Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:44, 29. 6. 2015.

| Ekonomija

Bivše radnice “Planet sistema” traže svoje plate

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
beneton
Radnice očekuju plate od "Benetona"; Ilustracija; foto: flicker.com/Forgemind; CC

Iako im još nisu isplaćene plate za april i deo za mart, nekadašnje radnice “Planet sistema” koji je poslovao kao kooperant “Benetona” u Nišu, tvrde da njihova firma “nije bila najgora” i očekuju da im “Beneton” reši problem zaostalih plata.

Nakon pisanja Južnih vesti da je “Planet sistem” zatvoren i da je vlasnik otišao iz kompleksa “Benetona”, redakciji se javila grupa bivših radnica.

One tvrde da njihov bivši direktor nije za sve kriv i da veliku odgovornost snosi i “Beneton” od kojeg i očekuju rešenja.

“Beneton” kaže da nije odgovoran za naš problem i da će naći neko rešnje. Da se podsetimo da država nije potpisala ugovor sa kooperantima nego sa “Benetonom”. Oni su doveli svoje kooperante. Gde su pare od subvencija? - pitaju zabrinute radnice.

Iako potvrđuju da im još nisu isplaćene sve zarade, kažu da nije bilo razloga za zatvarnje “Planet sistema”.

Naša firma je do poslednjeg dana radila dobro, ali je zatvorena. Zapošljavala je preko 100 radnika i plate nam nisu bile najgore - pišu radnice.

Kažu da do danas nisu videle ni dinar od zaostalih zarada i da dok one mole za svoje plate “drugi zgrću pare u svoje džepove”.

Danas smo mi, sutra će drugi kooperant, prekosutra treći. Tako će svi radnici ostati bez svojih plata kao što je bilo ranijih godina u Rumuniji i Hrvatskoj - pišu radnice.

U “Benetonu” kažu da je svih 130 radnika “Planet sistema” dobilo ponudu da pređe kod novog kooperanta, u grčku firmu “Olimpija kniting”. Naglašavaju da “Planet sistem” nije bio deo ove velike korporacije i da oni ne snose nikakvu odgovornost za njihovo poslovanje.

Podsetimo, italijanski “Beneton” je kupio niški “Niteks” 2011. godine. Do sada su, kako tvrde, oni i njihovi kooperanti zaposlili 1.900 radnika, za šta su od države na ime subvencija dobili oko 10,5 miliona evra.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • jelena

    16:32 // 30. 6. 2015.

    Novac od subvencije je uzeo BENETTON. A mi znamo da se subvencije daju firmama koje zaposle vise od 50 radnika prema tome subvencije treba da se isplate firmama tj. Kooperantima jer su oni zaposljavali i placali doprinose radnicima koje su vredno radile !!! Mi jesmo srbi i dobro poznajemo nasa srpska prava i ne moze BENETTON da ih menja,mozda moze ali u svojoj drzavi odakle je doso!!!

  • Nislija

    21:00 // 29. 6. 2015.

    Firma olimpias nije grcka vec italijanska a koliko vidim i finansijska ispituje njihov rad i nadam se da ce istina izaci na videlo jer radimo za 21000din a drzavni radni sat je 163 din medjutim te ugovore koje potpisemo cuvaju po fijokama a platu kakvu vam daju to vam je, PREVARA VEKA!

  • stevan

    20:07 // 29. 6. 2015.

    Sta je sa platama koje nisu isplacene ni bivsim radnicima Nitexa ? Sudska presuda postoji.Jel moguce da kupite danas firmu a dugovanja ne ?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: