Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:00, 23. 8. 2013.

| Ekonomija

Blokiran račun Simpa

Autor:I.M.Izvor:Južne vesti
490x370-490x370-vranje-simpo.jpg

Poreska uprava saopštila je danas popodne Odeljenju za prinudnu naplatu Narodne banke Srbije predato rešenje o blokadi računa kompanije Simpo zbog poreskog duga od 4,88 milijardi dinara.

U saopštenju se zbog  različitih informacija i tumačenja povodom poreskog duga kompanije, obrazlažu zakonitosti prinudne naplate i blokade računa vranjskog Simpa.

- Zakon o privatizaciji uredio je, kada je reč o privrednim subjektima, način i postupak privatizacije i pravi jasnu razliku u postupanju državnih poverilaca kada se nalaze u postupku restrukturiranja ili postupku privatizacije – stoji u saopštenju.

Iz Biroa za informisanje Poreske uprave navode da Zakon, članom 20, reguliše da za preduzeća koja se nalaze u postupku restrukturiranja, od dana donošenja odluke o restrukturiranju  do dana okončanja restrukturiranja, ne može se odrediti bilo koja mera prinudnog izvršenja, međutim, Simpo nije u postupku restrukturiranja i nikada nije bio jer Agencija za privatizaciju nije donela takvu odluku.

Za subjekta koji se nalazi u postupku privatizacije (javnim tenderom ili javnom aukcijom) državni poverilac ne može sprovoditi prinudnu naplatu radi namirenja potraživanja nastalih do 31.12.2007.godine. Kako je 2007. godina istekla, nema pravnih smetnji za prinudnu naplatu duga kod Simpa.

Iz Poreske uprave podsećaju da je Agencija za privatizaciju 12.12.2005. donela odluku za prodaju Simpa metodom javnog tendera i takođe je Agencija donela odluku o metodu privatizacije 11.01.2006., kojom se određuje da će se vršiti prodaja kapitala, odnosno imovine Simpa metodom javnog tendera.

- Pitanje je: Zašto nikada nije ni započeta prodaja javnim tenderom? - piše u saopštenju.

Poreska uprava je izvršila prijavu potraživanja u postupku privatizacije za Simpo u iznosu od 845.032.749,85 dinara. Razlika duga od 845 miliona dinara do 4,88 milijardi dinara, kolIko je ukupan dug Simpa, je tekući dug koji Simpo nije plaćao iako je vršio isplate zarada, bez plaćanja poreza i doprinosa na iste, a pri tom Je, od ukupnog duga, dug za doprinose oko 2 milijarde dinara.

- Iz svega proizilazi da nema pravnih smetnji za naplatu duga po osnovu javnih prihoda kod preduzeća Simpo Vranje, pa je u skladu s tim doneto Rešenje o prinudnoj naplati iz sredstava na poslovnom računu poreskog obveznika – navodi se u saopštenju.

Iz poreske uprave još dodaju da je na ovo rešenje Simpo uložio žalbu. Istovremeno je podneo i zahtev za odlaganje izvršenja rešenja dok se žalba ne reši, međutim, zahtev je odbijen.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Katerina Vucic

    17:47 // 25. 8. 2013.

    Nema povlascenih! Ne treba da ih ima i uz reformsku politiku gospodina Vucica nece ih ni biti!

  • premijer sekundo

    17:01 // 23. 8. 2013.

    Prvo poluvreme : Dačić - Dinkić 0:1.

    Drugo poluvreme :Dinkića u ZATVOR, znači iz 2 u 1. Po Dinkiću treba odpustiti 4.500 radnika u SIMPU onda stranoj firmi dati po 10.000 € za svakog novog radnika.

    • Sai Baba

      20:03 // 23. 8. 2013.

      Pa nije bas tako,koliko njih je uhapseno zbog neplacanja poreza?Zar Tomic,kao uspesni privrednik,ne placa porez?ZATVOR,a i blokada.

    • Marko

      15:22 // 28. 8. 2013.

      he ima jos jedna fora agencija koja angazuje nase radnike ili firme da rade za drugu firmu u okviru iste drzave !!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: