar

    20:01 // 19. 9. 2016.

    Resenje je u konkurenciji. Treba da se omoguci i drugima da deci obezbedjuju ovroke.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: