Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:54, 4. 11. 2014.

| Društvo

Zdravstveni radnici najavili jednodnevni štrajk

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
zdravstvo
Ilustracija; foto: subotica.com

U svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji, pa i u Nišavskom okrugu, u sredu 5. novembra biće održan jednodnevni štrajk u organizaciji sva četiri reprezentativna sindikata u zdravstvu.

Štrajkovaće radnici domova zdravlja u Nišavskom okrugu, bolnica u Prokuplju, zaposleni u niškom Kliničkom centru i drugim zdravstvenim ustanovama, a prema rečima predsednika Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Nišavskog okruga Siniše Đurđevića poštovaće se minimum procesa rada.

Sva hitna stanja, neodložna terapija, odnosno ono što mora i što je u toku, biće urađeno, kao i kad su u pitanju trudnice i deca, dok kod stanja koja nisu ugrentna neće biti ukazana pomoć. Ono što je zakazano, recimo neka operacija na koju je pacijent čekao, biće obavljena i naravno nastaviće se briga o operisanim pacijentima - objašnjava Đurđević.

On objašnjava da će svi radnici biti na svom radnom mestu, da radno vreme ustanova neće biti menjano, ali da će biti smanjen obim posla.

Razlog za štrajk je, kako navode u sindikatu, nezadovoljstvo odlukom Vlade Srbije o umanjenju zarada za 10 odsto i, kako navode, "stalnom urušavanju položaja zaposlenih, a naročito zdravstvenih radnika"

Nismo protiv mera štednje, ali jednako za sve, a ne jednima da se umanjuju i ovako niske plate, a drugima da se povećavaju. Prosečna plata u EPS iznosi 75,000 dinara, što je više od plate lekara specijaliste, a prosečna plata u zdravstvu iznosi 44.000 dinara - navode u svom proglasu sindikati zdravstva.

Napominju da ne bi bilo potrebe za smanjenjem zarada u zdravstvu kada bi Vlada smanjila dug po osnovu doprinosa prema Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, iz kojeg se isplaćuju plate.

U svojim zahtevima po prvi put su se udružili svi reprezentativni sindikati - Sindikat lekara i farmaceuta, Sindikat medicinskih sestara i tehničara, Nezavisni sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti i Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti.

Podsetimo, u toku je štrajk advokata, protestuju studenti, a sva četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika najavljuju početak štrajka za 17. novembar.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • buca

    22:09 // 5. 11. 2014.

    A,Perisic,da li strajkuje?

  • StefanS

    14:11 // 5. 11. 2014.

    Za lekare opste mi nije zao i medicinke sestre , posto svaki put kad sam bolestan i odem tamo ispadne da ja njima smetam i da oni nemaju vremena da me pregledaju/prime. Tako da po ucinku i treba.

    • Marija M

      20:50 // 5. 11. 2014.

      Ja bih onim sestrama "salterusama" jos i smanjila platu. Prlikom zakazivanja im je tesko da pitaju da li vam odgovara datum i vreme, samo daju papir, a ako vam ne odgovara onda vas vredjaju.

  • John Terry

    12:50 // 5. 11. 2014.

    Mene od svega najvise nervira ova nesaosecajnost ljudi i potpuni nedostatak empatije. Svi misle da su osteceni i da oni drugi dobijaju vecu platu i da im je lakse. A nikad ni dinar nisu zaradili!!!

    • radim kod privatnika

      14:11 // 5. 11. 2014.

      Pa sta,svi treba da imamo iste plate?Ja sam konobar i nisam hteo da idem u skolu.Ako mi je.Da sam pametan i ja bi strajkovao.Bravo medicinari.

    • John Terry

      14:25 // 5. 11. 2014.

      Drage volje bih Vam odgovorio, ali ne znam sta da napisem, potpuno ste promasili temu. Ja nigde nisam napisao da plate trebaju biti iste vec da se uglavnom bune oni koji nikad posteno nisu ni radili.

    • Ivan

      14:31 // 5. 11. 2014.

      @radim kod privatnika
      Izvini, ali vidi ti se da nemas skolu, nisi nista shvatio od komentara kom repliciras :D

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: