Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:50, 1. 3. 2011.

| Društvo

Zoo vrt u Nišu

Autor:S.S.Izvor:Južne vesti
Milan Silva

NIŠ - Lav, tigar, lame, zmije, aligator, jaguar, krokodil, medvedi, vukovi i razne vrste majmuna mogu biti prve životinje u niškom zoološkom vrtu koji planira da otvori poznati srpski artista Milan Sliva.

On kaže da sve životinje može da prebaci u Niš, u roku od mesec dana, ali i da su sada na potezu gradski oci koji bi trebali da izdvoje adekvatan plac gde bi se zoološki vrt smestio u gradu.

Sliva kaže da mu je za konačan projekat koji se nalazi u rodnom Srbobranu, potrebno oko pet hektara placa sa minimumom izgrađene infrastrukture.

On napominje da bi u niškom cirkusu za početak bilo smešteno stotinak životinja, a bilo bi zaposleno desetak građana koji bi vodili brigu o njima. Po svemu sudeći, cirkus će biti otvoren na lokaciji pored spomen-parka Bubanj.

Sliva je na preporuku narodnog poslanika Branislava Jovanovića obišao taj plac i kaže da je pogodan za namenu Zoološkog vrta.

- U planu mi je da na tom placu napravim veštačko jezerce gde bi bili smešteni labudovi, a oko koga bi bilo šetalište. Ukoliko bi gradska ili neka od opštinskih vlasti brzo reagovala i dala mi plac na korišćenje, u kratkom roku bih mogao da dovedem životinje, ali bi gradnja kaveza trajala tokom leta. Samo za lava je potreban kavez od 40 kvadrata i ako mu se doda lavica koju planiram, potrebno je još dodatnih 20 kvadrata. To bi malo potrajalo, ali bi Niš imao lep i bogat životinjama zoološki park - priča Sliva koji za Niš ne vezuje mnogo toga sem “jedne velike ljubavi pedesetih godina kada je u najvećem gradu juga Srbije gostovao sa cirkusom”.

On kaže da bi deo Bubnja, levo od glavnog parkinga bio idealno mesto za zoo vrt.

- Postoji prostor od početka parka pa u dubini od oko 200 do 300 metara gde bi sve moglo da se smesti. Dobro je što cevovoda i struje već ima. Kavezi, staze i drugo bi bili od kamena koga ovde u okolini, kako čujem, ima mnogo. Znači princip otvaranja zoo vrta je da ja dam životinje, grad da izdvoji plac, a republički fondovi da finansiraju gradnju kaveza i drugih objekata dok bi takođe ja napravio veštačko jezero. Tako Niš može da ima zoo vrt do kraja leta ove godine - objašnjava Sliva i dodaje da je republika Srbija za gradnju zoo vrta u Jagodini izdvojila 250 miliona dinara.

On napominje da sličan zoo vrt u šumi postoji u Osjeku i Ljubljani.

Porodica Sliva ima tradiciju dugu skoro 300 godina artizma u cirkusu. Ovaj otac devetoro dece dodaje da bi verovatno u niškom cirkusu bio smešten i medved biljojed Brundo (450 kilograma) koji kako kaže “i ne zna da je medved jer je od rođenja negovan u dvorišnoj domaćoj atmosferi”.
 


Grad može da stane iza projekta zoo vrta


Gradonačelnik Niša, Miloš Simonović kaže da je Grad Niš zainteresovan za otvaranje zoo vrta, ali da pre svega on i Gradsko veće mora videti da li je i koliko to za grad isplativo.

- Grad stoji na raspolaganju svima koji žele da započnu posao u Nišu, a pogotovu takvom projektu - kaže Simonović.

Boban Mikić, većnik opštine Palilula koji vodi projekat formiranja rekreativnog centra u spomen-parku Bubanj, kaže da o izboru ove lokacije za zoološki vrt može da odlučuje samo Zavod za zaštitu spomenika Srbije, ali i da opština ima bolje rešenje.

-Bubanj je spomenik prvog reda u Srbiji gde je 10.000 rodoljuba streljano za vreme Drugog svetskog rata. Zato sumnjam da će na tom stratištu moći da se gradi zološki vrt, ali u zaleđu opštine Palilula nalazi se podnožje planine Seličevica koje je udaljeno od centra grada samo 10 kilometara. Na osam kilometara od centra grada se nalazi i priobalje Morave koje je takođe u našem vlasništvu tako da bi te lokacije bile idealnije za zoološki vrt - kaže Mikić.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Igor

    22:17 // 1. 3. 2011.

    A pecenjara u zoo ce bude li?

  • Ivan

    18:34 // 1. 3. 2011.

    Mislim da g. Mikic pametno govori. Nema potrebe da Zoo vrt bude u spomen parku. Bolje je oziveti druge, neatraktivne delove grada i opstine.

  • ljubitelj zoo vrta

    18:28 // 1. 3. 2011.

    @ivana pavlovic

    ajd ne smaraj majke ti,na glavu ste mi se popeli vise sa vecim pravima zivotinja od coveka.sta je tu lose sto ce deca a i odrasli pogledate razne vrste zivotinja a gos'n Sliva se vec ovoliko godina brine o njima.
    ako imas zelju daj donesi donacije i sagradi im i ti nesto a ne zalazi se samo na forumima za prava zivotinja .

    zivotinje moje drage.nemojte da vas ovakvi brane!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: