Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:36, 24. 3. 2015.

| Ekonomija

Grekulović: Pojačan šverc akciznih proizvoda

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
cigarettes-78001-640
Suzbijanje šverca cigareta i duvana u porastu (foto: pixabay.com)

I pored veće zaplene duvana i cigareta u 2014. godini, zbog pojačanog šverca ove robe budžet je oštećen za 100 miliona dinara više nego 2013, kaže načelnik niške policije Srđan Grekulović.

On objašnjava da je očito da se obim krijumčarenja povećao u poslednje vreme, ali je i policija pojačala svoje aktivnosti. Dok u 2013. nije bilo zaplene nijedne jedine paklice cigareta, u toku 2014. godine policija je švercerima oduzela 2.000 boksova, a samo za prva dva meseca ove godine zaplenjeno je 1.000 boksova.

Policija je sve efikasnija, jer zaplena cigareta verovatno nije bila prioritet pretprošle godine. Tada je prioritet bio na narkomaniji, privrednom kriminalu, što su i pokazali rezultati koje smo tada ostvarili. Međutim, sada se policija fokusirala i na suzbijanje nelegalne trgovine čiji se obim povećava - kaže on.

Takođe, statistika policije pokazuje da je u toku 2014. godine zaplenjeno 1.200 kilograma rezanog duvana, što je 10 puta više nego godinu dana ranije.

Vrednost oduzete akcizne robe 2013. godine bila je oko pola miliona dinara, dok je prošle godine bila 5 puta veća.

Ipak, švercom cigareta i duvana budžet je prošle godine bio oštećen za više od pola milijardi dinara.


Uprava carina: Šverc duvana izbio u prvi plan

Cigarete-Aerodrom-1 Švercera koji uspe da pređe granicu čeka dubinska kontrola (foto: carina.rs)Pokušaji šverca rezanog duvana su, kako kažu u Upravi carina, obeležili prethodne dve godine. Iako su na samim graničnim prelazima tokom 2014. godine carinici zaplenili oko 300 kilograma ove robe što je manje nego 2013. godine, u Upravi carina kažu da to ne znači da se obim krijumčarenja smanjio.

Mimo graničnih prelaza, u dubinskim kontrolama u unutrašnjosti zemlje carinici su prošle godine otkrili skoro 3 tone rezanog duvana, što je 10 puta više nego godinu pre toga. To znači da nije manje onih koji rezani duvan krijumčare, već to pokušavaju da urade tako što koriste alternativne pravce za ulazak u Srbiju - kažu oni.

Zbog krijumčara koji se na taj način “dovijaju”, dubinske kontrole su se, kažu, pokazale kao vrlo korisne. To su vanredne carinske kontrole po dubini teritorije, koje su, objašnjavaju, odličan način da se onemogući da roba koja u zemlju ipak uđe, završi na tržištu i stigne do krajnjeg korisnika.

​J​užne vesti će se u narednom periodu baviti problemima sive ekonomije i ilegalne trgovine.

Kolika šteta se nanosi građanima Srbije i državi? Koliku štetu trpe proizvođači? Kako je suzbiti? Kakva je praksa država EU u ovim oblastima?

Sagovornici Južnih vesti, o ovim i sličnim temama biće proizvođači sa juga Srbije, predstavnici institucija, kompanija...

Pokušaćemo da kroz seriju različitih priča prikažemo stavove građana sa juga o ovim temama, kao i to šta oni misle da će nam ulazak u EU doneti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: