Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:18, 5. 5. 2016.

| Ekonomija

"Jura" do sada dobila 25 miliona evra subvencija i besplatno zemljište

Autor:J. V. Izvor:Insajder
490x370-490x370-jura-leskovac-1
Kompanija "Jura" zatvorena za javnost; foto: D. M.

Kompanija Jura, koja je ovih dana dospela u centar pažnje javnosti zbog tvrdnji o lošem položaju zaposlenih, do februara 2015. godine je od države dobila ukupno 25 miliona evra subvencija i zemljište bez nadoknade u Nišu i Leskovcu, piše "Insajder".

Kako navodi ovaj portal na osnovu finansijskih izveštaja iz južnokorejske kompanije, ugovori koje je država potpisala sa “Jurom” nisu dostupni javnosti, a jedini zvanični dokument o državnoj pomoći tiče se dodele zemljišta u Leskovcu.

"Jura" je htela da proširi proizvodne kapacitete u Leskovcu i u zamenu za zapošljavanje novih 700 radnika i investiciju od dva miliona evra u novi pogon, zatražila od države zemljište od 3,7 hektara koje je Poreska uprava Leskovca procenila na 950 hiljada evra - navodi se na sajtu Insajdera.

Gradovi Niš i Leskovac su tokom 2011. godine "Juri" dali pravo korišćenja zemljišta bez naknade na 99 godina, a kompanija se obavezala da će zaposliti još 1.500 radnika u Nišu.

Jedan od problema koje predstavlja subvencionisanje ovakvih investicija jeste to da oni fabričke hale pune sa običnim stolovima, za posao im ne treba nikakva oprema, pa se postavlja pitanje da li će nakon što su sa plaćenom radnom snagom istrošli sve subvencije države, moći bolju priliku i jeftiniju radnu snagu da nađu u drugoj državi - piše ovaj portal. 

Investicioni projekat kompanije "Jura" u Srbiji je predviđao izgradnju postrojenja za proizvodnju elektro-instalacija kojim će u tri grada - Rači, Leskovcu i Nišu - biti otvoreno ukupno 4.000 novih radnih mesta.

Podsetimo, ovih dana su se u medijima pojavile tvrdnje radnika da su uslovi za rad u “Juri” veoma loši, zbog čega je na teren izašla i inspekcija.

Radnici su za uskršnje praznike zaustavili mašine na 15 minuta tražeći slobodne dane, zbog čega je nekima od njih, kako tvrde, prećeno otkazima.

Istraživanje “Insajdera” o ovoj kompaniji, koje je deo šireg istraživanja o stranim investitorima koji su dobili velike subvencije od države, a u čijim fabrikama najveći broj radnika radi za minimalac, možete pročitati na sajtu “Insajdera”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • shaft

    19:59 // 6. 5. 2016.

    Alo,bre,zemljaci,AV rece da tise negodujete,treba nove robove da regrutuje,robovlasnici ce se naljutiti!

  • CVETKO prvi

    13:11 // 6. 5. 2016.

    Nema bolje "krave muzare" od Srbije!
    Samo ...do kada ?

  • Borko

    08:34 // 6. 5. 2016.

    Vašno da je država oterala "MIN Lokomotivu" u likvidaciju pošto im nije dala garanciju za već potpisan Ugovor sa Makedonskim železnicama. Koliko je kooperanata "Lokomotive" ostalo bez posla? Koliko je tek opreme, uređaja i specijalnih postrojenja za opravku lokomotiva uništeno ovim potezom države Srbije? Alo narode otrezni se već jednom!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: