Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:12, 23. 7. 2014.

| Ekonomija

“Forum”: Utvrditi novu cenu grejanja u Nišu

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
grejanje

Niški Centar za zaštitu potrošača “Forum” uputio je zahtev gradskoj upravi da preispita cene grejanja, kao i predlog da se izradi novi cenovnik za predstojeću grejnu sezonu.

U “Forumu” ističu da su od građana dobili brojne prigovore na način obračuna i visinu cena fiksnih i varijabilnih troškova, koji su počeli da se primenjuju u novom tarifnom sistemu u prošlog grejnoj sezoni.

Predsednik tog udruženja Jovan Jovanović kaže da su nakon analize cene grejanja, objavljenih na sajtu Udruženja toplana Srbije, utvrdili da su cene fiksnih i varijabilnih troškova grejanja niške Toplane među najvišim u Srbiji. 

- Dok je cena varijabilnih troškova u Nišu 6,13 dinara po kilovat-času, u Kragujevcu je 4,94, Novom Sadu 4,91, a u Subotici 4,79  - poručuju iz “Foruma”.

U niškom Centru za zaštitu potrošača napominju da bi bilo neophodno da se kao opravdani varijabilni trošak stavka “angažovana snaga” ukine, jer je, kako tvrde, to izmišljen trošak.

Njenim ukidanjem, objašnjavaju, cena mesečnih varijabilnih troškova iznosila bi 5,83 dinara po kilovat-času umesto 6,13.

grejanje2

Objašnjavaju i da se pojedine stavke u opravdanim fiksnim troškovima ponavljaju, odnosno da su “troškovi kapitala” i “priznati rashodi obezvređenja” već obuhvaćeni u okviru troška “iznos finanasijskih rashoda”.

- Treba razmotriti i visinu troškova amortizacije od 68 miliona dinara, jer smatramo da je to preveliki iznos, kao i troškove usluga održavanja od 40 miliona jer korisnici grejanja posebno plaćaju investiciono održavanje - stoji u zahtevu “Foruma”.


Toplana: Niš nema najskuplje grejanje

U niškoj Toplani demantuju da Niš ima najskuplje grejanje, pozivajući se na podatke Udruženja toplana Srbije.

Objašnjavaju da je cena od 87,40 dinara po metru kvadratnom bila osnov za izradu cena grejanja u primeni tarifnog sistema u Nišu.

- Primera radi, korisnici daljinskog grejanja u Beogradu grejanje plaćaju 103,64 din/m², u Smederevu 92,40 din/m², a u Leskovcu 91,50 din/m² - napominju u “Gradskoj toplani” Niš.

U Toplani napominju i da je u okviru novog tarifnog sistema, koji niška Toplana primenjuje od prošle sezone, propisan i Pravilnik o medologiji za formiranje cene.

Tim dokumentom predviđa se preispitivanje i ponovno izračunavanje cene fiksnih i varijabilnih troškova svake godine pre početka grejne sezone na osnovu svih troškova neophodnih za urednu proizvodnju i isporuku toplotne energije.

Iz Toplane su poručili predstavnicima “Foruma“ da ne stvaraju “dodatnu tenziju iz sopstvenog nerazumevanja tržišne ekonomije, već da ozbiljno shvate svoju ulogu zaštite potrošača i sakupe dovoljno komplementarnih saznanja pre nego pogrešno informišu javnost”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mladen Jovanovic

    07:59 // 26. 7. 2014.

    I jos bezbeznije - "pametnjakovici" iz Toplane predstavljaju cenu po kvadratu stanova, kao da su oni obezbedili te kvadrate. Njihov proizvod je toplotna energija koju proizvedu i isporuce.

  • Mladen Jovanovic

    07:42 // 26. 7. 2014.

    Odgovor Toplane ne sadrzi niti jedan jedini argument, objasnjenje, informaciju. Naveli su primer nekih gradova, a uopste se nisu osvrnuli na kljucnu stvar - cena grejanja u Nisu mora pasti!

  • neko bitan

    21:39 // 25. 7. 2014.

    kom ekonomisti da se obratite u toplani??? pa od cele ekonomske službe samo jedna žena zna znanje i ima pravo da je oslove "ekonomista".ostalo je šablon-administracija koja mozak ne uključuje

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: