Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:46, 11. 1. 2016.

| Ekonomija

DRI: Ogromne nepravilnosti u trošenju budžeta Niša

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
gradsko veće
Grasko veće usvajalo odluke i trošilo pare, ali ko još b rine o zakonitosti; foto: JV arhiva

Protivzakonita uvećanja plata, ugovori bez preciznih vrednosti, neraspisivanje javnih nabavki i nenamensko trošenje oko 1,6 milijardi dinara su “nepravilnosti” koje je Državna revizorska institucija utvrdila kontrolišući budžet Niša za 2014. godinu.

Kako piše u izveštaju DRI, samo za uvećanje plata stalno zaposlenih, ali i onih koji su zaposleni po ugovoru u gradskim upravama, preduzećima i ustanovama potrošeno je više od 500 miliona dinara.

Dobar deo novca je utrošen na takozvane “funkcionerske dodatke”, koji su tokom 2015. godine ukinuti ili redukovani, što je DRi u svom izveštaju naveo kao pozitivno.

Oko 235,6 miliona dinara isplaćeno je zaposlenima na određeno vreme, kao i za jubilarne, novogodišnje i božićne nagrade, kartice za prevoz, pojačano medijsko praćenje i zakup poslovnog prostora.

Samo je, kako piše u izveštaju, za poslove menadžera marketinga u Predškolskoj ustanovi “Pčelica” nenamenski potrošeno skoro milion dinara. Inače, ova ustanova je bez raspisivanja javnih nabavki i bespravno potrošila oko 6 miliona dinara.

Ukupno je iz budžeta protivzakonito i bez obaveznog tendera potrošeno 84 miliona dinara, a od te sume 78 je potrošila Direkcija za izgradnju grada.

U izveštaju na 378 strana navedene su brojne nepravilnosti, među kojima su one koje se odnose na izgradnju ili rekonstrukciju objekata bez dozvole i bez validnih odborenja.

Kompletan izveštaj DRI, možete preuzeti na kraju teksta.


LAF: Obavestili smo policiju i tužilaštvo

laf LAF obavestio nadležne; IlustracijaDok su revizori nadležnima u Nišu dali samo preporuke, nezavisni organ Grada Niša, Lokalni antikorupcijski forum (LAF) je svoje zaključke i ceo izveštaj dostavio nadležnim organima, zbog, kako kažu, nepravilnosti u trošenju budžetskog novca "koje otvaraju prostor za sumnju u različite vidove koruptivnog ponašanja organa javne vlasti, a štetu od takvog postupanja neopravdano trpe građani".

LAF je podatke dostavio Policijskoj upravi Niš, Osnovnom javnom tužilaštvu, Gradskom javnom pravobranilaštvu i Budžetskoj inspekciji grada Niša. Ovakve informacije predstavljaju saznanje na osnovu kojeg ti državni organi mogu da postupaju ukoliko ocene da za to ima osnova - kažu u LAF-u.

Pored već pomenutih nepravilnosti, LAF uočava da su različiti propusti utvrđeni i u isplati, evidentiranju ili iskazivanju sredstava koja su izdvojena za potrebe arheološkog nalazišta Medijana, zgrade Narodnog pozorista, Kardiohirurgije Kliničkog centra Niš, Slobodne zone „Jug“, javnog preduzeća „Pčelica“, Parking servisa, Sportskog centra "Čair", Sigurne kuće, Gradske stambene agencije, projekta „1700 godina Milanskog edikta“...

Takođe, LAF izdvaja i da je DRI ustanovila da se u konsolidovanom bilansu stanja u budžetu (budžetskom „završnom računu“) ne nalazi deo gradske imovine, među kojom neke zemljišne parcele, 42 stana, kao i „zgrade i građevinski objekti čija vrednost u postupku revizije nije mogla biti utvrđena“.

U budžetu pored ostalog nisu evidentirani prihodi od različitih donacija u iznosu od 21.027.000 dinara, kao ni rashodi po osnovu projekata u iznosu od 25.903.000 dinara.

Grad Niš je u celosti ili delimično „nepravilno iskazao“ suficit, neraspoređeni višak prihoda iz ranijih godina, kao i deficit iz predhodnog perioda, zaključeno je u izveštaju.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Izveštaj DRI o budžetu Niša za 2014. godinu (preuzmi) - 1,539.32 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Samo LAF i mediji

    11:13 // 13. 1. 2016.

    U ovom nisu samo LAF i deo medija, medju kojima su Juzne vesti, mogu da ukazu na zloupotrebe i pritiskaju da odgovorni snose posledice. I jos gradjani na izborima mogu da smene ovakve. Od tuzilastva i pravosudja nema nista i nece biti jos dugo! Uostalom, po zakonu za podnosenje prijava je nadletzna ta DRI- pa gde su? Nego ce nekolicinu da posalje kod sudije za prekrsaje i tu ce sve da se zavrsi...

  • shaft

    18:22 // 12. 1. 2016.

    Ma,narod je na izborima rekao svoje!Ako vam je dobro,onda nista!

  • Milos

    02:06 // 12. 1. 2016.

    Red bi bio da neko zavrsi u prdekanu!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: