Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:08, 3. 2. 2015.

| Ekonomija

Grad Niš podiže kredit od 2 milijarde dinara

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
gradsko-vece12.jpg
Veće odlučilo - Grad Niš se zadužuje; Foto: Arhiva JV

Veći deo novca će, prema najavama gradonačelnika, biti iskorišćen za vraćanje već postojećih kredita, dok će ostatak otići na "kapitalne investicije".

Planirano je da se krediti otplaćuju 10 godina, a njegova otplata počeće za 2 godine.

Na sednici Gradskog veća je pojašnjeno da će 1,2 milijarde dinara biti usmereno na vraćanje kredita koji su uzimani u prethodnom periodu, dok je 800 miliona isplanirano za projekte izgradnje Južnog kanalizacionog kolektora, kolektora u Medoševcu i Donjem Međurovu i dela Humskog kolektora.

Deo novca, kako je rečeno, biće utrošen i na projekte izgradnje i održavanja infrastrukture u gradu, rekonstrukciju zatvorenog bazena i završetak radova na otvorenom delu bazena u "Čairu", izgradnju mosta na Kutinskoj reci i održavanje i restauraciju Tvrđave.


Koliki je kredit?

Dok načelnik gradske Uprave za finansije Miljan Stevanović kaže da je zaduženje Grada od novih kredita 2 milijarde dinara, gradonačelnik Niša Zoran Perišić ima drugačiji proračun.

1,2 milijarde nije novo zaduženje, jer njime vraćamo kredite koji na naplatu stižu kasnije, ne ove godine, nego kasnije. A novo zaduženje je svega 800 miliona dinara koje će biti iskorišćeno za infrastrukturne projekte - rekao je Perišić.

Perišić je naveo da je od preuzimanja vlasti 2012. godine vraćeno između 13 i 14 miliona evra kreditnih obaveza.

Danas smo morali jednoj banci, pod pretnjom blokade, da pustimo 15 miliona dinara, u situaciji kada nam je svaki dinar bitan za izvršenje dospelih obaveza i davanje plata zaposlenima u Gradu - rekao je Perišić.

Ukupno zaduženje grada, po svim kreditima u ovom trenutku, prema rečima gradonačelnika, iznosi 11 miliona evra.

Ovaj predlog kreditnog zaduženja, koji Perišić vidi kao način za nastavak razvoja grada, a koji je najavljen još krajem prošle godine, trebalo bi da se nađe pred odbornicima niške Skupštine na prvoj narednoj sednici.


Zadužuje se trećina budžeta

Još nisu poznati konačni podaci iz budžeta za 2014, a po izveštaju Skupštine u 2013. godini su ukupni prihodi Grada bili nešto više od 6 milijardi dinara.

To znači da će se Grad Niš sada zadužiti za skoro trećinu godišnjeg budžeta.

Taj podatak se dodatno uvećava ako se uporedi sa poslednjim poznatim podacima za 2014. godinu, koji pokazuju da je nakon 9 meseci planirani budžet bio realizovan svega nešto više od 50 odsto, tačnije sa oko 5 milijardi dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ostali i bahati još više postali

    15:09 // 18. 2. 2015.

    SVI su ostali i to im je dalo krila i snagu da se ponašaju bahatije i samovoljnije informacija za neobaveštene posetite stranicu

    http://protecta.org.rs/public_docs/inkubator.pdf

  • nemanjic

    15:32 // 14. 2. 2015.

    ulice u gradu su nam kao u donjecku !!! rupa do rupe?pokrsih i automobil,i biciklu...oni kazu ostatak novaca za kapitalne investicije,ma nemoj..sve ako im ne poverujem !???
    sredjujte bre ulice !

  • BoyNick

    08:44 // 5. 2. 2015.

    Крадоначелник је заборавио да напомене да је истовремено до сада задужио град за нових 8-9 милиона евра из разних кредита. На то треба додати и обавзе према добављачима које су преко милион евра.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: