Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:16, 4. 5. 2012.

| Ekonomija

Izgradnja vinarije u Kamenici

Autor:Jelena CvetkovićIzvor:Južne vesti
vinarija
Buduća vinarija u selu Kamenica

U staroj školi u niškom selu Kamenica počeli su radovi na izgradnji vinarije. Prema najavama, proizvodnja bi trebalo da otpočne do kraja ove godine.

vinarija Buduća vinarija u selu KamenicaPrema planovima gradske Uprave za poljoprivredu i razvoj sela i Udruženja voćara, vinogradara i podrumara "Čegar", vinarija bi trebalo da ima kapacitet 100.000 litara i zauzme oko 560 kvadrata, a biće adaptirana za potrebe prerade voća članova Udruženja.

U Upravi kažu da bi radovi trebalo da budu gotovi do kraja godine, a ako sve bude išlo po planu, možda i ranije.

- Nadamo se da ćemo otvaranjem ove kuće vina pomoći i našim vinogradarima i meštanima, ali pre svega da ćemo dobiti dobro vino iz  Kamenice i dobar brend iz Niša - kaže Aleksandra Brzaković, načelnica Uprave za poljoprivredu.

Škola u kojoj se gradi vinarija veoma je stara. Ni sami meštani ne znaju tačno kada je izgrađena, ali da za nju znaju "od kad su i oni tu".

- Ova vinarija će puno da nam znači, ne samo zbog naših vinogradara, nego malo i da promoviše Kamenicu. Mnogo mladih je u poslednjih desetak godina otišlo iz sela u potrazi za boljim životom, a nadam se da će neki, ipak, ostati ovde i moći da obnove zapuštene vinograde - kaže Velja Petrović, jedan od meštana sela.

vinarija Buduća vinarija u selu KamenicaPetrović je dodao da je nekada u Kamenici bilo dosta vinogradara i da i on potiče iz jedne takve porodice. On pamti vreme kada je bilo toliko grožđa da su zbog gužve čekali po dva dana da ga predaju otkupnoj stanici.

Iako je u okolini Niša znatno manje vinograda nego pre 50 godina, niški vinogradari iz godine u godinu povećavaju obradive površine. Za sada obrađuju stotinak hektara, a za ovu godinu planiraju da podignu još 20 hektara vinograda i voćnjaka.

- Važno nam je da zaštitimo geografsko poreklo našeg vina, a vinarija će omogućiti i da se u niškim restoranima pije niško vino - rekao je Ivan Petković, jedan od proizvođača vina.

O kvalitetu niških vina svedoče i priznanja koja su članovi Udruženja "Čegar" dobili na Sajmu vina u Župi.

Prvu fazu radova rekonstrukcije zdrade finansiraće grad Niš sa 15 miliona dinara. U drugoj zadruga će biti tehnički i tehnološki opremljena, a procene su da je za to potrebno 20 miliona dinara. U Upravi kažu da će ova sredstva biti obezbeđena kroz zajedničke projekte sa partnerima i iz fonda Udruženja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • VINARI IZ NIŠKE BANJE

    22:06 // 7. 5. 2012.

    Figurativno rečeno, to je kao kada se gradjevinska operativa, koja gradi nebodere počne hvaliti napravljenom šupom. Sela u GO Pantelej imaju vinarsku tradiciju (možda Kamenica najmanju), pa se pamte uzorni podrumi: Matejevac, Malča i komšijsko Sićevo.

    • evropljanin

      14:18 // 9. 5. 2012.

      Da, ali ne treba ulagati i srediti te podrume, nego neku staru skolu i drpiti lovu na sredjivanje i adaptaciju iste...

    • Brzaković Aleksandra

      09:09 // 12. 2. 2016.

      Sa ove vremenske distance,šta možemo da zaključimo. Danas je 2016 godina.Od 2012godine do današnjeg dana bavili ste se trivijalnim stvarima,dokazivali ono čega nema, obustavili izgradnju, maltretirali poljoprivrednike... Sve to vam nije smetalo da primite nagradu za projektnu ideju " Izgradnja vočarsko vinogradarskog doma u Kamenici" proglašen za jedan od 10 najboljih u Srbiji.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: