Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:24, 22. 5. 2015.

| Ekonomija

Falsifikovana roba se sa ulica seli na internet

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
naslovna
Oprezno kupujte preko interneta (ilustracija)

Dok nadležni organi tvrde da suzbijaju prodaju falsifikovane garderobe po buticima ili pijacama, odeća i obuća sa lažnim markama se sa ulica “seli” na internet, pa se tako preko brojnih sajtova mogu kupiti plagijati brendova za čiji kvalitet ne postoji nikakva garancija.

Sve je veći broj građana koji kupuju putem interneta, a naročito putem sajtova koji su “posrednici” između kupaca i prodavaca.

Marija S. kaže da je samo u poslednjih mesec dana preko jednog poznatog sajta od nepoznatih prodavaca kupila nove patike i brendiranu jaknu po ne tako niskim cenama, ali nižim nego u prodavnicama. Naravno, za kupovinu nije dobila niti račun niti garanciju, niti zna odakle roba potiče.

Do sada nisam imala problema pri kupovini, ali znam za slučajeve gde je neko prevaren, da je skupo platio neku obuću koja mu se vrlo brzo pocepala i nije mogao nikome da se žali jer nije imao nijednu potvrdu od koga je kupio robu niti odakle ona potiče - kaže Marija.

Osim garderobe, na internetu se mogu naći i kopije parfema, mobilnih telefona, razne galanterije - naočara, novčanika, nesesera koje često prodaju trgovci koji nisu upisani u Agenciju za privredne registre i ni na koji način se njihov promet ne registruje.

U Tržišnoj inspekciji kažu da oni “ne nadgledaju ceo internet” i uglavnom postupaju tek kada dobiju prijavu nosioca prava intelektualne svojine, odnosno kompanije čiji je brend krivotvoren, ili kada dobiju prijavu potrošača koji im skreću pažnju na takve prodavce i sajtove.

Oni napominju da suzbijanje ilegalne trgovine na internetu naročito otežava to što je teško utvrditi stvarni identitet prodavaca.

Kupac i prodavac uglavnom imaju kontakte samo putem interneta, a telefoni su najčešće samo mobilni tako da sve to trenutno mnogo usporava adekvatnu reakciju nadležnih organa kada se radi o suzbijanju ilegalne prodaje - kaže načelnik Tržišne inspekcije Goran Macura.

Prodavci, kako kaže Macura, moraju potrošača da informišu o svojoj registraciji u APR-u, fizičkoj adresi odnosno sedištu, “geografskim telefonskim brojem”, načinom izjavljivanja reklamacije, a uz svu robu neophodno je da dostave i račun.

Ako svega ovoga nema, pored opasnosti da dobiju falsifikat, potrošači se uzlažu velikoj opasnosti da budu prevareni, obmanuti i za svoje pare recimo dobiju opasan, tehnički neispravan proizvod i da nemaju mogućnost da ostvare sva prava koje kao potrošači imaju u skladu sa zakonom - objašnjava Macura.


Oprezno kupujte

purchasing-689442-640 Ilustracija (foto: pixabay.com)Pojedini sajtovi svojom politikom korišćenja definišu kako suzbijaju ilegalnu trgovinu. Recimo, u jednom od pravilnika sajta “Limundo stoji da se ne smeju oglašavati predmeti čija je prodaja zabranjena srpskim zakonima, a među kojima su i hrana, lekovi, duvan, ali i plagijati robnih marki i softvera.

“Limundo” će u svakoj pojedinačnoj prilici pružiti punu podršku i zaštititi prava intelektualne svojine svim nosiocima tih prava, tako što će bez odlaganja na obrazložen zahtev, potkrepljen odgovarajućom dokumentacijom, ukloniti sadržaj tako da ne bude javno dostupan, a i nadležnom organu će na zahtev dostaviti podatke o članu čiji unos krši neko od navedenih ili drugih prava - stoji u uslovima korišćenja.

Međutim, na mnogim sličnim sajtovima može se jednostavnom pretragom naći veliki broj brendiranih komada odeće i obuće za čije poreklo i kvalitet često niko ne garantuje.

Macura zato kaže da građani mogu da prijave inspekcijama ukoliko su na neki način prevareni ili sumnjaju da neki prodavac prodaje lažne brendove, ali da je neophodno da i sami vrlo oprezno kupuju preko interneta i ne ulaze ni u kakve transakcije bez potvrde i računa.

​J​užne vesti će se u narednom periodu baviti problemima sive ekonomije i ilegalne trgovine.

Kolika šteta se nanosi građanima Srbije i državi? Koliku štetu trpe proizvođači? Kako je suzbiti? Kakva je praksa država EU u ovim oblastima?

Sagovornici Južnih vesti, o ovim i sličnim temama biće proizvođači sa juga Srbije, predstavnici institucija, kompanija...

Pokušaćemo da kroz seriju različitih priča prikažemo stavove građana sa juga o ovim temama, kao i to šta oni misle da će nam ulazak u EU doneti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Građanin

    19:29 // 23. 5. 2015.

    Sekiraju se dušebrižnici za svetske brendove. Gluposti i sitnice. Ljudi moji, politika SNS je prevara. Lažu vas svaki dan. Robu ne morate da kupite. A SNS gluposti vam se obiju o glavu svaki dan.

  • Nenad Stankovic

    23:36 // 22. 5. 2015.

    Nemojte vise da serete da li imate svi lovu da kupite patike i majice iz butika koje kostaju preko 4,5,6000 din a trajace isto cak i mozda i roba sa buvljaka traje duze zato ne lupajte gluposti molim.

  • Zoran Jovanovic

    16:27 // 22. 5. 2015.

    Znači sada mogu da se oblačim i preko internet!Internet je čudo

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: