Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:44, 24. 7. 2015.

| Ekonomija

Hrana u Nišu skuplja nego u Novom Sadu i Beogradu

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
cene
Upoređivane cene proizvoda istih proizvođača; foto: flickr.com/Macic7,CC

Korpa sačinjena od 60 istih namirnica u Nišu je skuplja nego u Novom Sadu i Beogradu, pokazuju podaci Asocijacije potrošača Srbije.

Monitoring cena rađen u junu u marketima trgovinskih lanaca ova tri grada, pokazao je da ovakva potrošačka korpa u Beogradu košta 13.700 dinara, u Novom Sadu 14.100 dinara, a u Nišu 14.200 dinara.

Analiza je pokazala da međusobne razlike zavise i od grupa proizvoda. Tako, na primer, za korpu prosečne vrednosti od 1000 dinara, u kojoj su proizvodi iz grupe: brašno, pirinač, testenine i peciva Nišlije će platiti 1060 dinara, dok će potrošači u Beogradu izdvojiti 940 dinara - piše u izveštaju Asocijacije potrošača (APOS).

korpa.jpg Istih 60 namirnica u Nišu su 500 dinara skuplje nego u Beogradu; foto: apos.rsNišlije najviše plaćaju i suhomesnate proizvode, kao i osnovne životne namirnice u koje spadaju ulje, jaja, šećer, so, voda i sokovi.

Tako, na primer, pokazuju ovi podaci, kilogram stišnjene šunke u Nišu košta 949,99 dinara, u Novom Sadu 833,66 dinara, a u Beogradu 778,82 dinara. Velika je razlika u ceni alpske kobasice koja u Nišu košta 741,99 dinara, u Novom Sadu 514,14 dinara, a u Beogradu 504,59 dinara.

U Novom Sadu su najnepovoljnije namirnice u kojoj su mleko i mlečni proizvodi, kao i zamrznuta i konzervirana roba gde spadaju povrće i riba. Sa druge strane, u Novom Sadu je povoljnije sveže juneće, svinjsko i pileće meso. Jedino je u ovoj grupi namirnica Beograd skuplji u odnosu na ostala dva grada - obaveštavaju iz APOS-a.

U martu su cene u Nišu bile povoljnije nego u Novom Sadu. Proveravaju se samo redovne cene namirnica, bez akcijskih ponuda, i to proizvodi istog proizvođača, odnosno količine ili veličine pakovanja,

Monitoring je deo projekta "Potrošač - investitor na tržištu" koji finansiraju SAD. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mika

    17:00 // 25. 7. 2015.

    Kakva nam je gradska vlast dobro da i imamo za hranu.

  • shaft

    23:22 // 24. 7. 2015.

    Ovo je jedini "grad" gde je predgradje skuplje od sireg centra!Beogradjani iz centra idu na periferiju da kupuju,a ovde ljudi po obodu Nisa dolaze u centar u nabavku!Pijaca je posebna prica,beogradske jeftinije ili sa istom cenom.Ajd sad da krivimo seljake iz okoline Bg,samo zato sto imaju prefiks Bg?!Problem je ipak u nasem mentalitetu i kasabi koja nema nikakvu viziju!

  • vlada

    18:56 // 24. 7. 2015.

    U Zaječaru i Pirotu je situacija još gora.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: