Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:33, 6. 11. 2014.

| Društvo

Zmije u školi u Pasi Poljani

Autor:M. Vučić, A. Stankov, J. CanićIzvor:Južne vesti
smukk.jpg
U Udruženju "Zoo planet" kažu da su se u školi u Pasi Poljani najverovatnije pojavili smukovi

Preko 200 osnovaca iz škole u Pasi Poljani, svakodnevno su u opasnosti od toga da se u dvorištu ili učionicama susretnu sa zmijama, jer su one skoro svakodnevni “gosti”.

Zabrinuti roditelji, čija deca pohađaju istureno odeljenje Osnovne škole "Kralj Petar Prvi" u Pasi Poljani, tvrde da se u poslednjih nekoliko meseci zmije pojavljuju oko same zgrade, ali da se nekoliko puta desilo da su zatečene i u učionicama.

Vrlo smo zabrinuti jer se zmije se sve češće pojavljuju. Očigledno ih ima u ogromnom broju, i to i odraslih i mladunaca, tako da pretpostavljamo da postoji neka vrsta legla uz samu školu, ili ispod nje, tako da verovatno izlaze iz otvora i oštećenja na samoj zgradi škole - kaže jedan roditelj.

Prema tvrdnjama direktora škole Roberta Džunića, poslednji put je zmija viđena početkom ove nedelje na oluku škole, “u visini prvog sprata”. Nastavnici i deca, kaže Džunić, “gotovo svakodnevno” u poslednjih nekoliko meseci prijavljuju da su videli zmiju oko škole, ili unutar nje. Obraćali su se, kažu, brojnim institucijama, koje su uglavnom “prebacivale” nadležnost.

Obratio sam se i Komunalnoj policiji, i prosvetnoj inspekciji, i Sektoru za vanredne situacije, i svi oni kažu da nisu nadležni. Na teren su jedino nekoliko puta izlazili vatrogasci ili volonteri Udruženja “Zoo planet” koji su jedino mogli da u datom momentu uhvate zmiju i odnesu je, ali problem je i dalje ostao, one se i dalje pojavljuju - tvrdi Džunić.

Kako kaže, juče je na teren izašao ekspert za zmije iz Zavoda za zaštitu prirode, koji je, prema Džunićevim rečima, dao neke konkretnije predloge kako rešiti ovaj problem.

Iz ovog Zavoda su kao rešenje predložili da se preore deo oko škole, koji se završava parcelama i njivama, a da se teren neposredno oko same škole poravna i “nabije” teškim mašinama, kako bi nestali ti kanali i rupe iz kojih zmije izlaze - navodi Džunić.

Osim toga, dodaje on, iz Zavoda su naglasili da će izaći na teren kad god neko prijavi da se zmija pojavila, te da će ih uklanjati specijalnim hvataljkama. To je, prema njegovim rečima, kratkoročno rešenje, jer se zmije iznova pojavljuju. On dodaje da sve što škola može da uradi jeste da “betonom i pur penom popunjava rupe” iz kojih zmije izlaze, ali da je neophodno da se uključe i gradske institucije kako bi ovaj problem bio rešen.

"ZOO planet": Najverovatnije je smuk

U Udruženju “Zoo planet” objašnjavaju da nije sasvim sigurno o kojoj se vrsti zmija radi, ali da su njihovi volonteri prilikom izlaska na teren u ovoj školi uhvatili smuka. Kako kaže Dušan Stojanović iz “Zoo planeta”, ukoliko se radi o smukovima, nemoguće je utvrditi tačno odakle su došli. Drugim rečima, kaže on, ne postoje legla, jer smukovi izležu žive mladunce, koji se odmah raspoređuju po kanalima.

Jedna od stvari koja može da se uradi jeste da se oranjem zemlja prevrne, i tako “poremeti smeštaj” ovih zmija koje bi se u tom slučaju razbežale - kaže Stojanović.

Ipak, on kaže da zmije verovatno ovde dolaze zbog glodara, koji se, prema njegovim rečima, tu mogu naći što zbog hrane koju deca, kako on pretpostavlja, tu bacaju, ali i zbog blizine gradske deponije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zoran Jovanovic

    11:50 // 7. 11. 2014.

    Sta sam rekao!Sada ce Pasipoljanci da protestvuju zbog zmija ce blokiraju puteve i slicno.Strpljenja i vase selo ce doci na red Perisic ima celu Nišku kotlinu i okolne opštine da o njima brine!Živeo P

  • marija mitic

    10:42 // 7. 11. 2014.

    Gospodina direktora nikada nije interesovala skola u Pasi Poljani, to odlicno znam jer sam majka deteta koje ide u tu skolu. Roditeljima prica price za malu decu, nisu roditelji ovce. Zatvoriti skolu.

  • Maxx

    21:09 // 6. 11. 2014.

    Ocistite Vi prvo bivsi fudbalski stadion ispod skole.Deponija suta i zemlje.Dovozi ko sta stigne!Redovno kosenje trave u skolskom dvoristu i izvan njega.
    A te teske masine da zavrse sportske terene!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: