Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:22, 6. 12. 2016.

| Ekonomija

Hoće li niška vlast čuti predloge građana pre izrade budžeta?

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
Gradsko veće
Iz kabineta gradonačelnika i Uprave za finansije rade na budžetu, ali izostaju predlozi građanaFoto: JV

Iako rok za usvajanje budžeta Niša za 2017. godinu ističe za 2 nedelje, a nacrt je trebalo da bude završen do 1. novembra, još nije zakazana ni javna rasprava na kojoj bi građani, organizacije civilnog društva i odborničke grupe dali svoje predloge. 

Po Zakonu o budžetskom sistemu, plan prihoda i rashoda Grada za sledeću godinu trebalo bi da bude usvojen do 20. decembra.

Zamenik gradonačelnika Niša Miloš Banđur kazao je da se stručnjaci u Gradskoj upravi uveliko bave budžetom i da planiranje ide po planu.

Ipak, on nije precizirao kada će se održati javna rasprava koja bi trebalo da prethodi usvajanju budžeta, ali je potvrdio da se sa usvajanjem budžeta neće kasniti. 

Javna rasprava biće zakazana nakon utvrđivanja predloga odluke od strane Gradskog veća, a pre donošenja u Skupštini grada. Imaćemo javnu raspravu i mogućnost da odborničke grupe i odbornici amandmanima reaguju – kazao je Banđur.


Prethodnih godina nije bilo javne rasprave?

Međutim, ukoliko javna rasprava bude organizovana pošto Gradsko veće usvoji predlog budžeta, građani neće moći da budu uključeni u odlučivanje na koji način se njihov novac troši, već će to biti omogućeno samo odborničkim grupama kroz amandmane

Praksa u pojedninim evropskim zemljama je da nacrt budžeta bude istaknut na mnogim javnim mestima, kao i kutije u koje građani ubacuju pisane predloge o tome na koji način bi želeli da njihov novac bude utrošen.

Podsetimo da javna rasprava o budžetu Niša nije ni bila organizovana prethodnih godina, a predlog budžeta Niša je istaknut na zvaničnom sajtu Grada svega nekoliko dana pre usvajanja. Prošle godine je tadašnji gradonačelnik Niša Zoran Perišić tvrdio da je rasprava bila održana nekoliko sati pre sednice iako nije bilo zvaničnog obaveštenja ni na jednom gradskom sajtu niti u medijima o tome.

Zamenik gradonačelnika Banđur je rekao da ove godine javna rasprava neće biti organizovana u poslednji čas.

To što je bilo, to je prošlo – odgovorio je Banđur.

Podsetimo da je za ovu godinu 3 puta rađen rebalans budžeta koji je projektovan na 11,8 milijardi, a da je za prvih 9 meseci realizovan oko 45 odsto.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • lahor

    05:47 // 7. 12. 2016.

    Džabe će,da čuje!od priče nema ništa

  • mirjana

    17:38 // 6. 12. 2016.

    ima li nade da delnicka ulica u vrtiste dobije vodovod kanalizaciju put

  • Овца шишање

    17:36 // 6. 12. 2016.

    Ће чује! Али - БЕЕЕБЕЕЕБЕЕЕ...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: