Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:40, 24. 11. 2016.

| Ekonomija

Deficit koji je naljutio Vučića posledica nerealnog planiranja budžeta

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
g-kuca-VK
Ambiciozni budžeti napravili probleme u gradskoj kasi; foto: JV arhiva

Budžet Niša poslednje 4 godine u proseku ima po 3 rebalansa. I dok je ranija vladajuća garnitura tvrdila da je to normalno - cifre, zaduživanja, deficit, izveštaj Fiskalnog saveta i vika i grdnja premijera Aleksandra Vučića pokazuju drugačije.

Gradsko veće Niša je sinoć usvojilo treći rebalans budžeta za 2016. godinu i on je uvećan na 12,8 milijardi dinara.

To ne bi trebalo da bude ništa čudno niti značajno, kada bi ta planirana cifra zaista bila i realizovana, tj. kada bi toliko novca ušlo u budžet i isto toliko bilo i potrošeno.

Iako je gradonačelnik Darko Bulatović sinoć tražio potvrdu od načelnika finansija Miljana Stevanovića da rashodovna strana neće biti uvećana, pitanje je kolika će biti realizacija budžeta na kraju godine, s obzirom na to da je za prvih 9 meseci bila svega oko 45%.

Budžet je opterećen kreditima od 2 milijarde dinara koji su uzimani za vraćanje dugova iz perioda vladavine DS, ali i za nekoliko kapitalnih projekata, a šlag na torti je izjava premijera Aleksandra Vučića da je deficit u niškom budžetu 50 milijardi dinara.

800x600-Vucic-Bulatovic-SM I Vučića razljutio niški budžet - Bulatović rekao da je Vučić u pravu; foto: Stefan MarkovićOvo su pokušali da provere novinari Istinomera, ali kako kažu, zbog toga što iz niške Uprave za finansije nisu dobili sve podatke, nisu uspeli ni da utvrde da li je tačan deficit 50 milijardi dinara.

Dobili smo odgovor da dospele obaveze na kraju septembra 2016. iznose 1.354.236.319 dinara, ali i da taj iznos ne obuhvata neizmirene obaveze, preuzete prethodnih godina – ono što nas zapravo interesuje. Kolike su te obaveze nije moguće jednostavno utvrditi, jer bi trebalo kontaktirati sve budžetske korisnike ponaosob. Iz ove uprave smo dobili još jedan odgovor u kome se umesto konkretnih podataka na konkretno pitanje koliki je deficit u budžetu grada Niša citiraju članovi zakona o završnom računu - kažu u “Istinomeru”.

Ipak, novinari Istinomera kažu da se dugovi, koliki god bili, gomilaju zbog nerealnog planiranja budžeta, a to potvrđuje i poslednji izveštaj Fiskalnog saveta, u kojem piše da je niški budžet “potpuno neodrživ” i potvrđuje se izjava premijera Vučića da su prihodi planirani nerealno.

Uočili smo da Niš i Kragujevac imaju potpuno neodržive budžete i ozbiljne propuste u budžetskom procesu. Naime, u ova dva grada već godinama unazad godišnji plan rashoda pravi se na osnovu nerealnih projekcija prihoda, i na taj način samo se prividno prikazuje izbalansiran budžet. Međutim, kako se po pravilu realizuje svega 60-70% planiranih prihoda, veliki deo preuzetih obaveza ne plaća se tokom godine i postaje dug u vidu docnji – čija se otplata odlaže za naredne godine - navodi se u izveštaju Fiskalnog saveta.

I zaista, svi budžeti Niša, od 2012. naovamo imaju oko 70% realizacije, a bivši gradonačelnik Niša Zoran Perišić, koji je bio i odgovoran za budžet, govorio je da su razlog za nerealna planiranja i “preneti” dugovi.

Oni moraju biti prikazani u budžetu za narednu godinu i time se planirani troškovi automatski povećavaju. Još jedan problem je reprogram starih kredita. Mi smo podigli kredite kojima otplaćujemo one stare, jer novi imaju povoljniju kamatu - rekaо je tada Perišić.


Problemi vidljivi na svakom koraku

Koliko su loše planiranje, dugovi i loš priliv para u budžet napravili problema, pored puno rebalansa, pokazuje i činjenica da su škole u jednom trenutku bile u bokadi, a nakratko je bio blokiran i transfer novca u iz republičke u gradsku kasu zbog neplaćenih računa.

Duguje se javnim preduzećima za njihove usluge, a neretko kasne i socijalna davanja, novac namenjen porodiljama, najboljim đacima…

Državna revizorska institucija je utvrdila da je samo u 2014. godini nenamenski potrošeno 1,6 milijardi dinara iz gradskog budžeta. Udruženje stanara je podnelo krivične prijave protiv nadležnih, ali do danas odgovornih nema.


Već se kasni s budžetom za 2017. godinu

U Zakonu o budžetskom sistemu postoji budžetski kalendar, prema kojem je do 1. novembra gradska vlast već trebalo da pošalje predlog budžeta za narednu godinu Skupštini Grada.

Takav predlog ne postoji, makar ne zvanično. Nije održana ni javna rasprava o budžetu za narednu godinu, na kojoj bi učestvovali i građani, gde bi dali svoje ideje i predloge za budžet za narednu godinu.

Podsetimo, javna rasprava je izostala ili je održavana u poslednji čas i ranijih godina, pa građani nisu imali puno udela i utucaja na dokument koji predviđa trošenje njihovih para.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • žalosno je

    09:45 // 25. 11. 2016.

    što su nam Koštunica i Tadić oduzeli mogućnost neposrednog izbora gradonačelnika, umesto da u svojim strankama potraže ljude sposobne da dobiju izbore. Zahvaljujući njima Beograd nam nameće gradonačelnike i saradnike gradonačelnika, koji dokazano ne znaju da rade. Petu godinu, za redom, Vučić svojim izborom saradnika potapa naš grad. Ako su Perišić i Bulativoć dobri neka ih vodi u Nemanjinu...

  • Fantom Slobode

    07:19 // 25. 11. 2016.

    2/2 Niko od naših vajnih predstavnika nije ni pisnuo protiv tog smanjenja prihoda, uključujući i sadašnjeg gradonačelnika. A usput su na taj isti budžet nakačili gomile botova sa cach and carry diplomama sa raznih Megableja.
    I sad, krivi su im oni pre njih???
    To dovoljno govori o njihovoj "stručnosti" za šta će , nadam se, kad tad odgovarati. Sad sigurno neće jer njihov Vođa nas vodi u Stradiju,

    • jbg,

      09:37 // 25. 11. 2016.

      svi se hvataju diploma Megableja,a činjenica je da u državnom sektoru državni službenici,oni koji dočekuju i otpraćuju političare i koji drže konce u svojim rukama,uglavnom imaju diplome državnih fakulteta. Možda nije toliko stvar u neznanju,koliko u alavosti,ali to ne možemo znati,jer oni ne predaju imovinske karte,a trebalo bi,niti im poreski inspektori vrše unakrsnu kontrolu imovine i prihoda.

  • Fantom Slobode

    07:13 // 25. 11. 2016.

    Ovi pre njih su barem nešto izgradili (stadion, hala, bulevari...) pa bar znamo šta plaćamo. Što se tiče ex gradonačelnika Perišića i njegovog rojaka Miljana, šta reći?
    Ušao majmun u tanak (kao kod Kusturice) i sve razbucao. Dovoljno je samo pogledati izveštaj DRI, on sve govori. Za to vreme izgubili smo milijardu dinara prihoda od poreza na plate Jugoistoka, AIK banke 300 mil, Philip Moris takođe

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: