Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:07, 13. 6. 2016.

| Društvo

Zbog stočne bolesti zatvorena pijaca kod Vranja

Autor:I. M. i D. M.Izvor:Južne vesti
Krave-ilustracija-foto-A.K.-juzne-vesti.JPG
Stočna bolest stopirala prodaju stoke iz Pčinjskog okruga; Ilustracija; foto: A.K.

Nakon što je proglašena epidemija stočne bolesti u Bujanovcu i Bosilegradu, a ceo Pčinjski okrug označen kao ugroženo područje, zatvorena je stočna pijaca u selu Ristovac kod Vranja, a prodaja stoke iz ovog okruga zabranjena je i na leskovačkoj stočnoj pijaci.

Vranjski Štab za vanredne situacije, nakon odluke Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, doneo je Odluku o zatvaranju stočne pijace u Ristovcu, a biće preduzete sve neophodne mere kako bi se sprečilo širenje virusa “nodularni dermatitis” koju prenose insekti.

Svi predsednici mesnih zajednica na teritoriji Vranja, kako je zaključeno na sednici Štaba, obavezni su da stanovništvo upoznaju sa pojavom ove bolesti i njenim posledicama. Takođe, vlasnici moraju domaće životinje držati zatvorene i da objekte gde čuvaju stoku zaštite odgovarajućim mrežama od insekata.

Iako na teritoriji Vranja do sada nije zabeležen nijedan slučaj pojave ove stočne bolesti, Štab za vanredne situacije uputio je apel građanima da sumnjive slučajeve prijave Veterinarskoj stanici u Vranju, a u stanje pripravnosti stavljene su sve nadležne službe.


Zabranjena prodaja stoke i u Leskovcu

Veterinarska inspekcija u Leskovcu zabranila je dovoženje goveda iz Pčinjskog okruga na leskovačku stočnu pijacu, potvrđeno je “Južnim vestima”.

Strogo se kontroliše svako pojedinačno grlo. Ta odluka je na snazi već petnaestak dana - kažu veterinarski inspektori u Leskovcu.

Na lokalnoj stočnoj pijaci, pored goveda, zabranjena je prodaja i sitnije stoke iz Pčinjskog okruga, poput ovaca i koza.

Ipak, stočari iz leskovačkog kraja negoduju i tvrde da se stoka iz Bujanovca prodaje "na crno" nedaleko od stočne pijace na starom auto-putu, na pola puta između Leskovca i Grdelice.

Sa druge strane, veterinarski inspektori kažu da do sada nisu imali nijednu sličnu prijavu.

Podsetimo, ova retka stočna bolest je otkrivena u jednom domaćinstvu u bujanovačkom selu Ljiljance, na jednoj od 7 umatičenih krava, a stočno oboljenje su potvrdili veterinarski instituti iz Niša i Kraljeva, nakon čega je Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede proglasila epidemiju i na celoj teritoriji Pčinjskog okruga zabranjenila prodaju, transport i kretanje stoke.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: